Nyhet

Premiere for Nordnorsk Jazzensemble

Rykende ferske Nordnorsk Jazzensemble får premiere i Vadsø 31. januar med et nyskrevet verk av Jakop Janssønn med tekster av Pål Moddi Knutsen. Ensemblet fortsetter på turné til Nordlysfestivalen i Tromsø, til Sortland og Bodø Jazz Open.

Det er en stor begivenhet for musikkfeltet i Nord-Norge når Nordnorsk Jazzensemble lanseres i dag. Her samles noen av landsdelens fremste musikere innen jazz og improvisert musikk i et stort, profesjonelt ensemble.

– Nordnorsk Jazzensemble er en ambisiøs og etterlengtet satsing. Med denne nyetableringen får endelig Nord-Norge et stort profesjonelt ensemble innenfor jazz og improvisasjonsmusikk i landsdelen, sier Ulla-Stina Wiland, daglig leder i Nordnorsk jazzsenter.

Nordnorsk Jazzensemble skal ha varierende besetning og engasjere ulike musikere og komponister fra prosjekt til prosjekt.
– 2021 blir et pilotår, men vi ønsker at ensemblet skal etableres på fast basis i landsdelen. Målet er å skape attraktive og nytenkende produksjoner – en slags profesjonell musikalsk lekegrind for landsdelens fremst utøvere og komponister med utgangspunkt i jazzen. Ensemblet skal gi rom for møter mellom ulike tradisjoner og formater. Særpreget fra jazzen skal være til stede, men også med rom for folkemusikk, samisk musikk og andre sjangre og uttrykk, forteller Wiland.

Premiere med nyskrevet verk
Ensemblets første produksjon har fått navnet «Vippepunktet». Komponist og kunstnerisk leder for den aller første utgaven av Nordnorsk Jazzensemble er Jakop Hauan Janssønn, som er en av landsdelens mest aktive og kreative musikere og komponister. Tekstforfatter og vokalist er Pål Moddi Knutsen.

Tittelen «Vippepunktet» henspiller på det som skjer når noe lite vipper balansen av et system og provoserer frem en stor forandring. Livet i Arktis tar plass midt i en dramatisk, gåtefull og følelsesladd scene av voldsomme klimatiske, miljømessige, politiske og økonomiske endringer. Ved å bruke «Vippepunktet» som utgangspunkt for verket, ønsker Janssønn å fokusere på vår landsdel og sette et nytt lys på de mange utfordringer vi kan møte når vi nærmer oss et vippepunkt.

Ensemblet består på dette prosjektet av følgende musikere: Moddi – vokal, Daniel Herskedal – tuba, Atle Nymo – altsax, Ragnhild Furebotten – fele, Martin Högberg – gitar, Eirik Fjelde – tangenter, Dag Okstad – bass, Jakop Janssønn – trommer/perk og MiNensemblet fra Musikk i Nordland. Torbjørn Thrane Sandnes står for lys/visuals og Thor-Ivar Lund er lydtekniker.

Nordnorsk Jazzensemble drives av Nordnorsk Jazzsenter, i nært samarbeid med Musikk i Nordland (MiN) og andre kulturaktører i landsdelen.

Fra forsiden

Meld deg på vårt nyhetsbrev