Nyhet

Sigurd Hole på grønn europaturné

Bassist Sigurd Hole reiser med buss og tog når han i disse dager legger ut på europaturné med soloprosjektet «Elvesang». I løpet av april skal han gjøre totalt tolv konserter i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland.

Når Sigurd Hole nå reiser på europaturné gjøres alle reiser med tog og buss, og kontrabassen er med hele veien.
– Et sterkt engasjement for miljøet ligger bak ønsket om å minimere klimaavtrykket fra turnévirksomhet. Soloprosjektet mitt ble et naturlig sted å begynne, både i kraft av at det er relativt lett å håndtere rent logistisk, og fordi den underliggende tematikken i prosjektet handler om nettopp forholdet mellom mennesket og naturen, forteller Hole.

Sigurd Hole er en travel bassist, og har en lang rekke utgivelser og omfattende internasjonal turnévirksomhet bak seg, med band som Eple Trio, Karl Seglem, Tord Gustavsen trio og Jon Eberson Group. I 2018 debuterte han med to kritikerroste utgivelser i eget navn: trioalbumet «Encounters» med Jarle Vespestad og Håkon Aase, og soloalbumet «Elvesang».

– For en musiker med hele verden som arbeidsplass skal det godt gjøres å erstatte alle flyreiser med tog og buss. Men for konsertering i store deler av Europa kan man komme langt med miljøvennlige reisemåter. Kanskje bør vi også vurdere hvor ofte vi gjør lengre flyreiser for å spille konserter. Klimakrisen er av en slik alvorlighetsgrad at jeg ikke tror vi kommer utenom å måtte gi avkall på en del ting vi tidligere har tatt som en selvfølge. Selv om jeg pr i dag ikke tenker at det er utelukket å reise til for eksempel Japan eller USA igjen, synes jeg det er vanskelig å se for meg at jeg skal fortsette med en slik reisevirksomhet i samme tempo som tidligere, sier Hole.


Sigurd Hole. Foto: Andreas Ulvo

Togvennlige reiseavstander
Turnéen åpnet med morgenkonsert i Malmø Konserthus 27. mars, og fortsetter i april med konserter i Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland. Det blir også to konserter i Norge: hos NyMusikk Kristiansand 10. april og på Nasjonal jazzscene i Oslo 25. april.

– Jeg har forsøkt å planlegge konsertene på turnéen med togvennlige reiseavstander. På vei til Berlin, en strekning jeg tidligere i de aller fleste tilfeller ville ha flydd fra Oslo, har jeg forsøkt å legge opp konserter underveis for å kunne reise med tog i stedet. Det er jo ingen selvfølge at man finner interessert arrangører underveis hver gang man skal reise fra Norge til for eksempel Tyskland, men denne gangen har det lyktes. Med konserter i Malmø og Hamburg blir det en fin reiserute til Berlin. Fra Berlin går veien videre til tre konserter i Nederland (med et lite avbrekk i Osnabrück i Tyskland). Berlin – Eindhoven er en lang tur på litt under 8 timer, ellers er det korte togstrekk på denne delen av turnéen, med unntak av siste etappe fra Amsterdam til Kristiansand. Det er langt, men jeg har bestemt meg for å gjøre også denne reisen uten å fly – rett og slett bare for å se hvordan det er, forteller Hole.

For de som er interesserte vil Sigurd dele erfaringer fra sine grønne turnéer på sin egen nettside.

Sigurd Holes grønne europaturné:
27.03: (SE) Malmö Konserthus
03.04: (SE) Malmö, Musikhögskolan
04.04: (DE) Hamburg, Burg Henneberg
05.04: (DE) Berlin, Petersburg Art Space
06.04: (NL) Eindhoven, Paviljoen
07.04: (NL) Amsterdam, De Ruimte
08.04: (DE) Osnabrück, Institut für Musik
08.04: (NL) Arnhem, ArtEZ
10.04: (NO) Kristiansand, NyMusikk
25.04: (NO) Oslo, Nasjonal Jazzscene
26.04: (SE) Göteborg, Spättans Antikvariat
28.04: (DE) København, Koncertkirken

Øvrige solokonserter i 2019 bekreftet så langt:
11.05: Anjazz, Hamar
13.06: Kongsvinger kirke
17.07: Moldejazz

Sigurd spiller også blant annet på Festspillene i Bergen og Varangerfestivalen med sin egen trio i år.

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Driftige distraksjoner

Mette Henriette inntar Operaen, vi møter Elina Duni, er på konsert med Needlepoint, og har dagbokessay om syv vidunderlige dager med kulturopplevelser og distraksjoner. Now’s The Time!

Nyheter

Schemes spilte seg videre til Jazzintro-finale

Det var kvartetten Schemes som sikret seg en finaleplass i Jazzintro 2024 da første runde av lanseringsprogrammet ble arrangert på Bergen Jazzforum torsdag kveld. I finalen under Moldejazz i juli skal bandet kjempe om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024 samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev