Nyheter

Kjetil Mulelid Trio klar for Nordic Jazz Comets 2020

Det årlige showcase- og seminareventet Nordic Jazz Comets vil finne sted for 21. gang på We Jazz Festival i Helsinki den 2. desember 2020. Kjetil Mulelid Trio deltar sammen med fire andre nordiske band.

Det nye nordiske arrangørnettverket har i samarbeid med de nordiske jazzorganisasjonene og festivalsjefen for We Jazz, valgt ut fem band til Nordic Jazz Comets 2020. Totalt søkte 80 band om å delta i årets utgave. Ved siden av Kjetil Mulelid Trio fra Norge er Kadi Vija Key Project (FIN), Post-sun-vision (S), Ingibjörg Turchi Band (IS) og Svaneborg Kardyb (DK) plukket ut.

Pianist Kjetil Mulelid forteller at trioen ser på deltagelsen i Nordic Jazz Comets som en mulighet til å etablere seg internasjonalt: – Det er jo et veldig stort jazzpublikum ute i verden, og vi håper at deltakelse på Jazz Comets kan hjelpe oss på veien videre med å nå dette publikummet. Vi har tidligere deltatt på noe lignende i Dublin, 12 Points, og opplevde at man kom i kontakt med mange interessante mennesker som deler en felles lidenskap for musikken, og et ønske om å knytte et internasjonalt nettverk, forteller Mulelid.
I tillegg til konsertene vil bandene delta på ulike seminarer og nettverkstreff.
– Det blir også svært spennende å møte de andre bandene som deltar, og dele erfaringer, kunnskap og musikk med disse. Under dagens situasjon kan vi ikke noe annet enn å si at vi gleder oss vanvittig til å få spille foran et publikum igjen, og håper at det åpner opp for flere konserter på fine scener videre i 2021 også, sier Mulelid.

Åpner We Jazz Festival i desember
Det nordiske samarbeidsprosjektet Nordic Jazz Comets har siden starten i 2000 vært arrangert på tur i de nordiske landene. I de siste tre utgavene har imidlertid prosjektet flyttet ut av Norden og samarbeidet med Scope Festival i Berlin, EFG London Jazz Festival og sist med det franske festivalnettverket Association Jazzé Croisé i Paris.

– I 2020 tar organisasjonene prosjektet tilbake til Norden. I år samarbeider Nordic Jazz Comets med finske We Jazz Festival, som har utviklet seg til å bli et musikalsk høydepunkt i den finske desembermåneden, forteller fagansvarlig i Norsk jazzforum, Ragnhild Menes.

Festivalen finner sted første uka i desember, og har konserter på ulike spillesteder rundt omkring i den finske hovedstaden. Nordic Jazz Comets åpner festivalen onsdag 2. desember med fem konserter på G Livelab, et av de nyeste tilskuddene på spillestedsfronten i Helsinki, kjent for spesielt gode akustikk- og lydforhold. Dagen etter showcase-konsertene vil musikerne og det nye arrangørnettverket delta i en workshop med tema bærekraftig konsert- og turnéproduksjon.

Utstillingsvindu for nordisk jazz
Nordic Jazz Comets fungerer som et utstillingsvindu for nordisk jazz for et internasjonalt publikum og bransje. Fem nordiske band spiller for spesielt inviterte europeiske representanter fra festivaler, spillesteder og plateselskap, i tillegg til agenter og journalister. Arrangementet er også åpent for øvrig festivalpublikum. I tillegg til selve showcase-konserten deltar musikerne i ulike seminarer og nettverkstreff for å dele kunnskap, utveksle ideer og bli bedre kjent med deler av bransjen. For de nordiske jazzorganisasjonene har Nordic Jazz Comets vært en viktig arena for å presentere nordisk jazz utenlands og bli kjent med nye markeder, i tillegg til å styrke det nordiske samarbeidet.

Samarbeid med nytt arrangørnettverk
I tillegg til showcase og seminarer vil Nordic Jazz Comets-bandene dette året få sjansen til å jobbe med et nytt nettverk av nordiske klubber og festivaler. Nettverket består av tolv aktører fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige.
– Vi er i starten av arbeidet med et pilotprosjekt der målet er å legge til rette for bærekraftige turnéruter i Norden. Bandene vil få muligheten til å planlegge og teste turnering innenfor nettverket i 2021. Erfaringene herfra vil bli benyttet til å lage en guidebok for grønn turnering i Norden, forteller Menes.

