Lørdag 10. mar 2018 kl. 19:30

Salif Keita

Bærum Kulturhus / Bærum kulturhus
Sandvika

Afrikas gylne stemme

Afrikas gylne stemme fra Mali kombinerer tradisjonell vestafrikansk musikk med europeisk og amerikansk innflytelse. Verdensstjernens musikk er varm, melankolsk og livlig. Keita ble nylig hyllet for sin lange musikkariiere med AFRIMA Legendary Award.

Salif Keita fikk sitt store gjennombrudd i 1987 med platen “Soro”, og rekken av senere plateutgivelser bekrefter posisjonen hans som «Den gyldne stemmen fra Mali». Musikken hans er varm og imøtekommende, munter, melankolsk og livgivende som vann i ørkenen.

Det var ikke musiker Keita i utgangspunktet skulle bli. Som etterkommer av Sundiata Keita, krigerkongen som grunnla det maliske imperiet på 1200-tallet, tilhører sangeren en ærverdig kaste blant Mandinka-folket. Såkalte jeli – yrkestrubadurene – befinner seg imidlertid i andre ende av det sosiale hierarkiet. Salif foretok dermed en omvendt klassereise da han på tampen av tenårene bestemte seg for å bli musiker i storbyen. Velsignet med en strupe av de sjeldne, ble han etter kort tid med i rekkene til Rail Band, det offentlig finansierte husbandet på sentralbanestasjonen i Bamako. De første milepælene av noen utgivelser gjorde han med Malis ledende band Les Ambassadeurs. Den nå modne stjernen fortsetter å trosse normer. På solodebuten Soro tok han et triumferende steg inn i eketronisk pop, mens han gav seg i kast med samtidig klubbmusikk på sin så langt siste fullengder, Talé (sammen med blant andre Bobby McFerrin og Roots Manuva). Likevel er det nok den mer tradisjonsrike Moffou som står igjen som Salif Keitas mesterverk fra 2000-tallet: En modnet og lavmælt, men likevel voldsomt vital reise inn en mangefasettert musikersjel. Akkurat det man får når den afrikanske gullstrupen står på en scene.

Til oss i Bærum kommer Salif Keita med sitt akustiske band.

https://www.youtube.com/watch?v=2BE4eiWLgnA%20

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev