Fredag 23. aug 2019 kl. 20:00

Tynset Jazzfestival: Klokkemesse

Tynset Jazzklubb / Tynset kirke
Tynset

HomeKonserterKlokkemesse
KLOKKEMESSE
Tynset kirke
fredag 23. august
Billetter kommer for salg
I 1981 ble Ellef Røes nykomponerte «Klokkemesse» urfremført av regionale musikere i en fullsatt Tylldalen kirke. Komponisten var selv med som pianist, og ledet orkesteret. Siden har verket aldri vært framført, selv om Ellef Røe skriver vakker, hørbar og klangfull musikk som mange i regionen har et sterkt forhold til. Tynset Jazzklubb har valgt å sette opp igjen «Klokkemessen», fordi mange har uttrykt et ønske om å få høre denne på nytt. Ellef Røe mottok nylig Tynset kommunes kulturpris, og har blant annet vært en foregangsperson i opprettelsen av musikklinja på Nord-Østerdal videregående skole, hvor han i mange år jobbet som lektor og avdelingsleder. Ellef var også en sentral person i planlegging og virkelighetsgjøringen av Tynset kulturhus, som ble åpnet i 1988 som et av Norges tidligste kulturflerbrukshus. Ellef er nå pensjonist, men er fortsatt aktiv i det lokale musikkmiljøet som dirigent, arrangør og pianist.

Tynset Jazzklubb spurte Ellef tidligere i 2018 om å få lov til å sette opp igjen «Klokkemessen», og om han var åpen for å nyarrangere musikken. Dette takket han ja til, og komponerer også nye biter til verket. Ellef har komponert musikk til mange sceniske oppsettinger, mest kjent er nok Olsokspelet «Dei urolege av hjarte» i Tylldalen, med tekst av forfatteren Ola Jonsmoen. Han skrev også messemusikk til Tynset kirkes 150-årsjubileum for symfoniorkester og kor.

«Klokkemessen» arrangeres og nyskrives nå for en besetning på fire sangere, fem blåsere, piano, orgel, gitar, bass og slagverk. Musikerne har tilhørighet og forankring i regionen Nord-Østerdal, og omtrent halvparten av dem er heltidsprofesjonelle musikere og musikkpedagoger. Musikerne har bred bakgrunn og varierte erfaringer som vil gi komposisjonen et stort og spennende uttrykk og framførelse. Prosjektet ledes av Kåre Nordseth og Eirin Lien.

Musikken er i messeform med tekster fra middelalderens Nidaros, og pilgrimstidens Tylldalen med sin olsok-feiring. Den musikalske sjangeren er moderne jazzmusikk basert på gregorianikk og korallharmonisering, med skrevne instrumentalpartier og firstemmige vokalsatser, blandet med improviserte soli og store muligheter for musikerne til å bidra kompositorisk til verket. Ellef Røe har i all sin tid vært interessert i både middelaldermusikk og jazzmusikk, og er en eminent jazzpianist og improvisatør, men har også jobbet spesielt mye med vokalmusikk både som kordirigent og komponist. All hans musikalske kompetanse kommer til uttrykk i «Klokkemessen», og sammen med musikernes varierte musikalske erfaring, har dette alle muligheter for å bli en stor musikalsk aften som vil huskes i nye 40 år. Det er med andre ord en stor ære for jazzklubben at Ellef både gav tillatelse til nyoppføring og ikke minst sa ja til å både nyarrangere hele verket og komponere nye deler. Han har også gitt jazzklubben og musikerne frie tøyler til å tolke musikken sin.

Medvirkende:
Sopran: Guro Hjemli
Alt: Siri Beate Fossum
Tenor: Knut Kippersund Nesdal
Bass: Lars Eggen
Trompet: Jon Erik Gjelten
Altsax: Simen Nyhus
Tenorsax: Eirin Lien
Trombone: Kåre Nordseth
Piano: Andreas Ulvo
Orgel: Svein Gjelten Bakken
Bassgitar: Simen Wie
Gitar: Knut Solvang
Trommer: Alf Kippersund Nordseth
Pauker/rørklokker: Steinar Horten

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev