Nyheter

Juno blant fem nordiske jazzkometer i København

Juno deltar som norsk representant på den internasjonale visningsarenaen Nordic Jazz Comets i København 10. februar. Konserter og nettverksmøter står på programmet for de fem utvalgte nordiske bandene.

Det nordiske utstillingsvinduet Nordic Jazz Comets arrangeres 10. februar i København, hvor fem utvalgte band spiller på Jazzhus Montmartre under den årlige festivalen Winter Jazz i Danmarks hovedstad. Nordic Jazz Comets skal rette søkelyset mot noen av de mest talentfulle nordiske bandene, og norske Juno er blant de fem som skal spille for spesielt inviterte europeiske representanter fra festivaler, spillesteder og plateselskap, i tillegg til agenter og journalister samt øvrig festivalpublikum.

– Det er utrolig stas å få være med i Nordic Jazz Comets, og vi setter stor pris på muligheten til å representere Norge og vise oss frem i en slik setting. Dette blir vår første konsert utenfor Norge siden før pandemien, så vi gleder oss litt ekstra denne gangen – både til å spille, møte de andre bandene og være med på opplegget i København, forteller vokalist i Juno, Malin Dahl Ødegård.

De fem bandene er valgt ut av et nettverk, etablert i 2020 av organisasjonene bak Nordic Jazz Comets, bestående av 22 nordiske festivaler, klubber og agenter.
– Dette er en flott mulighet og døråpner for band med internasjonale ambisjoner. De får presentert seg for bransje og et større publikum i tillegg til å møte og jobbe sammen med andre nordiske musikere, forteller Roy Jahrn Holtan, fagansvarlig i Norsk jazzforum.

Program utenfor scenen
Foruten konsert og møter med en lang rekke nordiske bransjefolk, blir de fem bandene også introdusert for en rekke initiativer, med det formål å inspirere musikerne til å jobbe med musikken deres på et sosiokulturelt nivå. I København skal de nordiske jazzkometene møte representanter fra AntiDote, The Emergency Relief Orchestra, Impro for Asylum Kids og ImproCamp.

– Arrangørene og musikerne skal blant tilbringe en dag sammen med frivillige organisasjoner som arbeider med sosial inkludering, der de kan lære av hverandre og utvikle nye perspektiv, forteller Jahrn Holtan. Det tverrfaglige nettverket skal bidra til nye samarbeidsformer for å innlemme sosial inkludering i kunst- og kultursektoren, og omvendt, finne kreative måter å anvende kunst i sosiale fremskritt. Juno og de norske arrangørene skal møte The Emergency Relief Orchestra som ble dannet i 2015, for å samle inn penger til nepalske jordskjelvofre. Musikerne bestemte seg for å danne et permanent «nødhjelpsband» som er i beredskap for å arrangere og gjennomføre støttekonserter for ofre av naturkatastrofer, krig eller andre humanitære nødsituasjoner.

Internasjonal visningsarena
Nordic Jazz Comets har eksistert i mer enn 20 år. Først som en musikkonkurranse, og siden 2021 som et utstillingsvindu på ulike festivaler rundt om i Europa som for eksempel Scope Festival i Berlin, EFG London Jazz Festival og Tampere Jazz Happening i Finland. Bak Nordic Jazz Comets står Svensk Jazz, Jazz Finland, Norsk jazzforum, Tónlistarskóli F.Í.H. og JazzDanmark. For de nordiske jazzorganisasjonene er Nordic Jazz Comets en viktig arena for å presentere nordisk jazz utenlands og bli kjent med nye markeder, i tillegg til å styrke det nordiske samarbeidet. De siste årene har Kjetil Mulelid Trio, Erlend Apneseth Trio, Bounce Alarm, Krokofant og Monkey Plot deltatt som norske representanter i Nordic Jazz Comets.

JUNO-sound
De fem musikerne Thea Ellingsen Grant (vokal), Malin Dahl Ødegård (vokal), Mona Krogstad (saksofon), Georgia Wartel Collins (kontrabass) og Ingvald Vassbø (trommer) møttes på jazzlinja ved NTNU i Trondheim i 2016. Med ulike musikalske referanser i bagasjen har de utviklet det de selv kaller JUNO-sound, som i en konsertanmeldelse fra sommerens Mandaljazz ble beskrevet som «…en spraglete miks av conscious jazzrap, kunstpop, agressiv riffing og små, frie lommer». Kvintetten har opparbeidet seg et meget godt liverykte, og har spilt et tresifret antall konserter og vært på plakaten på landets største jazzfestivaler. Debutalbumet «Young Star» ble sluppet i fjor på anerkjente Jazzland Recordings og har mottatt strålende anmeldelser. JUNO jobber nå med en oppfølger som er planlagt utgitt våren 2022.

 

Fra forsiden

Nyhet

Tysk prestisjepris til Bendik Giske

Bendik Giske ble nylig kåret til årets artist under German Jazz Prize. En saksofonist og komponist som kontinuerlig flytter grensene, uttaler juryen i sin begrunnelse.

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Meld deg på vårt nyhetsbrev