Onsdag 17. okt 2012 kl. 19:30

Frode Thingnæs Quintet

Asker Jazzklubb / Lancelot
Asker

 

Frode Thingnæs markerte seg på den norske jazzscenen på slutten av 1950-tallet som solistprisvinner under jazzamatørenes NM i 1959. Han fikk Buddyprisen, den mest prestisjetunge pris innen norsk jazz, i 1970, og har siden blitt betraktet som den absolutt ypperste utøver blant norske bop- og mainstreamtrombonister. Hans store melodiske evner og fantastiske trombonetone får man strålende eksempler på dersom man lytter til hans komposisjoner og improvisasjoner på kvintettens plateutgivelser.

 

Kvintetten ble i 1980 tildelt Spellemannprisen for årets jazzplate med albumet Direct to dish/disc, som vakte stor oppmerksomhet på grunn av kvintettens melodiøse og rytmisk originale komposisjoner og høye nivå på teknisk utførelse og improvisasjoner, men skapte også stor interesse da albumet representerte den første direktegraverte plate utgitt i Norge.

 

Under DølaJazz i 1981 spilte kvintetten inn livealbumet Queen Python som også ble svært godt mottatt av musikkpressen. Kvintetten har de senere årene vært noe mindre aktiv da alle medlemmene har vært engasjert i egne prosjekter og sterkt preget av det tunge tapet da kvintettens faste og opprinnelige pianist Henryk Lysiak i 2005 gikk bort etter lang tids kamp mot kreft.

 

Oslo Jazzfestival tok i august 2007 initiativ til en konsert med kvintetten som ble en stor suksess. Som erstatning for Henryk introduserte Frode sin unge og usedvanlig begavede sønn, Magnus Thingnæs, på piano og keyboards, som etter mange år som elev av Lysiak og pianostudier ved Berklee University i Boston USA, hadde kommet hjem til Norge og imponerte stort som en verdig arvtager til sin lærer, Henryk Lysiak.

 

Jan Erik Kongshaug er kvintettens bassist og har i mange år markert seg som en av verdens dyktigste og mest etterspurte lydteknikere. Han har i mange år drevet Rainbow Studio i Oslo som har blitt et samlingspunkt for verdens jazzelite. Jan Erik Kongshaug er også en meget etterspurt gitarist og har gitt ut flere album med sin egen kvartett. Han har dessuten skrevet mange av komposisjonene som Frode Thingnæs Quintet har på repertoaret.

 

Gitar og trommer trakteres henholdsvis av Pete Knutsen og Thor Andreassen som har lang felles fartstid innen norsk musikkliv. Det mest profilerte fellesprosjektet er Popol Vuh/Popol Ace som markerte seg sterkt innen norsk musikk på 70-tallet og ble i 1972 tildelt Spellemannpris for beste gruppe for albumet Popol Vuh. Pete Knutsen har opparbeid seg et betydelig navn som plateprodusent, komponist og arrangør, og både Pete og Thor kan vise til deltagelse som studiomusikere på et uttall norske plateproduksjoner.

 

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev