Ukas Jazzprofil

UKAS JAZZPROFIL: Vetle Aakre Laupsa

Bassist og komponist Vetle Aakre Laupsa er plateaktuell med eget band, Laupsa Lokomotiv, og slapp ny musikk med jafs trio forrige uke. Når ser han fram til blant annet konsertsommer med Joscha’s Midnight Preachers og høstturné med Laupsa Lokomotiv.

Hver uke presenterer Jazzinorge.no en aktuell musiker, arrangør, storband eller jazzaktør som Ukas Jazzprofil. Har du tips, send oss gjerne en epost.

Vetle Aakre Laupsa

Hei, Vetle, hvordan står det til om dagen?
– Det står bra til med meg for tiden. En tung og lang periode siden november har nå endelig begynt å åpne seg – bokstavelig talt. Det er utrolig deilig etter en så krevende nedstengning vi har vært igjennom i Oslo. Fremtiden ser lysere ut og jeg gleder meg til resten av året.

Og nylig slapp du plate med bandet ditt Laupsa Lokomotiv?
– Det har vært så flott å endelig slippe debutplata mi «Reach» med Laupsa Lokomotiv. Det er virkelig en guttedrøm å kunne dele min egen musikk med verden og de nærmeste, men også sitte der med plata i hånda og albumet på Spotify. Jeg kan med stolthet og ærlighet si at dette er meg og musikk jeg digger. Dette er sånn musikk jeg synes er fett og det er sånn jeg synes det skal være og låte, så det er bare så utrolig kult egentlig. «Reach» er en samling av låter jeg skrev underveis i studietiden i Stavanger og har kommet til gjennom fundering og lek med musikk og tanker, bilder og drømmer. Det å sette dette ut i en konkret kontekst har vært veldig givende og gir meg stor motivasjon til å fortsette med musikken. Jeg håper at folk liker plata og kan bli med inn i min verden og at de har det fint der.

I bandet har du med musikere du møtte under studietida i Stavanger?
– Det er egentlig folk jeg har møtt mange forskjellige steder. Sigurd Drågen gikk jeg på Toneheim folkehøgskole med, og Øyvind Mathisen har jeg hørt litt her og der. Han har alltid spilt med folk jeg kjenner så der har vi møttes en del. Dette bandet er en samling musikere som jeg har dyp respekt for og som jeg synes gjør kule ting og spiller enormt bra, så det er egentlig grunnen til at jeg samlet disse. I tillegg er det en veldig fin gjeng, som jeg er så takknemlig for at har vært med å virkeliggjøre min musikk og deler av seg selv for å heve helheten til et veldig bra nivå. Det hadde ikke gått uten de, og med denne besetningen ble plata rett og slett sykt bra og jeg er som sagt så stolt og ydmyk for at de ble med!


Laupsa Lokomotiv. Foto: Annika Schoonbrood 

Du avsluttet jazzstudiene i fjor, uheldig tidspunkt å starte en tilværelse som heltidsmusiker under koronapandemien. Hvordan har det siste året vært for deg?
– Det har vært beintøft på så mange måter. Ikke få drive med det jeg elsker og som er en så stor del av meg, ikke få møte folk og gjøre ting, måtte ta dårlig betalt og kjip jobb for å overleve. «Reach» og Laupsa Lokomotiv har holdt meg gående, også har jeg vært så heldig å være i studio med flere andre band, så jeg føler jo at jeg på en måte har fått uttrykt meg og holdt jernet varmt til en viss grad. Allikevel må jeg få understreke at det ikke her vært en ideell start på tilværelsen som musiker, men føler at jeg heldigvis har kommet styrka ut av det og er klar gjenåpning, sol, musikk og sommer.

