Nyhet

Blåser opp til Motvind

Torsdag 16. juni åpner årets Motvind-festival i Oslo. Én måned seinere inviterer de til ny, «magisk» festival midt i skogen i Numedal.

Denne uka arrangeres festivalen Motvind for sjuende gang.  Årets program vil over tre dager  presentere både internasjonale og lokale stilskapere med nykomponert musikk, kreativ bearbeiding av gammelt jazz- og folkemusikkrepertoar og sylskarp improvisasjon. Pianist og komponist Kjetil Jerve åpner årets festival torsdag 16. juni.
– Kjetil Jerve har, tro det eller ei, aldri spilt på Motvind før. Han skal åpne festivalen i Oslo i Grønland Kirke med et nytt verk, «Harmonic Consciousness», for 12 musikere som leser av jazzinorge nok kjenner godt til fra før av. En for historiebøkene!, sa Andreas Røysum, en av musikerne bak Motvind, til spalten Ukas Jazzprofil tidligere i vår.

Motvind fortsetter fredag og lørdag med et tettpakka program på Nasjonal jazzscene. Blant annet spiller Jöelle Léandre solo, Aki Takase kommer med trioen sinMonk´s Casino spiller to sett og Sthlm Svaga urfremfører nye stykker av Roscoe Mitchell og Archie Shepp.
– Årets ad hoc drømte jeg om og det hørtes så fett ut at det måtte skje: Lotte Anker, Tobias Delius, Antonio Borghini & Mark Sanders! Det kan faktisk ikke bli noe annet enn rystende, forteller Røysum. – For de danselystne kan vi by på Joshua Abrams sitt Natural Information Society og Motvind Records mikrotonale folketechno-stolthet Naaljos Ljom. Det var vanskelig å finne en pianosolist etter Ayumi Tanaka sin solokonsert under fjorårets festival… men heldigvis kommer Kaja Draksler i år!

Ny Motvind-festival i juli
Motvind kulturlag har lansert nok én festival, i Numedal, i midten av juli. I et intervju med fredagsjazzbloggen Now’s The Time forrige fredag, forteller festivalsjef Røysum om hvordan denne festivalen skiller seg fra den mer urbane varianten:
— Den skiller seg veldig ut med tanke på at den er midt i skogen. I usedvanlig vakre omgivelser, om jeg får si det selv. Her kan vi legge opp til et mye friere opplegg. Alle fra 1 til 100 skal kunne kose seg. Man kan campe ute eller sjekke inn på den lokale idrettshøgskolen rett ved, som vi disponerer for anledningen. Er man hypp på å bade i elva, spise noe lokal mat, drikke lokalprodusert kakao eller øl, spille volleyball, jamme eller gå seg en tur i skogen … så kjør på! I tillegg presenterer vi et variert og vel sammensatt program med 12 konserter; masse sløy folkemusikk og en hel del særs Motvindete «jazz». Om været blir ok eller bedre, kommer dette til å bli så magisk. En ekte festival!

I Numedal er det et større fokus på folkemusikk. På programmet her finner vi blant annet  Hulbækmo & Jacobsen FamilieorkesterMunnharpekvartett med Thov Wetterhus, Anders Røine, Kenneth Lien & Hans HulbækmoHelga MyhrMalmin, og et splitter nytt verk av Hans P. Kjorstad.

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Jazzparagrafen lever!

Zakarias Meyer Øverli tolker Steve Grossman og JazzArkivets eksistens var truet etter at Stavangers jazzparagraf ble foreslått fjernet. La jazzlørdagen leve, sier nå vi!

Nyhet

Nattjazz-suksess og ny pengegave

Nattjazz melder om publikumssuksess på årets festival. En ny og sjenerøs gave fra Trond Mohn sikrer også overskudd i regnskapet, forteller festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev