Lørdag 28. jan 2023 kl. 20:00

Roraima med Sigurd Hole

Kullebunden Jazz / Kolben Kulturhus
Kolbotn

Kullebunden Jazz og Klimafestivalen 2022 inviterer til konsert med det prisbelønnede musikkverket Roraima, skrevet av av bassist og komponist Sigurd Hole som et bestillingsverk til festivalen Oslo World i 2020. I februar 2022 ble verket gikk ut på plate til strålende mottakelser i både norske og utenlandske medier som The New York Times, Aftenposten og Dag og Tid, og samme år vant albumet den prestisjetunge tyske kritikerprisen «German Music Critic´s Award». I bandet spiller noen av ladets fremste jazz og folkemusikere, inkludert Svartskogs egen Frode Haltli.

Roraima ble laget som en respons på Oslo Worlds festivaltema i 2020 – solidaritet – med ønske om å utvide solidaritsbegrepet til å gjelde ikke bare mellom mennesker, men til å gjelde også mellom mennesket og naturen. Verket setter søkelys på temaer som naturmangfold og økologisk sårbarhet og henter sin inspirasjon fra lyden av regnskogen i Amazonas, og fra Yanomami-folkets mytologi som beskrevet av shaman Davi Kopenawa i boken The Falling Sky. Et annet viktig aspekt av verket er samspill med feltopptak fra regnskogen av blant andre den amerikanske lydbildeøkologen Bernie Krause.

Musikken har en sterk melodisk åre som flyter gjennom verket lik en elv gjennom regnskogen. Verkets hovedtema bygger på en enkel melodifrase sunget av den rødnebbede tukanen, en utrydningstruet fugleart som lever blant annet i Yanomami-folkets områder i Amazonas. Tre enkle toner gir grobunn for en hel regnskog av fortryllende vakker musikk som både feirer naturens lyder – og samtidig bærer på en stor sorg over at disse lydene sakte svinner hen.

Med sitt mangefasetterte innhold blir Roraima et sterkt og bevegende musikkverk som fremfor alt handler om håp. Håp om at det kan finnes en vei videre hvor mennesket blir en mer likeverdig del av det store orkesteret som er vår levende planet.

MEDVIRKENDE:
Trygve Seim (saksofoner)
Frode Haltli (akkordeon)
Helga Myhr (hardingfele/vokal)
Tanja Orning (cello)
Håkon Aase (fiolin)
Per Oddvar Johansen (slagverk)
Sigurd Hole (kontrabass)
Lyd: Audun Strype
Lys / video: Jan Erik Holto

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev