Ukas Jazzprofil

UKAS JAZZPROFIL: Per Hasse Andersen

Festivalsjef i Maijazz, Per Hasse Andersen, ser fram til å endelig arrangere festival. Oktober:Jazz starter mandag neste uke.

Hver mandag presenterer Jazzinorge.no en aktuell musiker, arrangør, storband eller jazzaktør som Ukas Jazzprofil. Har du tips, send oss gjerne en epost.

Per Hasse Andersen

Hei, Hasse, hvordan går det? Nå er det jo kun én uke til festivalstart.
– Vi har kontroll og ser fram til å arrangere festival også i 2020. Det så en stund vanskelig ut, men nå blir det Oktober:Jazz istedenfor festival i mai.

Maijazz i oktober, en konsekvens av koronapandemien. Hva tenkte du da landet stengte i mars, knappe to måneder før opprinnelig festivalåpning?
– Til å begynne med var vi som de fleste, i villrede. Ble dette kroken på døren for festivalåret 2020? Men etter å ha fått summet oss litt begynte vi systematisk å jobbe sammen med de andre jazzfestivalene for å få oversikt over situasjonen. Vi har vært veldig flinke til å dele informasjon, gi hverandre gode råd og tips i dette forumet. Samholdet imponerte meg. Norsk jazzforum var også en god partner å lene seg på. Når samfunnet begynte å åpne seg litt, så vi med en gang på muligheten til å raskt snu oss rundt å prøve å få arrangert konserter/festival også i 2020.

Hvordan har kompensasjonsordningene fungert for Maijazz, og hvor tror du festivalen lander økonomisk i 2020?
– Maijazz har ikke søkt om noe kompensasjon ennå. Vi vet ikke helt hvordan det vil gå. Festivalen må jo arrangeres før vi kan søke. Det blir nok ett litt vanskelig økonomisk år og vi får se om vi får mulighet til å søke kompensasjon. Kompensasjonskriteriene virker litt diffuse, og vi vet vel ikke helt hva gjelder etter september?

Hvilke tilpassinger har dere måtte gjøre for å kunne gjennomføre oktoberversjonen?
– Vi kjører et strengt smittevernregime og er veldig nøye i forhold til antall billetter som kan selges. Dessuten har vi valgt å la festivalen gå over en uke. Vi bestemte tidlig at vi ikke ville lage en komprimert jazzhelg med mange konserter i løpet av få dager. Dette er helt bevisst i forhold til koronasituasjonen akkurat nå.

Men ikke minst, fortell om programmet neste uke.
– Det blir, som i de fleste andre jazzfestivaler, et helnorsk program. Vi prøver å presentere bredden i norsk jazz. Arild Andersen kommer. Eple Trio er tilbake i Stavanger. Det er det noen år siden. En av Norges største forfatter kommer med nytt band. Kjartan Fløgstad står for åpningskonserten sammen med Steinar Raknes, Odin Staveland og Tom Stalsberg. Det blir nok en del tekster fra Fløgstad´s siste roman Due og Drone. Steinar Raknes har satt musikk til tekstene. Årets Stavanger-kunstner, John Derek Bishop , skal gjøre ett helt spesielt duoprosjekt med Eivind Aarset. Sinatra Songbook samarbeider med en av regionens spennende sangere, Hildegunn Gjedrem. Trond Kallevåg Hansen sitt nye prosjekt fra årets Sildajazz, Fengselsfugl, representerer nordfylket i Rogaland. Petter Wettre skal både presentere sitt Michael Brecker-prosjekt pluss samarbeide med en spennende pianist bosatt i Stavanger, nemlig Petru Popa.
Dette er noen av artistene. Bare gå inn på Maijazz sine nettsider. Der finner dere hele programmet.

