Nyhet

Hyller Jan Erik Kongshaug med egen Kongshaugfestival

Det er de færreste forunt å bli hedret med en egen festival, men neste år feires lydguru Jan Erik Kongshaug med en tredagers festival på Cosmopolite og Belleville.

Da den allestedsnærværende Christer Falck ble klar over at Jan Erik Kongshaug runder 75 år neste år, bestemte han seg:  Den nylig avtroppede lydguruen fra Rainbow Studio fortjener en egen festival. Ikke en konsert, men en festival.
Og festival blir det. 15., 16. og 17. mars stiller 16 band med i alt 45 musikere fra øverste hylle, pluss noen hemmelige gjester, på vegg-i-vegg-klubbene Cosmopolite og Belleville på Soria Moria. I tillegg til de 16 konsertene byr mini-festivalen også på bok- og plateutgivelse, og seminarer/paneldiskusjoner om Jan Erik Kongshaug/Rainbow Studios virke og rolle innen state-of-the-art lydinnspilling.  En av Oslos beste restauranter vil stå for serveringstilbudet, og kanskje blir det enda flere overraskende innslag under feiringen.

Mye musikk
De som skal spille på Kongshaugfestivalen er Tord Gustavsen Trio, Nils Økland & Sigbjørn Apeland, Arild Andersen Trio, Endresen & Bang Duo og Jacob Young Quintet «Forever Young» på fredag; Ketil Bjørnstad, Ellen Andrea Wang, Jon Eberson & Sigurd Hole, Bendik Hofseth Band, Knut Reiersrud og Mathias Eick Quintet på lørdag, og Trygve Seim Quartet, Frode Haltli & Erlend Apneseth, Bugge Wesseltoft, Eivind Aarset & Jan Bang og Nils Petter Molvær på søndag.
Konsertene på de to scenene kommer ikke til å overlappe hverandre, så de mest ihuga vil kunne få med seg mye musikk ved hjelp av forholdsvis rask forflytning mellom store Cosmopolite og den litt mindre Belleville i pausene.
To typer dagspass for hver av de tre dagene legges ut for salg i dag. Den ene gir adgang til konsertene på både Cosmopolite og Belleville, den andre til konsertene på Cosmopolite.  Se fullt program og ytterligere info her.
Saken fortsetter under bildet.

SPILLER: Bugge Wesseltoft (t.v.) har samarbeidet mye med Jan Erik Kongshaug i Rainbow, og skal spille på Kongshaugfestivalen. Her sammen med hovedpersonen (t.h.) og den amerikanske vibrafonisten Mike Mainieri. Foto: Terje Mosnes

Gyldig grunn
– Jeg har ECM komplett, og alene der har Jan Erik stått for lyden på over 700 album, med «Afric Pepperbird» (1970) som det første sier Christer Falck og fortsetter:  – Så har jeg nok minst 500 til der han har skrudd lyd og/eller spilt gitar, så jeg føler at jeg har gyldig grunn til å være med på å hylle ham. Jeg har heia ganske mye på Jan Erik fra sidelinja i alle år, og siden jeg alltid har hatt lyst til å lage en jazzfestival, og dessuten mener at det ble altfor lite oppstuss da han pensjonerte seg og solgte seg ut av Rainbow for noen måneder siden, var dette en god anledning til å feire ham.
Saken fortsetter under bildet.

GYLDIG GRUNN: Christer Falck har gyldig grunn til å arrangere hyllestfestival for Jan Erik Kongshaug, hovedmannen bak regnbuelyden på mer enn 4000 plater. Foto: TV3

– Har du diskografien til musikeren Jan Erik Kongshaug komplett også?
– Nei. Jeg har nok det meste av jazztingene hans, men må tette noen hull på gammeldanssiden.
– Du har samlet om lag et halvt hundre musikere som har jobba mye med Jan Erik, var de vanskelige å be?
– Da jeg sa «..hyllestfestival for Jan Erik Kongshaug..“ ropte de «ja!» omtrent før jeg hadde rukket å forklare hva det gikk ut på. Jeg hadde egentlig sett for meg en fredag/lørdag-festival, men det var så mange som ville være med at jeg måtte ta med søndagen også. Jeg har oppfordret artistene til å gjøre noen covere av Jan Eriks egne låter, noen hemmelige gjester kommer til å sitte inne med noen av bandene, og jeg trykker opp vinylutgavene av Jan Eriks to solo-CD’er, «The Other World» fra 1999 og «All These Years» fra 2003. Videre lager jeg et hefte der 75 personer fra inn- og utland skriver personlige hilsener til Jan Erik, og alt dette, og muligens noe mer, blir samlet i en boks som vil være til salgs under festivalen.

Fra forsiden

Konsert

Ungjazzfest på Victoria

Helgen 15. og 16. juni markerer et hundretalls ungjazzere at det er ti år siden etableringen av Østnorsk jazzsenters første regionale ungdomsjazzorkester.

Nyhet

Festivalidyll i skogen

Motvind i Middelalderskogen byr på store navn innen jazz og impro så vel som marokkansk gnawa, indisk klassisk musikk, norsk folkemusikk og dans ut i de sene nattetimer. Joe McPhee er årets Artist i Residence under festivalen som arrangeres 21. - 23. juni.

Meld deg på vårt nyhetsbrev