Nordic Jazz Comets 2020:

NORGE: Kjetil Mulelid Trio
Kjetil Mulelid – piano, Andreas Winther – trommerBjørn Marius Hegge – kontrabass
Kjetil Mulelid Trio ga ut sitt debutalbum i 2017 på det på prestisjetunge Rune Grammofon. Trioen har siden sin første utgivelse markert seg som et av Norges mest fremadstormende jazzband, med hyppig konsertaktivitet i både innland og utland. Deres andrealbum What You Thought Was Home kom ut i 2019 til glitrende anmeldelser, også dette på Rune Grammofon. Komposisjonene til pianist Kjetil Mulelid balanserer det energiske og rytmisk komplekse med vakre melodilinjer.

FINLAND: Kadi Vija Key Project
Kadi Vija – vokal, Max Zenger – bassklarinett, Tuomo Dahlblom – gitar, Tuomas Timonen – trommer
Kadi Vija Key Project er et innovativt tilskudd til den finske jazzscenen og er sentrert rundt den estiske vokalkunstneren og komponisten Kadi Vija. Hennes uvanlige sangstil er influert av improvisert instrumentalmusikk, flytende tanker og abstrakte ideer. Kvartetten, med den sjeldne besetningen vokal, bassklarinett, gitar og trommer, ga ut sin første plate Roaming In The Contemporary Society To Make Peace With It i mai 2020

SVERIGE: Post-sun-vision
Alice Hernqvist – piano, Aaron Mandelmann – bass, Mario Ochoa – trommer 
Med et ærlig og innovativt tankesett, spiller denne moderne jazztrioen avantgardemusikk som både utfordrer og respekterer lytteren. Det Malmö-baserte bandet har på kort tid skapt seg et navn i progressive jazzkretser, og de har turnert både Polen, Norge og Italia, i tillegg til hjemlandet. Selv om trommeslager Mario Ochoa har skrevet musikken til både bandets første og andre utgivelse, er alle tre medlemmer essensielle for bandets sound, med henholdsvis Alice Hernqvists og Aron Mandelmanns dynamiske piano- og basspill.

ISLAND: Ingibjörg Turchi Band
Ingibjörg Elsa Turchi – elbassMagnús Trygvason Eliassen – trommerHróðmar Sigurðsson – gitarTumi Árnason – tenorsaksofon, Magnús Jóhann Ragnarsson – piano, keyboards
Ingibjörg Elsa Turchi, bassist og komponist, har vært en bærebjelke på den islandske musikkscenen de siste årene. Hun har spilt med mange av landets mest kjente musikere i alle sjangre. I 2017 ga hun ut sin første solo EP Wood/Work, der hennes basspill utgjorde kjernen, kombinert med ulike melodiske instrumentale lag og improvisasjon. Etter dette har hun satt sammen et live band som gir ut sitt første album denne sommeren, et album som henter referanser fra både jazz og minimalisme, med en både melodisk og eksperimentell tilnærming.

DANMARK: Svaneborg Kardyb
Nikolaj Svaneborg – Würlitzersynthesizer, piano, Jonas Kardyb – trommerperkusjon 
Svaneborg Kardyb er kjent for å være et fengslende live band og står i tillegg bak det vellykkede debutalbumet Knob, som kom ut i 2019. Albumet ble Album of the Week på dansk riksradio og sikret dem to priser på Danish Music Awards. Duoens live energi sikret dem også seieren i den nasjonale jazzkonkurransen JazzKonkurrencen 2019. Musikken, som er komponert av begge bandmedlemmene, er minimalistisk og atmosfærisk. I følge duoen selv ble musikken laget over «den svarteste kaffe i de tidligste morgentimer».

Fra forsiden

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Nyhet

Bestillingsverk fra Krogstad

Saksofonist Mona Krogstad vil formidle håp og ettertanke i bestillingsverket Serenity Now på Kongsberg Jazzfestival lørdag 6. juli.

Meld deg på vårt nyhetsbrev