Dere beveger dere denne gangen litt utenfor bykjernen også, til Sola kommune?
– De siste årene har det vært arrangert Høst:Jazz i Sola kommune på Sola Strandhotell. Det er Stavanger Jazzforum som har hatt ansvaret og produksjonen av denne helgen tidligere. Men på grunn av at 2020 har blitt som det er og det passet fint for Maijazz å arrangere Oktober:jazz akkurat denne uken, så tilbød vi oss å overta produksjonen og programmeringen og innlemme konsertene i festivalen.

Er det noe på programmet som du selv ser spesielt fram til?
– Jeg ser fram til å høre Arild Andersen Group. Her har han samlet noen av de fineste norske jazzmusikerne. Arild er 75 år i år, men han blir bare yngre og yngre – imponerende! Han har vært og er en svært viktig musiker. Eple trio er tilbake på scenen. Det er en stund siden jeg hørte de siste. Må også få nevne Amigo Tom – to av regionens viktigste musikere (Tor Yttredal og Eva Bjerga Haugen) tar opp samarbeidet med Tom Lund igjen – musikk med ett dypdykk i den brasilianske sangskatten med låter som ikke er så kjente for det europeiske publikum. Det blir en uke med mye flott norsk jazz.

Nå har du festivalåpning rett rundt hjørnet, men på denne tiden i et normalår ville dere allerede vært godt i gang med neste års festival. Hva med Maijazz 2021? Hvordan planlegger dere den?
– Vi har faktisk mye på plass. Da vi måtte kansellere det opprinnelige Maijazz-programmet, tilbød vi artistene å komme tilbake i 2021. Mange har sagt ja, så vi er veldig godt i gang med programmeringen. Men der er masse annet som skal gjøres for å være klar i 2021. Vi har med andre ord nok å gjøre. Samtidig er der mye uvisshet rundt 2021. Hvordan blir situasjonen når det gjelder pandemien? Blir det restriksjoner også neste år? Når kommer vaksinasjonen? Maijazz planlegger for tre scenario, og prøver å være forberedt på å kunne håndtere uansett situasjonen vi vil befinne oss i mai 2021.

Hvordan tror du verden vil bli om et år, vil koronapandemien og smittevernrestriksjoner fortsatt prege kulturlivet?
– Hva jeg personlig tror? Vel, jeg tror ikke vi er tilbake til en noenlunde normal situasjon før vaksine er på plass. Og det trenges en masse vaksinerdoser. Det er det som avgjør hvordan 2021 blir. Det betyr vel også en del restriksjoner også godt inn i neste år. Litt foruroligende er det jo at andre bølge ser ut til å være er i gang i store del av Europa. Men vi ser ut til å være bedre forberedt?

Til slutt, har du en konsertanbefaling?
– Hva med Amigo Tom med Tom Lund, Eva Bjerga Haugen og Tor Yttredal ? Veldig fin og sjelden trio.

Og en plateanbefaling?
– Jeg har hørt en del på Jaga Jazzist sin nye CD og Marius Neset sin nye innspilling. Bra saker!

Fra forsiden

Moldejazz 2024 - dag 3 og 4

Folkefesten og jazzen møtes i kveldssola

FESTIVAL: Moldejazz på onsdag og torsdag går fra sur vind til godvær, Jaap Blonk fascinerer både ute og inne, Lightning Trio, Bliss Quintet, Schemes og Coincidences møtes i Jazzintro-finalen, Bill Frisell finner vrengpedalen og den store og den lille festivalen møtes på takterrassen i ellevetiden om kvelden.

Nyhet

Molderosen 2024 til Audun Vinger

Jazznytt-redaktør Audun Vinger ble i dag hedret med Moldejazz' utmerkelse Molderosen. Komiteen uttaler i sin begrunnelse at Vinger har opparbeidet seg en velfortjent status som en av landets aller fremste formidler av ulike kulturformer, der stor kunnskap om historie går parallelt med dypdykk om nye trender og fremtidig utvikling.

Meld deg på vårt nyhetsbrev