17. juni 2022

ternOP
Let them eat the rich

Om utgivelsen

Det norsk-kanadiske bandet ternOPs debutalbum, Let them eat the rich, drar fordel av Håkon Norby Bjørgo and Mike McCormicks intuitive samspill, bygd gjennom årevis med samarbeid i den dynamiske gitartrioen BRINICLE, i tillegg til en lang rekke andre prosjekter. På dette albumet utforsker imidlertid de Oslo- baserte improvisatørene dybden og bredden av sin musikalske interaksjon i en helt nye setting.

Bandets besetning fungerer som en slags trio – foruten Bjørgos kontrabass og McCormicks elektronikk, besitter live- prosesseringsalgoritmen programmert av sistnevnte en grad av autonom vilje i musikalsk samspill. Den er i stand til å selvstendig både igangsette og respondere på musikalske gester og initiativer, på måter som er underlig menneskelige, og slående umenneskelige. Derav navnet, ternOP – en ternær operasjon er et informatikk-begrep for en prosess med tre deler.

Let them eat the rich ble improvisert og tatt opp i vinterens mørke i Hemnes under covid- pandemien; årvåkne lyttere vil legge merke til knitringen fra opptaksrommets vedovn på flere av sporene. Dette uventede møtet mellom gammel og ny teknologi karakteriserer musikken selv, der den akustiske klangen fra kontrabassen og det elektroniske signalet fra laptopen samhandler i sanntid for å styrke og forandre hverandres mening. Musikalske gester blir kappet opp, lappet sammen, og kombinert i en klanglig collage som kan være absurd, vittig eller abstrakt. Dette uttrykket gjenspeiles i Maria Alzamoras coverart, i tillegg til ‘malaforene’ som utgjør albumets og sporenes titler: uttrykk blandet sammen for å skape fraser som er fjasete og absurde, men gjenkjennelige.

Musikere

Mike McCormick - elektronikk
Håkon Norby Bjørgo - kontrabass

Lenker

Fra forsiden

25 ÅR SOM NORSK JAZZFORUM

Stein på stein, krone for krone

25 ÅR SOM NORSK JAZZFORUM: 8. juni 1997 ble Norsk jazzforum etablert ved sammenslåing av tre ulike jazzorganisasjoner. Gjennom sommeren publiserer vi flere intervjuer og saker for å markere 25 år som Norsk jazzforum, organisasjonen som samler hele det norske jazzfeltet. Terje Mosnes skriver her om den nye organisasjonens første tid.

Meld deg på vårt nyhetsbrev