Nyhet

Årets første slipp fra Sildajazz

Daniela Reyes, Maria Schneider med Oslo Jazzensemble, Stian Carstensen, Mathias Eick og Craig Taborn kommer til Sildajazz i Haugesund i august.

Sildajazz fyller 35 år i 2022 og etter to år med publikumsbegrensninger vender festivalens fullformat tilbake i august.

– Sildajazz er distriktets største og mest samlende musikkarrangement, sier daglig leder Andreas Risanger Meland i en pressemelding. – Det ligger i festivalens DNA å ønske å gi et kvalitetstilbud til flest mulig. I år skal vi igjen fylle byens gater og konsertlokaler, og gi et tallrikt publikum store musikkopplevelser. Det er bare å glede seg, sier Risanger Meland. Fra før er det kjent at festivalen tjuvstarter feiringen av jubileumsåret med å invitere Jan Garbarek Group og Trilok Gurtu til byen allerede 15. mai. Salget til konserten med Pat Metheny trio på festivalens åpningsdag 10. august er også godt i gang.

I årets første artistslipp byr Sildajazz på et knippe aktuelle og kritikerroste artister fra både USA og Norge. Daniela Reyes har bakgrunn fra mange sjangere, men hennes særegne låter hører kanskje mest hjemme en plass mellom viser og jazz. Da hun slapp debutalbumet «Engangsdager» i oktober 2021, var det til et sjeldent ras av fantastiske anmeldelser. «Et imponerende låtskrivertalent», konkluderte Aftenposten, og trillet 6 på terningen.

Stian Carstensen tar en av fjorårets mest kritikerroste plateprosjekter til scenen under Sildajazz. Albumet «Musical Sanatorium» var resultatet av en fem år lang innspillingsprosess, og inneholdt bidrag fra blant andre Todd Terje, Jacob Collier og Mike Patton (Faith No More). Carstensen ble nylig nominert til Nordisk råds musikkpris.

Amerikanske Maria Schneider har i løpet av de siste tretti årene satt dype spor i jazzverden med sin musikk og sin mesterlige orkestrering. Hun har samarbeidet med Gil Evans og Sting, og ikke minst spilte hun en viktig rolle på David Bowies siste album «Darkstar». Nå kommer den Grammy-vinnende komponisten og bandlederen til Haugesund med Oslo Jazzensemble og storverket Data Lords.

Trompetisten Mathias Eick gjestet sist Sildajazz i 2020 med sin hyllest til Miles Davis sin udødelige klassiker «Kind of Blue», og når han i år vender tilbake til festivalen er det med egen musikk. Eick har vært på veien med Jaga Jazzist, Motif, Manu Katché, og spilt med både Chick Corea og Pat Metheny. Det siste tiåret har hans eget band vært den viktigste prioriteringen.

Pianisten Craig Taborn fra Minneapolis har spilt på langt mer enn 90 album med andre artister, og har så langt gitt ut 11 egne album. Nå er han tilsynelatende overalt, og er en ettertraktet musiker som har spilt med «alle» på jazzscenen: fra Bill Frisell og John Zorn, til Dave Holland og Tomasz Stanko. I oktober 2021 kom konsertalbum «Shadow Plays», og det er dette prosjektet han kommer med til Sildajazz.

Sildajazz går i 2022 av stabelen 10. – 14. august.

Fra forsiden

Konsert

Ungjazzfest på Victoria

Helgen 15. og 16. juni markerer et hundretalls ungjazzere at det er ti år siden etableringen av Østnorsk jazzsenters første regionale ungdomsjazzorkester.

Nyhet

Rekordstor tildelingsrunde fra Kulturrom

I årets første tildelingsrunde har Kulturrom fordelt totalt 29,2 millioner kroner. En rekke jazzarrangører og storband er blant mottakerne av tilskudd til øvings- og fremføringsutstyr.

Meld deg på vårt nyhetsbrev