Nyhet

Drone, drone, lille, jazza folketone

Honest John driver nybrott i et vakkert og vekselvis notert/improvisert landskap.

TEKST OG FOTO: PÅL BUSET

Helt uten forventninger går jeg til Victoria. Ikke helt uten forventninger går jeg til Victoria. Honest John er ikke et band jeg kjenner spesielt godt til. Honest John er et band bestående av unge musikere jeg kjenner ganske godt til. Honest John skal etter sigende ligge et sted mellom samtidsmusikk og frijazz. Honest John skal vise seg å være både mer og mindre utfordrende enn forventa.

Honest John. Foto: Pål Buset

Kombinasjonen klarinett/saksofon og bratsj/fiolin er ikke dum – i hvert fall ikke kombinert med en allsidig og svært oppdatert trommis, en gitarist som tenker annerledes og en riktig så stødig bassist. Det er klarinett- og saksofonmann Klaus Ellerhusen Holm som leder bandet. Det han leder dem, bandet, men også oss, publikum, gjennom, er ikke samtidsmusikk. Det er heller ikke frijazz, men muligens innholder det begge deler. Her blas det i noteark, her ignoreres noteark, her krasjer tonene – tidvis bevisst, tidvis i improvisasjonens febertåke. Honest John er en riktig så vellykka blanding av det veldokumenterte og planlagte, av det spontane og tilfeldige.
Hvor godt sammenblandingen av hektisk, atonalt kaos og en vedvarende, god gammal groove fyller opp i øregangene.

Honest John. Foto: Pål Buset

Det er ikke reint få frekvenser et ensemble som dette rekker over. Hvis du også regner med assortert elektronikk kan det bli reint forvirrende. Greit nok: Trommene tar seg av trommer, bassen lar seg bare sjelden sammenblande med gitar eller bratsj. Men hva med gitaren? E-bow og eks antall bokser som vrir og vrenger? Og klarinetten, hvordan den liksom klistrer seg til fiolinen, til gitaren? De blir nesten umulig å skille fra hverandre. Og her kommer det interessante: Dette er slett ikke støy. Her er fine melodier. Her er alltid stødige, men oppbrutte og tidvis riktig så funky, beats. Her er vedvarende bassganger. Små løkker av lyd som løper og løper. Og så disse virvlende, luftige, men også eselaktige, påståelige blåserne.

Drone, drone, lille folketone. Bassen bomper seg i bunn – i blås og stryk krøller det seg – det blir umulig folkemusikk. Jeg digger bassløkkene og gitaren som på postrocksk vis flerrer seg inn i halvdissonant akkorder – eller helt enkelt løper løpsk i halvtoneornamentikk, i spastiske lynprogresjoner eller søvnig, nordisk melankoli.

Honest John gir oss et komplekst og tidvis gjenstridig lydbilde – men først og fremst er det oppfriskende moderne. Oppfriskende slik et morgenbad gjøre en gammel idé ny. Det er ikke tvil og at Klaus og gjengen er på sporet av noe. Vi vil ha mer av dette – mer av det frie, mer av det groovy. Det er sånn det skal låte: like deler galskap og melankolsk hverdagslighet.

Fra forsiden

Nyhet

Gjenforenes på åpningen av OsloJazz

Legendariske Masqualero gjenforenes med åpningskonserten på Oslo Jazzfestival i Operaen søndag 11. august. - Dette blir en kveld for den norske jazzhistorieboka, sier festivalsjef Line Juul.

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev