Nyhet

Ukas festivaler

Festivalsommeren er så absolutt ikke over. Onsdag åpner Sildajazz i Haugesund og Varangerfestivalen i Vadsø, og torsdag åpner Tromsø Jazzfestival.

August er en god festivalmåned for jazzen med hele tre festivaler denne uka: Sildajazz, Varangerfestivalen og Tromsø Jazzfestival. Og neste uke blir det full fart med Oslo Jazzfestival og Blow Out i hovedstaden samt Robert Normann-festivalen i Sarpsborg.

Sildajazz åpner med bestillingsverk
Årets Sildajazz åpner onsdag 7. august med bestillingsverket «Sillajass» komponert av Odin Staveland fra Haugesund. Staveland, kjent fra Vamp, vil presentere et timelangt melodiøst bestillingsverk med mye beat. Ideen bak er å presentere Sildajazz som en egen musikksjanger, for så å bruke det som en kreativ plattform for å få fram litt av stemningen i Haugesund under festivalen: musikken på kroene og folkelivet.
Fjorårets vinner av Equinor og Sildajazzprisen, Dorothea Økland, har skrevet musikk for et helt nytt band som skal urfremføres på Bedehus og Bazaar. «In Between Layers» er bygget på populærmusikkens estetikk, med formspråk fra jazz og improvisert musikk. Økland har med seg noen av landets ledende, unge jazzmusikere: Anja Lauvdal (Broen, Moskus, Skadedyr), Martin Morland, (Masåva, Billy Meier, Friendship) og Veslemøy Narvesen (Mall Girl, Lady Bird Orchestra).
På Sildajazz-programmet står også blant annet Hilde Louise Orchestra, Majken Christiansen, Magnolia Jazzband med Karin Krog, Moskus, Hedvig Mollestad Trio og Hildegunn Gjedrem. Se hele programmet her.

Varangerfestivalen utvider
Senjaværingen Pål Moddi Knutsen er invitert av Varangerfestivalen til å skrive årets bestillingverk, Northern Soul, som vil være den offisielle åpningskonserten 7. august. Men allerede kvelden før spiller Ola og Lars Bremnes Trio i Vardø Kultursal. Nytt i år er at Varangerfestivalen utvider til 5 dager ved flyttet ut en konsert til naboen i Øst, Vardø.
– Vi synes det er spennende å utvide festivalen til å inkludere også Vardø kommune. Vi bor på en relativt liten plass og heter jo faktisk Varanger-festivalen, så det føles bare naturlig å inkludere gode naboer i øst, forteller festivalen på sin nettside.
Blant andre på festivalprogrammet er Sigurd Hole Trio, Ola Kvernbergs Steamdome, Marit Sandvik & Nova Onda, Amgala Temple, Marja Mårtensson Trio, Vadsø Storband m/Trine Rein og det norsk-russiske samarbeidsprosjektet Treskatresk. Se hele festivalprogrammet her.

Festivalåpning i Tromsø
Tromsø Jazzfestival åpner torsdag 8. august med Bjørnstad/Drecker/Saabye-Christensen: A Suite of Poems hvor Ketil Bjørnstad har tonesatt Lars Saabye Christensens dikt. Dette er Bjørnstads fjortende ECM-utgivelse, men er både Dreckers og Saabye Christensens debut på den tyske prestisje-labelen. På Tromsø Jazzfestival spiller også blant annet Treskatresk, Kjetil Mulielid Trio, Marie Vangen, Amgala Temple og Sigurd Hole. Lørdag 10. august inviterer festivalen til barnas egen lille jazzfestival med storslagen jazzparade i Storgata, Jazzafari, musikalske workshops, konserter og mange andre aktiviteter. Se hele programmet for Tromsø Jazzfestival her.

 

Fra forsiden

Blow Out: Ola Høyer & Anja Lauvdal Kasper Skullerud Værnes & Andreas Wildhagen - Kafé Hærverk, 2. juni 2020

Himmelsk syklubb

To duokonserter begeistret et sulteforet publikum på Blow Outs sommeråpning.

Meld deg på vårt nyhetsbrev