Torsdag 21. mar 2024 kl. 20:00

Noura Mint Seymali

Cosmopolite / Cosmopolite
Oslo

Sammenlignet med naboland som Mali og Senegal så er ikke Mauritania like veloppdaget for sin tradisjonelle musikk. Derfor har publikum en unik sjanse til å oppdage denne mauritanske perlen: Grioten Noura Mint Seymali!

«En levende og fullutviklet stil» – THE GUARDIAN

Noura Mint Seymali er en av Mauritanias fremste musikalske sendebud som kommer fra en lang linje med grioter. Allerede som 13-åring var hun bakgrunnssanger for sin berømte stemor Dimi Mint Abba. Seymali spilte harpe som ung og underholdte i brylluper. Hennes far, Seymali Ould Ahmed Vall, utviklet det første systemet for maurisk melodisk notasjon, og var derfor en banebrytende lærer i mauritansk musikk. Seymali oppmuntret Nouras tidligste eksperimenter med fusjonsmusikk. Da Noura traff en av Mauritanias fremste gitarister, Jeich Ould Chighaly, og ble hans kone, bestemte de seg for å modernisere og eksportere maurisk musikk over hele verden!

«Noura Mint Seymali holder bluesrocken høyst levende.» «Vestafrikansk spilleglede med smitteeffekt.» – AFTENPOSTEN

Musikken er en blanding av maurisk tradisjonell musikk, ørkenblues og reggae krydret med kraftfullt gitarspill og sterk vokal som formidler fascinerende tekster. Storavisen The Guardian har skrevet anmeldelse av de siste to albumene «Tzenni» (2014) og «Arbina» (2016) og skriver:

«En mektig stemme» – THE GUARDIAN

Seymali har samarbeidet med musikere som: Damon Albarn, Baaba Maal, Tinariwen, Spoek Mathambo og Oumou Sangare.

Hennes siste album «Arbina» dykker enda dypere ned i de mauriske røttene, og nytolker tradisjonen i en samtidig kontekst. Mange av sangene søker etter det gudommelige, og strekker seg mot nåde og beskyttelse.

Matthew Lavoie, etnograf og musikkjournalist skrev om «Arbina»:

«Mauritansk musikk møter deg ikke midtveis, som kongolesisk rumba eller ghanesisk highlife, men krever i stedet at du tar deg tid til å tilpasse ørene til dens subtile modaliteter og rytmiske puls»

Line up:
Noura Mint Seymali – vokal/ardine
Jeiche Ould Chighaly – el-gitar/tidinit
Matthew C. Tinari – trommer
Ousmane Touré – bass

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev