Nyhet

Tettpakket festivaluke

Andre uka i august byr på en rekke gode jazzopplevelser flere steder i landet. Onsdag åpner Sildajazz i Haugesund, Varangerfestivalen i Vadsø og Robert Normann-festivalen i Sarpsborg , torsdag er det klart for Tromsø Jazzfestival og lørdag starter Oslo Jazzfestival.

Det mangler ikke på tilbud til jazzinteresserte i nord, vest og øst. Hele fem jazzfestivaler arrangeres denne uka.

Fribykunstner Evan Hikmat åpner Sildajazz
Sildajazz i Haugesund fyller 35 år i år, og feirer med et bredt og kvalitetssterkt program 10. – 14. august. På åpningsdagen inviterer festivalen hele byen til gratiskonsert med Silya på Kaiscenen. Samme dag spiller Pat Metheny trio og Timbuktu & Damn. Hele sju premierer og urfremføringer skal gjennomføres på Sildajazz de neste dagene, og prisvinnende artister som Maria Schneider, Bernhoft, Emilie Nicolas, Daniela Reyes, Stian Carstensen, Hedvig Mollestad, Marius Neset og Craig Taborn preger plakaten. Se hele Sildajazz-programmet her.
I år er det Haugesunds fribykunstner Evan Hikmat som åpner Sildajazz. Haugesund har i en årrekke vært en friby som påtar seg å være vertskap for en forfulgt forfatter eller kunstner i opptil to år. Tidligere i år kom den irakiske journalisten, illustratøren og aktivisten Evan Hikmat, opprinnelig fra Baghdad, til byen. Evan har et aktivt virke som illustratør og har bl.a. illustrert en rekke barnebøker. Under festivalen vil hennes kunst for første gang bli utstilt i Haugesund. Utstillingen åpner onsdag 10. august og blir stående gjennom hele festivalperioden.

40-årsjubileum for Varangerfestivalen
Varangerfestivalen er Finnmarks største festival og i år kan de markere den førtiende utgaven. Festivalen har fokus på jazz, egenproduksjoner og artister fra nordområdene, og presenterer et bredt program 10. – 13. august. Northern Soul, Karin Krog & Tore Johansen, Hannah Storm, Oslo jazzensemble & Maria Schneider med verket Data Lords samt Multimedia-prosjektet T4LK SHOW fra Tromsø kan oppleves på åpningsdagen onsdag. Harpreet Bansal Band, Bodil Niska Kvartett, HKEEM, Bernhoft og duoen VILDÀ er blant konsertene de neste dagene – se hele programmet her.

Robert Normann hylles med festival i fødebyen
Sarpsborg Jazzklubb hyller jazzgitaristen og bysbarnet Robert Normann med en fem dager lang festival i august, den fjortende i rekken. Festivalen kan by på konserter, gateparade, jazzgudstjeneste og kunstutstilling. På åpningsdagen 10. august spiller Pippo the Crooner Quintet, The Cuban Spectrum Band og Viktoria Tolstoy med Claes Crona trio. I tillegg åpner Sarpsborg kunstforening utstilling med Stian Andersen. De neste dagene blir det konserter med blant annet Tony Coxon, The Jazzistocrats, Rubber Soul Quartet og Tone Grønsund kvartett – se hele programmet her. Robert Normann (1916 – 1998) var en pioner på jazzgitar, og byens Robert Normann-museum er også verdt et besøk.

Tromsø Jazzfestival for store og små
Oslo jazzensemble & Maria Schneider tar turen fra Vadsø til Tromsø og åpner Tromsø Jazzfestival torsdag 11. august. Hegge, Hedvig Mollestad Trio, Beady Belle og de unge, lokale musikkstudentene i bandet Coolgate er blant andre musikere på programmet. Tromsø Storband viderefører tradisjonen og leverer årets festivalavslutning, denne gang med urfremføring av verket Glocal skrevet av storbandets kunstneriske leder Fred Glesnes, og med et samarbeid med den danske munnspilleren Mathias Heise.
Tromsø Jazzfestival presenterer i år en utvidet versjon av Barnas Jazzfestival med en rekke aktiviteter og konserter. Her kan barn og unge blant annet bli med på JazZafari, danse til kule rytmer, høre lekende og fengende musikk av Trio ORO og av festivalens egen Blåsebaluba. Barnas Jazzfestival foregår over to dager, lørdag 13. og søndag 14. august, og konsertene og arrangementene er gratis.
Se hele programmet for Tromsø Jazzfestival her.

Stjerner og talenter på Oslojazz
Gitarist Pat Metheny tar turen tilbake til Oslo Jazzfestival lørdag 13. august, og spiller i Oslo konserthus med sin trio bestående av den polske bassisten Darek Olszkiewicz og den amerikanske trommeslageren Joe Dyson. Samme dag inviterer festivalen i samarbeid med Melafestivalen til Jaubi feat. EABS & Tenderlonious og DJ Martin Bjørnersen i Melahuset. Søndag 14. august er Stian Carstensen og hans «Musical Sanatorium» først ut i Festsalen på MUNCH under årets Oslojazz. Stein Urheim, Anthony Braxton samt Jason Moran både solo og med Trondheim Jazzorkester er blant andre som skal spille på museet. På Salt i Bjørvika presenteres en rekke unge, lovende band under merkelappen Oslojazz Talent, en talentsatsing rettet mot band/prosjekter bestående av musikkstudenter på høyskole- og universitetsnivå. Amalie Dahl’s Dafnie, Benjamín Gísli Trio, Bento Box Trio og Sanyu Namun er blant talentene som kan oppleveds gratis på Salt 16. og 17. august.
Team Hegdal, A Tonic for the Troops, Mette Rasmussen Trio North, Eberson og Craig Taborn er blant andre navn på årets Oslojazz. Se hele festivalprogrammet her.

Fra forsiden

Nyhet

Sært i Smeltehytta

Kongsberg Jazzfestival har programmet for årets Særingfest klart. Den mer eksperimentelle delen av festivalen byr i år på blant annet trioen SPACE, Phil Minton & Veryan Weston, Nicole Mitchell solo og Christian Wallumrød & Ingebrigt Håker Flaten.

Nyhet

Vossa Jazz utlyser to stillinger

Etter ett års permisjon fra stillingen som festivalsjef i Vossa Jazz, har Trude Storheim annonsert at hun går nye veier. Nå utlyser festivalen både sjefsjobben og en produsentstilling. Søknadsfrist er 12. mai.

Meld deg på vårt nyhetsbrev