Nyhet

St. Olavsmedaljen tildelt Luca Vitali

Den italienske jazzskribenten og forfatteren Luca Vitali ble onsdag 28. november tildelt St. Olavsmedaljen under en mottakelse på den norske ambassaden i Roma.

Det var den norske ambassadøren i Roma, Margit F. Tveiten, som tildelte Luca Vitali St. Olavsmedaljen under en høytidelig sermoni i ambassaden i Roma onsdag 28. november. Tilstede var blant annet Aslak Oppebøen fra Music Norway samt norske og italienske venner av Vitali. St. Olavsmedaljen deles ut «til belønning av fortjenester ved utbredelse av kjennskap til Norge og fremme av forbindelsen mellom det utflyttede Norge og hjemlandet».

Den italienske journalisten og forfatteren har en forkjærlighet for norsk jazz, og er et kjent ansikt på norske jazzfestivaler og -konserter. Han har samarbeidet med norske organisasjoner og institusjoner gjennom mange år og har svært god kjennskap til norsk jazz.
– Det var såkalt nujazz på begynnelsen av nittitallet som først gjorde meg oppmerksom på at det fantes en jazzeksportør der oppe i nord. Jeg hadde hatt befatning med ECM-utgivelser og dermed –soundet, også tidligere, men det var først med Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvær og ikke minst Arve Henriksen at jeg ble ordentlig hekta, fortalte Vitali i et intervju med Jazzinorge.no i 2015.
Saken fortsetter under bildet.


Luca Vitali sammen med ambassadøren og sine norske venner Sverre Lunde (til høyre) og Aslak Oppebøen fra Music Norway. (foto: Adriano Bellucci)

I 2014 ga Luca Vitali ut boka “Il Suono del Nord – La Norvegia protagonista della scena jazz Europea” hvor han forteller om hvordan den norske jazzscenen har blitt en av verdens mest innovative og originale scener. Vitali forteller om konserter, musikere, klubber og plateselskaper, festivaler og møter. Han skriver om Jan Garbareks første møte med ECM-sjefen Manfred Eicher, og hvordan dette åpnet dørene for norske jazzmusikere internasjonal. Boken forteller klubbhistorie fra Club7 til Blå, og Vitali utforsker sammenhengen mellom jazz og andre musikksjangre, og beskriver det han mener er den virkelige essensen av moderne norsk jazz. I 2015 kom boka i engelsk oversettelse som er utgitt i flere land.
Luca Vitali skriver til daglig for Giornale della Musica, AllAboutJazz Italia og InSound.

 

Fra forsiden

Blow Out: Ola Høyer & Anja Lauvdal Kasper Skullerud Værnes & Andreas Wildhagen - Kafé Hærverk, 2. juni 2020

Himmelsk syklubb

To duokonserter begeistret et sulteforet publikum på Blow Outs sommeråpning.

Meld deg på vårt nyhetsbrev