Nyhet

Trygve Waldemar Fiske er årets jazzstipendiat

Under Moldejazz i dag ble bandleder, komponist og bassist Trygve Waldemar Fiske tildelt SpareBank 1 SMN JazZstipendiat 2022/2023.

Som SpareBank 1 SMN JazZstipendiat 2022/2023 vil Trygve Waldemar Fiske motta et arbeidsstipend for å utvikle et nytt prosjekt for Trondheim Jazzorkester. Fiskes prosjekt «Fire is the Fuel/Brenn i meg» vil ha urpremiere på Moldejazz i 2023 med turné senere samme høst.

– Jeg har rett og slett lyst til å skrive musikk med mer fokus på rytmisk lek, ulike groover og temposkifter. Rytmisk utfordrende motiver, som forløser seg i rytmiske enklere motiver, som igjen forløser energi i improvisasjon og flow, sier Fiske om det kommende verket.

SpareBank 1 SMN, Midtnorsk Jazzsenter, Moldejazz og Talent Norge står bak dette årlige arbeidsstipendet som er en del av et talentutviklingsprogram i Trondheim Jazzorkester og som har en total ramme på 1 million kroner.

Trygve Waldemar Fiske (f.1987) er født og oppvokst på Frei i Kristiansund og har markert seg som en av landets dyktigste og mest brukte jazzbassister. Han har mottatt en rekke stipender gjennom karrieren. Som del av Hanna Paulsberg Concept har han bl.a. vunnet Young Nordic Jazz Comets, og som bandleder og komponist har Fiske dannet blant annet Waldemar 4 og Trygve Fiske sekstett, etter at han mottok talentpris på Moldejazz i 2013 og fikk et bestillingsverket til Trondheim Jazzfest og Festspillene i Kristiansund i 2021.

Juryens begrunnelse:
«Fire is The Fuel/ Brenn i meg» bygger videre på ideen om å få en sekstett til å låte som et orkester – nå vil han «få et orkester til å høres ut som en sekstett». Eller sagt på en annen måte: «Et stort ensemble som samspiller like sømløst og tett som en sekstett og som gir hver musiker plass og mulighet til å bidra med det de er gode på.»

Trygve Waldemar Fiske sin musikk henter inspirasjon fra store deler av jazzhistorien, med den swingende musikken fra 50- og 60-tallet, men også elektroniske impulser fra pop-og samtidsmusikk. Fiske uttaler at han gjennom sine siste arbeider har utvidet sin kompositoriske verktøykasse og forståelse for hvilke muligheter som ligger i det å skape ny musikk, særlig etter at han begynte å bruke kontrabassen mer aktivt i komponeringsarbeidet.

Juryen har latt seg begeistre av Fiskes store spenn som musiker og hans formidable talent og evne som komponist. Fiske viser at han behersker kunsten å balansere musikalsk form med uttrykksfrihet. Gjennom sin seneste innspilling, Five Against You henter Fiske inspirasjon fra mange hold, og samler trådene i en elegant og særpreget Fiske-variant. Juryen mener at Fiskes musikk både er historisk bevisst og nyskapende.

Fra forsiden

Nyhet

Sært i Smeltehytta

Kongsberg Jazzfestival har programmet for årets Særingfest klart. Den mer eksperimentelle delen av festivalen byr i år på blant annet trioen SPACE, Phil Minton & Veryan Weston, Nicole Mitchell solo og Christian Wallumrød & Ingebrigt Håker Flaten.

Nyhet

Vossa Jazz utlyser to stillinger

Etter ett års permisjon fra stillingen som festivalsjef i Vossa Jazz, har Trude Storheim annonsert at hun går nye veier. Nå utlyser festivalen både sjefsjobben og en produsentstilling. Søknadsfrist er 12. mai.

Meld deg på vårt nyhetsbrev