Lørdag 09. mar 2024 kl. 13:00

JAZZKAFÉ – BODIL NISKA KVARTETT

Lillestrøm Jazzklubb / Scene 5 - Lillestrøm Kultursenter
Lillestrøm

Bodil Niska er absolutt ingen hvemsomhelst i norsk jazzverden. Men det kunne gått riktig galt med henne. Faren Aksel Niska var nemlig en helsikes trekkspiller. Og hadde Bodil valgt feil instrument i oppveksten, kunne hun endt opp med å dra i en liten leddbuss hjemme i Hammerfest i stedet for å tute i den fantastiske oppfinnelsen til belgieren Adolphe Sax.

Det ble altså tenorsax. Takk og lov. Og fra første note har det gått i en rasende fart opp og ned skalaer og på kryss og tvers i vårt lange land for å spille på jazzklubber og festivaler.

I hjembyen spilte hun med alle som kunne stave j-a-z-z og drev jazzklubb. I 1990 pakket hun ned tenoren og dro til hovedstaden for å spille med alle de beste folka. Det ble blant andre jentegruppa Girl Talk, Egil Kapstad og hans glimrende kamerater og et kobbel av bra norske og internasjonale tonetryllere.

Imens hadde jazzpersonligheten Randi Hultin laget et live-opptak med Bodil som hun syntes var så bra at hun sendte det til sine utrolig kjente jazz-venner. Det var da legenden Sonny Rollins skrev tilbake til Hultin: «Damn! The girl can play!!»

Bodiil spilte, skrev om jazz og realiserte sin drøm: Egen jazzkafé i Grensen i Oslo med servering av smakfulle jazzskiver og hyggelig drikke. Og av og til var det noen levende folk som framførte jazz av beste merke. Hun kalte stedet «Bare Jazz» og drev kafeen og plateselskapet for full musikk til koronaen tok kvelertak på hennes hjertebarn og slengte det populære stedet i bakken.

Med kvinnetrioen «Girl Talk», som ble populær på flere festivaler, spilte hun inn platen «Talkin’ jazz» i 1996. Deretter har hun hatt band i eget navn, fortrinnsvis kvartett, og er lydfestet på Oslo Jazz Circles jubileumskonsert 1998, sin egen «First song» 2000, «Blue» fra 2004 og «Night time», utgitt 2008. Hun har også medvirket på CD med Pete Brown trio og venner (fra Røros, utgitt 2001), Anne Lande/Per Husbys «Sakte sanger», utgitt 2006, i to spor på Nora Brockstedts «Nora – for swingende!!!» fra 2007 og på Majken Christiansens «Speak Love», utgitt 2011.

Bodil Niska har også representert Norge i USA, Japan, Russland, Malaysia, Island, Kroatia og mange flere kulturelle land hvor de forstår seg på god musikk.

Damn! That girl can play! (Sitat av Sonny Rollins)

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev