Nyheter

Hyller avdød venn med bestillingsverk

Gitarist og komponist Frode Barth (bildet) har skrevet en hyllest til sin gode venn, den avdøde kunstneren Johannes Vinjum. Fredag 30. oktober urframføres bestillingsverket «Metamorfoser – til minne om Johannes Vinjum» på Nynorsk Litteraturfestival i Aurland.

– Vinjums bilder står utmerket på egne ben uten musikk, men ved å trekke musikk ut fra de enkelte kunstverkene, oppstår noe nytt og fører oss videre. Jeg har ikke prøvd å komponere en lydmessig kopi av bildene, men heller å hente inn klangen i bildene og utfordre denne, både med samspill og motstand, sier gitarist og komponist Frode Barth.

«Metamorfoser – til minne om Johannes Vinjum» er en suite i 17 satser knyttet til et utvalg malerier av kunstneren Johannes Vinjum (1930–1991). Verket er forankret i nordisk jazztradisjon med innslag av norsk folkemusikk og samtidsmusikk. Bakgrunnen for bestillingsverket er at det i år er 85 år siden Johannes Vinjum ble født.

Spiller med et stjernelag
Frode Barth har fått med seg et stjernelag av norske jazzmusikere når verket skal framføres. Arild Andersen på bass, Trygve Seim på saksofon og Per Oddvar Johansen på trommer og vibrafon. Helga Liland Farestveit synger i siste satsen og Frode Barth spiller selv gitar.

– Jeg gleder meg stort til å fremføre verket i Vangen kirke på fredag. Vinjum var en god venn av meg, og jeg komponerte en sang til ham da han døde. Derfor er det også fint å kunne komponere et verk i anledning 85-årsjubileet, forteller Barth, som også har planer om en innspilling av verket.
 
Om Johannes Vinjum
Johannes Vinjum (1930-1991) var en norsk kunstmaler og grafiker født i Aurland, som studerte kunst i Oslo. Hans kjæreste motiv var fjellene i Aurland, katedralen i Chartres og barneportretter. Vinjum var festspillutstiller i Bergen i 1984. Etter hans død ga familien en stor malerisamling til Aurland kommune. Denne samlingen er nå å finne i Galleri Vinjum på Aurlandsvangen.

Om Frode Barth
Frode Barth er en norsk gitarist, komponist, pedagog og produsent. Han er utdannet ved konservatorieavdelingen ved Barrat-Dues Musikkinstitutt og Institutt for Musikk og Teater (UiO). Han er videreutdannet fra London, Havana og New York.

Frode Barth har jobbet og spilt med bl.a. Oscar Peterson, Reggie Workman, Fathy Salama, Arthur Maia, Robertinho Silva, Marilyn Mazur, Palle Mikkelborg og Manu Katché. I 1988 spilte han sammen med Chet Baker.

Barth har utgitt og medvirket på en rekke CD-utgivelser, gjestet festivaler i inn- og utland og deltatt i TV- og radioprogram. Samtidig er han en aktiv komponist med en produksjon på ca. 400 verk innen flere genre som scenemusikk, jazz, pop/rock og filmmusikk.

Barth har solistiske oppgaver internasjonalt, og har mottatt en rekke bestillingsverk. Han er medlem av NOPA (Forening for norske komponister og tekstforfattere siden 1990). I 1999 mottok han Statens arbeidsstipend som musiker og har også mottatt en rekke utmerkelser som Estonian Music Awards for utgivelsen Going North.

pressemelding: Kulturmeglerne

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Jazzjam House Rules

Tullkattesnutene tar med barn ut i verden, Audun Ellingsen knipser klingende jazzmynt, ferske videoer, bookingnyheter og konsertinntrykk pluss et Jazznytt-intervju med Amalie Dahl!

Nyhet

Tysk prestisjepris til Bendik Giske

Bendik Giske ble nylig kåret til årets artist under German Jazz Prize. En saksofonist og komponist som kontinuerlig flytter grensene, uttaler juryen i sin begrunnelse.

Meld deg på vårt nyhetsbrev