Onsdag 31. mai 2023 kl. 19:30

The Source – Foajéscenen, Bærum Kulturhus

Bærum Kulturhus / Bærum Kulturhus - foajéscenen
Bærum

The Source er en kvartett med lang fartstid. Faktisk startet bandet opp allerede I 1993, med utgangspunkt I besetningen Øyvind Brække, trombone, Trygve Seim- saksofoner, Ingebrigt Haaker Flaten- bass, og Per Oddvar Johansen-trommer. Fra 1996 overtok Finn Guttormsen bassrollen, mens dagens besetning med Mats Eilertsen på bass har vært konstant siden 2004.

Bandet laget i begynnelsen mye musikk influert av Ornette Coleman, men også den nordiske sounden, – spesielt da representert ved Jan Garbareks 70-talls trio Triptykon med Edward Wesala var også viktig. Det var også annen 60 talls-jazz, som datidens musikk av Miles Davis`, Mingus, Monk, Ayler og David Murray. Bandet utviklet likevel et eget låtmateriale, og fant sin en egen måte å forholde seg fritt i forhold til dette.

I løpet av sin lange historie har The Source utgitt 7 album, derav 2 utgivelser på ECM: “The Source and Different Cikadas” fra 2002 og “The Source” fra 2006: Bandets første utgivelse var «Olemanns Kornett» fra 1994. Etter hvert på 2000– tallet ble musikerne også inspirert av orientalsk/arabisk musikk, gjennom de spektakulære julekonsertene med bl. andre egyptiske Fathy Salamas orkester og raï-sangeren Cheb Hocine, backing-storband og Forsvarets Musikk. Fra 2007 ble det indiske bandet Shankara, med Jai Shankar og Rohini Sahajpal og sangeren Sunanda Sharma i spissen, også sentrale på disse konsertene. Attpåtil inkluderte de også den egyptiske derwish-danseren Raed AbdElghany på disse showene i de senere år. I årene 2007-2013 gjorde bandet i tillegg en sommervariant med The Source: of Summer; da med sommermusikk som omdreiningspunkt.

Fra det store og orkestrale vokste det frem et behov for å finne tilbake til kjernen i bandet og det rene kvartettformatet vi startet med. Bandet fikk derfor i 2019 i stand 2019 i stand to studioprosjekter som ren kvartett: Den første var riktignok med Helge Lien, piano, som forsterkning i en innspilling av lydsporet for dokumentaren om Jan Erik Vold : «Sorry brødre, det ble meg» , initiert og produsert av Elsa Kvamme. Senere det året reiste bandet til Hallibakken Lydstudio på Nesbyen for innspilling av sitt nye kvartett-album med hovedsakelig nytt materiale skrevet av alle bandets medlemmer!

Denne platen ble utgitt i oktober 2021 med tittelen « … but swinging doesn´t bend them down» på plateselskapet Odin.

The Source, anno 2023 vil nok reflektere alle de ulike tingene bandet har gjort opp gjennom historien, fra jazz – via folk, til arabisk musikk og til … Ja, hvem vet hva?

https://www.facebook.com/thesourceofnorway/videos/3006417652920710

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev