Lørdag 17. sep 2022 kl. 19:00

Tord Gustavsen Trio & Charlotte Dos Santos

Bærum Kulturhus / Bærum kulturhus
Bærum

Man kan ane at noe stort er på gang, men ingen vet helt hva som skjer når et av årets mest spektakulære jazzmøter finner sted på Bærum Jazzfestival: Tord Gustavsen Trio med vokalist, produsent og komponist Carlotte Dos Santos som kveldens helt spesielle musikalske gjest.

Når Tord Gustavsen Trio og Charlotte Dos Santos står på scenen i Store Sal, trekkes det lange linjer mellom soul og lyrisk nordisk jazz. Spenningen rundt dette møtet knytter seg til noe ganske så grunnleggende: hvordan kommer dette til å låte? Hva skjer når en av våre store piano-lyrikere må skru opp tempoet litt for å tolke soul, latin, og mer groove-basert jazz? Hvordan blir det når soul-jazz utøveren skal bli en del av pianotrioens åpne landskap?

Vi tror det blir stort. Vakkert. Intimt. Mangslungent. Men mest av alt: noe helt nytt. Sånn som jazzen skal være: på evig jakt etter et nytt utrykk.

Abstrakt gospel
Tords Gustavsens stadige søken etter den rene og vakre tonen i hver strofe som spilles, er blitt et sterkt varemerke. Med utsøkt følsomhet og intenst samspill leverer trioen melodiøs og kreativ kammerjazz. Repertoaret er en musikalsk dialog mellom Tords originalkomposisjoner, salmetoner og frie improvisasjoner. Musikken er blitt omtalt som «ordløse salmer» eller «abstrakt gospel». Alt finner sin naturlige plass i det nye, men gjenkjennelige Tord Gustavsen-universet – et univers der den sterke melodien leder an, og den meditative tilstedeværelsen bestemmer hva som skjer videre.

Tord Gustavsen Trio innehar en ubestridt plass i norsk jazz’ øverste divisjon. Trioens fem bejublede album og et utall av konserter har gitt dem et velfortjent lojalt publikum her hjemme og internasjonalt. Førsteplass på VG-lista, turneer og festivaljobber i inn- og utland, Spellemannspriser og gode salgstall – Tord Gustavsen Trio har virkelig klart å nå ut til et bredt publikum. Nå er trioen tilbake for fullt med ny bassist, Steinar Raknes, og et helstøpt album, «Opening».

One to watch
Charlotte Dos Santos er født og oppvokst i Bærum. Mange ble kjent med vokalisten, låtskriveren og produsentens musikk etter utgivelsen Cleo og en kritikerrost konsert på Øya i 2017. Den gangen skrev Natt & Dag: – Med sin drømmende vokal og musikalske lekenhet, virker hun på mange måter allerede for stor for det langstrakte land.

Dos Santos fulgte opp med Harvest Time i 2020, og i 2021 kom singlene Patience og Away from You. Dos Santos er utdannet ved prestisjetunge Berklee i Boston, noe som gir merkbar tyngde og modenhet til komposisjonene hennes. Lange arbeidsopphold i New York og Berlin har også vært med på å utvide repertoaret hennes, der det smakfullt beveger seg fra soul-jazz, til latinamerikansk musikk og mer groove-basert jazz. Tidløst, modent, stilsikkert og tiltalende er bare noen av adjektivene som blir brukt for å beskrive Dos Santos’ stadig mer populære låter.

Dos Santos ble i 2020 presentert på denne måten som ‘one to watch’ hos The Guardian: – Healing, hypnotic vibrations are exactly what we need right now and, handily, that’s how Charlotte Dos Santos’s pastoral neo-soul was recently described. Her songs are like chiffony fairytales: rippling Spanish guitar and playful orchestration that sounds like little else around.

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev