Nyhet

Romerike Storbandfestival feirer ti år

Romerike Storbandfestival, Nord-Europas eneste i sitt slag, feirer ti år lørdag 12. oktober. I jubileumsåret har de flere band på scenen enn noensinne, og for anledningen har de satt sammen et festivalstorband med unge musikere fra regionen.

Romerike Storbandfestival har vokst jevnt og trutt siden oppstarten i 2009. Én lørdag i året fyller de alle fire scenene på Lillestrøm kultursenter med storband fra hele landet. Årets festival byr på musikk som spenner over 100 års jazzhistorie. Det blir konserter fra veletablerte profesjonelle krefter som Ensemble Denada og Christiania 12, til unge og fremadstormende musikere fra kulturskolene i Trondheim, Buskerud/Vestfold, og ikke minst Spillcamp festivalstorband.

Festivalsjef Eirik Gaaseide kan fortelle at 10-års jubileet markeres ved at de har flere band en noen gang tidligere på festivalen:
– Det blir hele 17 konserter i løpet av 8 timer denne lørdagen i Lillestrøm kultursenter. I tillegg har vi for første gang invitert unge musikere i alderen 14-20 år til å spille i et festivalstorband. Disse møtes til workshop i høstferien der de får kyndig instruksjon av profesjonelle musikere, og det hele avsluttes ved at de har en egen konsert i Stjernesalen kl 19.00. Festivalstorbandet blir ledet av Jarle Storløkken, og han har med seg Marius Tobias Hoven og Andre Roligheten under workshopen. Det blir spennende å se og høre hva disse gutta får ut av ungdommen på noen korte, hektiske dager.

Kan du fortelle litt om årets program?
– Årets storbandfestival fikk påmeldinger fra hele 22 storband, og vi måtte gjøre en utvelgelse ut i fra hvilken musikalsk profil storbandene ønsket å presentere. Vi har endt opp med et program som viser det store spekteret av hva storband kan være. Vi får høre musikk som spenner over hele storbandhistorien. Christiania 12 og Sandvika Storband presenterer storheter som Ellington, Goodman, Basie og Louis Armstrong, mens vi får dagsfersk, nykomponert musikk fra dagens unge norske talenter i Magnus Murphy big band og Stua 17 fra Nittedal. Vi får høre unge fremadstormende musikere, og de mer etablerte og erfarne. Vi får de tradisjonelle 17-manns storbandene og noen med litt mindre besetning. Vi får en mix av amatører og profesjonelle, og vi får høre en rekke flotte solister. Vi er blant annet veldig stolte av å kunne presentere Ensemble Denada med Torun Eriksen, som har spilt for fulle hus både i Norge og Europa de siste to årene.


Ved siden av å være festivalsjef er Eirik Gaaseide musikalsk leder, arrangør og komponist for Ett Fett Storband. De gjør Yellowjackets-tribute sent lørdag kveld. Foto: Halvor Gudim
 
Du starter som ny festivalsjef i fjor. Har du gjort endringer fra tidligere eller på noen måte satt ditt eget preg på festivalen?
– Festivalen har vært i kontinuerlig utvikling fra den spede begynnelse i 2009, og vi beveger oss forsiktig fremover med hensyn til hvordan vi utvikler og utvider festivalen. Publikumsoppslutningen er viktig for festivalen, og vi er opptatt av å kunne tilby et bredt og publikumsvennlig program hvert år, samtidig som programmet skal vise det musikalske mangfoldet som storband i Norge representerer. Det blir en balansegang mellom det kommersielle og den noe smalere musikken, og for oss er det viktig å kunne fortsette å vise dette mangfoldet.

Hvordan er ståa i storband-Norge i dag?

– Det er gledelig å se at det er mange storband rundt om i landet som holder koken, og er aktive i sine nærområder. Samtidig vet vi at mange sliter med å finne gode konsertarenaer, og storbandene kjemper om publikums oppmerksomhet i områder der det øvrige underholdningstilbudet er stort. Jeg er derfor glad for at det finnes mange ildsjeler der ute, for de er helt nødvendige!

Noen planer for Romerike Storbandfestival de neste ti årene?

– Vanskelig å si hvilken utvikling festivalen tar i årene fremover, men det vil alltid være en festival som skal gi amatørstorbandene en scene, og som skal vise at storband ikke er en sjanger, men en besetning som kan spille hva som helst! 


Fra Romerike Storbandfestival 2018: Prime Time Orchestra med Peter Asplund. Foto: Halvor Gudim

 


Fra Romerike Storbandfestival 2018: LEGO (Lars Erik Gudims Orkester) med Odd René Andersen. Foto: Halvor Gudim

Fra forsiden

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Mandaljazz 10-årsjubileum - Cosmopolite 12. april 2024

Mandalitter og kosmopolitter

KONSERT: Frijazz, soul og kunstfreaks kler også de store norske scenene, som da Mandaljazz og Andreas Røysums bande med hell inntok Cosmopolite.

Meld deg på vårt nyhetsbrev