Fredag 21. okt 2022 kl. 21:00

The Core

Hadeland Jazzforum / Hadeland Jazzforum
Brandbu

The Core spilte høsten 2001 sin første konsert på Posepilten i Trondheim. Gruppens opphav var medlemmenes felles studier ved Jazzlinja i Trondheim perioden 1998-2000. Etter å ha spilt sammen i ulike sammenhenger, oppstod ønsket om en jazzkvartett som bygget videre på arven fra Jan Garbareks musikk på tidlig 70 tall. Garbarek var igjen svært påvirket av John Coltrane sin musikk fra 60 tallet. Denne kjernen i inspirasjon, sammen med det sene 90-tallets akustiske strømninger i jazzen, dannet grunnlaget for The Core sitt uttrykk.

The Core har siden oppstarten utgitt 8 plater, spilt på alle de store norske jazzfestivalene og turnert flittig i inn og utland. Terje Mosnes trillet frem en 6-er i Dagbladet og skrev følgende om debutplaten «Vision»(Jazzaway rec):
«Møster legger ut på hver eneste solo som var den et kamikaze-prosjekt, Slettevoll akkordbanker tangentene i stormbyge etter stormbyge, Raknes/Aalberg er høyt og lavt i dumpe, mørke detonasjoner, og musikken lever , rå, vill og vakker. «

John Kelman hentet frem 4 1/2 av 5 stjerner i «All about jazz» og omtale i 2008 «Office Essentials»(Jazzland rec) slik:
«Owing as much to John Coltrane’s classic mid-1960s quartet as it does the closer-to-home Jan Garbarek/Bobo Stenson Quartet of the 1970s, The Core is as far from cool as you can get; delivering some of the hottest music to come out of Norway since early Garbarek albums like Afric Pepperbird (ECM, 1970) and Sart (ECM, 1971). But make no mistake: The Core may reference things past, but its sound is unequivocally contemporary.»

Tor Hammerø startet anmeldelsen i «side 2/Nettavisen» av The Core sin konsert på Kongsberg jazzfestival i 2009 på følgende måte: «The Core er ett av kongerikets aller hippeste band. Denne superkvartetten med Kjetil Møster på tenorsaksofon og klarinett, Steinar Raknes på bass, Erlend Slettevoll på piano og Espen Aalberg på trommer har eksistert i 10 år og utstråler en spilleglede og energi basert på arva etter den heftige amerikanske 60-tallsmusikken som nesten savner sidestykke.»

The Core er:
Kjetil Møster – Saxofoner.
Kjetil Møster har siden begynnelsen av 2000-tallet kontinuerlig utforsket nye territorier med instrumentet og hoppet mellom sjangre. I 2006 ble han kåret til «International Jazz Talent of the Year», tett fulgt av pause fra jazzscenen for å turnere verden rundt med elektro-rockerne i Datarock. Han har vært involvert i prosjekter med Trondheim Jazz Orchestra med bl.a. Chick Corea og Pat Metheny, spilt inn og turnert med Röyksopp & Robyn, Lars Vaular og Enslaved, skrevet musikk for sinfoniettaen BIT20, og har vært involvert i en rekke eksperimentelle prosjekter. Møster har utgitt 5 planer med sin kvartett «Møster!»

Erlend Slettevoll – Piano
Han ble først kjent for sin energiske spillestil i prosjekter som The Core og Petter Wettre Quartet. Senere har han jobbet med et stort utvalg av uttrykk, fra subtil akustisk musikk med Beate Lech og Steinar Raknes Quartet, via 60-tall jazz med Arild Andersens Mingus prosjekt, til tunge elektroniske lydbilder i band som Grand General og Astro Sonic.

Steinar Raknes – Bass
Med sin fryktløse og eksplosive spillestil blir Raknes ofte sammenlignet med den legendariske bassisten og låtskriver Charles Mingus. Raknes ble anerkjent gjennom sitt arbeid som komponist og musiker i den prisbelønte jazztrioen Urban Connection, og for samarbeid med artister som Chick Corea, Michael Brecker, Raknes har samarbeidet i et stort antall ensembler, som Ola Kvernberg Trio, SKAIDI, Kirsti Huke Quartet og Trondheim Jazz Orchestra. I tillegg leder han Steinar Raknes Quartet, STILLHOUSE og ARVVAS. Raknes har skapt en unik måte å spille kontrabass i kombinasjon med sang.

Espen Aalberg – Trommer
Espen Aalberg er en norsk trommeslager og komponist, som arbeider både innen jazz- og samtidsmusikk. Hans mest fremtredende ensemble utenom The Core er samarbeidet med Jonas Kullhammar og Torbjørn Zetterberg i trioen «Basement Sessions» Denne trioen har utgitt fire album på det portugisiske plateselskapet Clean feed.
Aalberg er en aktiv samtidsmusiker og er perkusjonist i Trondheim Sinfonietta. På dette ensemblets siste utgivelse, «Mantra(BIS records), var han solist på Ellen Lindquists komposisjon «Mantra» for gamelan og ensemble.

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev