Nyhet

Blow Out fortsetter festivalsommeren

Det blir fire dager med improvisert musikk fra øverste hylle når Blow Out inviterer til festival i Oslo fra onsdag 23. august. På programmet står internasjonale stjerner som Matana Roberts, Tomeka Reid og William Parker, flere av Norges skarpeste improviserende hjerner, samt gjenforening av gjengen i DNA? AND? og Hamid Drake.

Blow Out-festivalen som arrangeres for fjortende gang i 2023, er for andre år tilbake på nye Café Mir i Oslo. På denne festivalen må ingen velge mellom favoritter eller skynde seg fra sted til sted, her er det bare å finne seg en plass og åpne ørene, skriver arrangørene i en pressemelding. Formatet er stort sett uendret, med fire sett hver dag (tre lange og to korte på lørdagen), bestående av eksisterende band, ad hoc-konstellasjoner, solosett, ringrever og relativt nye tilskudd til improscenen.

Kuratert av musikere
Årets program er satt av Jonas Cambien, Guoste Tamulynaite, Amalie Dahl, Magnus Skavhaug Nergaard og kontinuitetsbærer Ståle Liavik Solberg, som var med på å starte festivalen, i samarbeid med Konsertforeninga. Alle fem er utøvende musikere, og tar med seg sitt kunstneriske virke inn i programmeringen.
– Det er første gang jeg har vært med og kuratert Blow Out, og nå gleder jeg meg helt vilt til det nå endelig går av stabelen. I likhet med de andre i gruppa ser jeg frem til et variert program av internasjonalt kaliber, og ikke minst til å oppleve festivalstemningen inne på Mir. Hvis jeg skal trekke frem et høydepunkt så gleder jeg meg helt enormt til å høre trioen med Tomeka Reid, Sofia Jernberg og Farida Amadou, forteller saksofonist Amalie Dahl.

Jonas Cambien har allerede noen år på baken i festivalledelsen og ser i likhet med mange frem til en gjenforening med gjengen i DNA? AND? og Hamid Drake, som møttes for første gang på festivalen i 2018: – Jeg husker konserten for fem år siden med som et høydepunkt i Blow Out-historien, så gleder meg sykt til å høre dem igjen i år.

Hamid Drake og William Parker spiller i tillegg med den bejublede trioen Anja Lauvdal initierte som prisvinner på Kongsberg Jazzfestival i fjor. Parker på sin side åpner festivalen sammen med Miman, bestående av Andreas Røysum, Egil Kalman og Hans Kjorstad. Cambien trekker også frem festivalens solokonserter.
– Vi har noen ekstremt sterke solo-sett på programmet også med blant annet Matana Roberts og Tomeka Reid, og Jennifer Torrence og Viktor Bomstad som spiller kortere solosett i kjelleren på lørdag.


Tomeka Reid. Foto: Christina Marx 

Slipper ungjazzerne til
Festivalen fortsetter samarbeidet med Ungdommens Improorkester, et ungdomsensemble som ble startet av Østnorsk jazzsenter i 2021. I år blir det samtidsmusikkgruppa Lemur, som består av Bjørnar Habbestad, Lene Grenager, Hild Sofie Tafjord og Michael Duch, som skal få utfordre ungdommen til improvisasjonsbasert samspill. For både Blow Out og Østnorsk jazzsenter er dette et naturlig og nødvendig samarbeid, i følge daglig leder ved sistnevnte, Kari Grete Jacobsen: – Jazz er en musikkform hvor unge musikere lærer gjennom å lytte til og spille med eldre og etablerte musikere. Slik føres tradisjoner videre fra generasjon til generasjon, og nye uttrykk og personlige stemmer oppstår og utvikles. Derfor er det utrolig viktig at Blow Out-festivalen legger så godt til rette for nettopp slike møter, og at de slipper ungjazzerne til på festivalscenen. I den korte uka festivalen pågår oppstår unike musikalske møter som kan få stor betydning for unge musikere. Og ikke minst får alle vi entusiastiske publikummere ta del i den helt spesielle energien som oppstår i nye og ferske bandkonstellasjoner.

Halve festivalledelsen på befaring på Mir. Fra venstre: Magnus Skavhaug Nergaard, Ståle Liavik Solberg og Tine Hvidsten. Foto: Konsertforeninga

Et flaggskip
For arrangøren Konsertforeninga, som forøvrig fyller 25 år som konsertarrangør i år, har festivalen blitt et flaggskip: – En kveld på Blow Out-festivalen skal være idealet av en god live-opplevelse, spør du meg, og det synes jeg ofte vi får til, sier festivalprodusent og daglig leder Tine Hvidsten.
– Kombinasjonen av programmeringen, den gode stemningen som de fantastisk bra folkene på Mir skaper i og bak baren og et eksepsjonelt lydhørt publikum, gjør at dette er en opplevelse som aldri kan gjenskapes noe annet sted, minst av alt hjemme i stua til folk. Så her er det bare å komme seg på festival, avslutter Hvidsten.

Blow Out-festivalen arrangeres fra onsdag 23. til 26. august på Café Mir på Grünerløkka i Oslo. Billetter og program finner du her.

Fra forsiden

Nyheter

Første Jazzintro-runde på Bergen Jazzforum

Første runde av Jazzintro 2024 går av stabelen på Bergen Jazzforum torsdag 22. februar. Da spiller det to bandene ASQ // Amund Stenøien Quartet og Schemes om finaleplass på Moldejazz der Årets unge jazzmusikere 2024 skal kåres.

Nyhet

Stort lørdagsslipp fra Kongsbergjazz

Tre nye artister annonseres til lørdagen på Kongsberg Jazzfestival. Susanna kommer med sitt Baudelaire-prosjekt med samtidsorkesteret Oslo Sinfonietta, Per Zanussi presenterer sin splitter nye kvartett, og Ingrid Olava gjester poesioasen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev