Nyheter

En liten jazzløype på by:Larm

Bransjefestivalen by:Larm er i gang i Oslo fra torsdag 1. mars. Torg og en trioversjon av Ola Kvernbergs Steamdome kan oppleves to ganger hver, og Jazznytt18 samtaler med far og datter Christensen. I tillegg har by:Larm et omfattende seminarprogram med foredrag, debatter og møter.

Med 147 artister fordelt på 18 scener vil by:Larm prege Oslos konsertliv første langhelgen i mars. Ola Kvernberg spiller to kvelder med en trioversjon av det kritikerroste bestillingsverket «Steamdome» fra Moldejazz og Jazzfest. På Blå fredag og Rockefeller lørdag kan du høre Kvernberg med Erik Nylander (Mechanical Fair, Liarbird) og Bent Sæther (Motorpsycho, Sugarfoot) i «Steamdome III» .

Torg består av musikere fra blant annet Monkey Plot, Skadedyr, Broen og Propan. Under ledelse av Johan Lindvall er bandet tilbake med albumet Palms, Beaches, Dreams som slippes 16. mars. Musikken beskrives som en blanding av pop og jazz blandet med abstrakt lydkunst og dansbare rytmer, og kan minne om Herbie Hancocks Head Hunters som i sin tid klarte å forene avant garde med populærmusikk. Torg spiller på Gamla torsdag og Ingensteds lørdag.

I samarbeid med årets by:Larm og Kafé Hærverk vil Ultimafestivalen presentere Ultima-kjenninger i ny drakt. Fredag 2/3 er det duket for en duo og en trio bestående av noen av de beste blant norske musikere innen den eksperimentelle sjangeren. Lost Girls er Jenny Hval og multi-instrumentalist Håvard Volden. Lars Horntveth, Amund Maarud og Gard Nilssen kommer som trioen The Amgala Temple.

Jazznytt18
Jazznytt18 er på plass på by:Larm med en samtale med far og datter Christensen ledet av Jazznytts Audun Vinger. Trommeguru Jon Christensen er en av landets viktigste musikere, og en internasjonal stilskaper og «jazzkis av rang» som har spilt på en rekke essensielle ECM-utgivelser. Hans datter Emilie har selv utgitt musikk på ECM, som vokalist med Jon Balkes Batagraf, og har i senere år gjort seg spesielt bemerket med popgruppa No. 4, som nylig utkom med andrealbumet «Hva nå». The Christensens bor i samme bygning på Sagene, men har nok både like og ulike syn på musikkens verden, om hvordan leve som musiker, og om musikkbransjen før og nå. Få med deg samtalen på Hendrix Ibsen fredag kl 15:00.
Et par timer tidligere på samme sted inviterer NOPA til livelunsj med trommeslager Siv Øyunn Kjenstad.

Konferanse med mangt
Kulturminister Trine Skei Grande står for den offisielle åpningen av by:Larm torsdag formiddag. Konferansedelen av bransjefestivalen fortsetter resten av dagen og hele fredag, og her kommer noen tips til interessante debatter.

Balansekunst og AKKS Norge inviterer til panelsamtalen Garderobeprat torsdag 2. mars kl 13.00. I kjølvannet av #metoo og det norske musikkbransjeoppropet #nårmusikkenstilner stilles spørsmålet: Hvor starter ukulturen, og hvordan kan vi få bukt med den? Hvilken betydning har språket vårt og stilltiende aksept for «harmløs garderobeprat» for hvordan vi oppfører oss mot hverandre – og hva kan hver og én av oss gjøre for å skape en endring? I panelet sitter Joacim Lund, kommentator i Aftenposten, Sandeep Singh, journalist i VG, Aslak Borgersrud, artist og kommentator samt Niklas Jonsson, bookingagent i Luger. Moderator er Freddy Øvstegård, Stortingsrepresentant og medlem av Familie- og kulturkomiteen i Stortinget.

Norsk konsertarrangøreres (NKA) panelsamtale om TONO og økonomien i det norske livemarkedet er også en svært aktuell debatt å få med seg. TONOs oppsigelse av faste avtaler med arrangørbransjen har stor økonomisk betydning for konsertarrangørene rundt om i landet. NKA ønsker i denne samtalen å se på økosystemet i sin helhet, hvordan arrangørhverdagen endrer seg med ulike økende kostnader og hvilke konsekvenser dette vil ha for konsertvirksomheten i Norge. Hvordan vil dette slå ut på for eksempel artisthonorarene, og hva med helårsarrangørene som risikerer å få en tredobling av sine vederlagsutgifter? Panelsamtalen foregår torsdag kl 14:30.

Torsdag kl 11:00 vil direktør i Kulturrådet, Kristin Danielsen, innlede om Kulturrådets satsing på kreativ næring og de nye tilskuddsordningene. Kreativt Norge, Kulturrådets kontor for kreativ næring, tilbyr rådgivning og virkemidler som bidrar til at norsk kunst og kultur når et større publikum, samt oppnår økte inntekter basert på kunstnerisk virksomhet. Målene er å bidra til økt entreprenørskap og nytenkning og å legge til rette for at flere kan livnære seg av kunstnerisk virksomhet. Hva betyr dette for norsk musikkliv og hvilke muligheter vil det by på for musikkbransjen?

Kulturrådets saksbehandlerer er til stede på by:Larm torsdag fra klokken 12:00 til 14:30 for å gi søknadsveiledning og svare på spørsmål om Kulturfondet, Kreativ Næring, Fond for lyd og bilde og EUs kulturprogram Kreativt Europa. Avtaler bør forhåndsbookes på epost.

Fredag kl 11:00 inviterer Balansekunst til panelsamtalen «50/50 – What’s in it for me?». Nye initiativ for å motivere til kjønnsbalanse dukker opp oftere enn du tror. En av de nye initiativene er Keychange, en Europa-basert ordning som satser på en 50:50-balanse på alle deres konferanser og festivaler innen 2022. Er promotører klare for å stå for en slik sak, og hvorfor burde de i det hele tatt bry seg om balanse på scenen? Lær hvordan mangfold kan gagne organisasjonen din og hvorfor etikk og lønnsomhet ikke trenger å være motsetninger. Vanessa Reed, Keychange/Director, PRS Foundation, er moderator. I panelet sitter Maria Refsland (booking, Fjellparkfestivalen), Joakim Haugland (Smalltown Supersound og by:Larm), Mira Berggrav Refsum (presse og kommunikasjon, Oslo World9 og Peter Meanwell (kunstnerisk leder, Borealis).

Musikkindustriens Næringsråd (MIR) er et nettverk av landsomfattende musikkorganisasjoner som jobber for å styrke musikkindustriens næringsinteresser. Fredag kl 09:30 inviterer MIR til samtale om moms på musikk. Flere av MIRs medlemsorganisasjoner har fått utarbeidet omfattende analyser av konsekvensene av en eventuell MVA i musikkindustrien og her får du møte dem til en uformell samtale. Det blir også mulig å stille spørsmål fra salen.

Fra forsiden

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Nyhet

Bestillingsverk fra Krogstad

Saksofonist Mona Krogstad vil formidle håp og ettertanke i bestillingsverket Serenity Now på Kongsberg Jazzfestival lørdag 6. juli.

Meld deg på vårt nyhetsbrev