Men du slipper ikke studenttilværelsen helt, for nå har du blitt studentassistent ved NMH. Hva skal du gjøre der?
– Jeg har jobbet der siden mars med å skape arrangementer og aktiviteter for studentene i denne isolerte og tøffe tiden. Det har vært svært givende og hyggelig, men også utfordrende. Det er ikke akkurat lett å gjøre hyggelige ting for mange når så mange ikke har lov til å møte opp, men vi har absolutt hatt flere fine stunder med flere studenter. Jeg må få skryte av de tre andre jeg jobber med som studentassistenter. Jeg tror ikke jeg kunne fått bedre kolleger, og jeg tror virkelig vi har fått til mye fint for studentene ved NMH.


jafs trio. Foto: Magnus Nergaard 

Ved siden av Laupsa Lokomotiv er du med i flere andre bandprosjekter?
– Det er jeg, og her er det mye forskjellig. For meg handler musikk om samspill og det å få til noe sammen. Jeg synes det er utrolig givende å spille i mange forskjellige band og vet at jeg lærer masse av det. Dette er sånn jeg vil drive med musikk, og setter veldig stor pris på alle bandene jeg er med i! Blant annet jafs trio som 11. juni slapp plata «We Are Zinking». I jafs trio spiller jeg med Joscha Ernst, som jeg spiller med i Laupsa Lokomotiv og Joscha’s Midnight Preachers, og Michael Lee Sørenmo som jeg har spilt mye friimpro og andre ting med i Stavanger. Kul musikk som er utrolig gøy å spille. Det er mange andre fine band jeg er med i, men ingen nevnt ingen glemt.

Du spilte nettopp under Nattjazz. Har du andre konsertplaner framover?
– Ja, det var veldig gøy å spille igjen etter et halvt år uten konsert for publikum. Dette var med Joscha’s Midnight Preachers og det ryktes at vi spiller flere konserter utover sommeren. Følg oss på sosiale medier. Det er foreløpig lite som skjer denne sommeren utover dette, men på høsten tar det seg opp med slippturné med Laupsa Lokomotiv som ikke ble noe av i april selvfølgelig. Vi drar ut i september og spiller i Oslo, Bergen, Voss og Stavanger. Vi gleder oss!

Andre spennende planer du vil dele med oss?
– Jeg skal til Bodø og The Arctic Getaway i august og skrive ny musikk til Laupsa Lokomotiv. Det gleder jeg masse til og håper å kunne dele med verden allerede til høsten. I tillegg slipper en trio jeg spiller i som heter Fem Drager, plate 15. oktober, så det blir gøy. Det er rett og slett mye fint i vente som har blitt spart opp igjennom pandemien.

Og hvilken konsert vil du anbefale folk med liveabstinenser når konsertmarkedet nå tar seg opp igjen?
– Ai, det er jo veldig vanskelig å bare velge en. Tror jeg skal prøve å nevne to, og anbefaler generelt å dra på så mye som mulig. Om Brian Blade and the Fellowship Band kommer til Norge eller man på en aller måte har mulighet til å se de, så hadde jeg så absolutt gjort det. Også har jeg en ønskekonsert i at bandet Maridalen spiller plata si «Maridalen» live i Maridalen. For en vakker plate! Wow!

Og helt til slutt, en plateanbefaling?
– Igjen vanskelig å kunne nevne en, men en plate som har gått mange runder på platespilleren siden begynnelsen av november er «Idiot Prayer» med Nick Cave. Så konsertfilmen med den på kino rett før det stengte ned igjen, og det rett og slett aldeles nydelig og fantastisk vondt, vakkert og deilig. Nick Cave alene ved pianoet i et tomt Victors Palace i London. Får gåsehud av å høre hvilken som helst låt fra den plata. Så ved en tilfeldighet at konsertfilmen ligger i NRK TV. Anbefales på det sterkeste!

Fra forsiden

Moldejazz 2024 - dag 3 og 4

Folkefesten og jazzen møtes i kveldssola

FESTIVAL: Moldejazz på onsdag og torsdag går fra sur vind til godvær, Jaap Blonk fascinerer både ute og inne, Lightning Trio, Bliss Quintet, Schemes og Coincidences møtes i Jazzintro-finalen, Bill Frisell finner vrengpedalen og den store og den lille festivalen møtes på takterrassen i ellevetiden om kvelden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev