Tirsdag 05. des 2023 kl. 19:00

Oslo Jazz Circle: Dexter Gordon 100 år + Hanna Paulsberg kvartett

Oslo Jazz Circle / Nasjonal jazzscene
Oslo

Samtale mellom saksofonist Hanna Paulsberg og Johan Hauknes etterfulgt av konsert med Hanna Paulsberg kvartett.

Vi å’n Dexter – Dexter Gordon 100 år
Have no fear, Dexter is here! Dexter Gordon, Dex, Long Tall Dexter, LTD, the sophisticated giant. To meter med sjarme, musikalsk vidd, fest, oppfinnsomhet, spøk, … med en sverm av vakre damer rundt seg. Historiene om Dexter er mange. Det virker som historiene om Dexter Gordon i Norge er enda flere. En av disse er historien om jammen på Molde jazzfestival i 1963 med LTD og Sonny Stitt. I år ville Dexter Gordon ha fylt 100 år, og det er noe vi vil markere i Oslo Jazz Circle.

I februar var det 100 år siden saksofonisten Dexter Keith Gordon ble født. Han vokste opp i Los Angeles, og begynte å spille klarinett tidlig, men skiftet etter hvert til saksofon. Han samlet plater fra unge dager. Duke Ellington og Lionel Hampton var musikere preget hans tidlige utvikling. Men det var Count Basie-bandet som åpnet øynene på ynglingen, «… then I got my first Basie record … and that was it! … Duke was fantastic, but the Basie band really hit me»!

I 1940, 17 år gammel, dro han på veien med Lionel Hamptons band. Etter en periode i New York, vendte Dexter Gordon tilbake til Los Angeles, og resten er historie. Samarbeidet med all star-bandet til Tadd Dameron på Royal Roost i 1947-48, der Herman Leonard tok sitt ikoniske bilde av saksofonisten, etablerte ham som en musiker å lytte til. Det var også på denne tiden stoffmisbruk begynte å prege hans liv. Men dette var også tiden for hans ikoniske cutting contests i LA med den to år eldre saksofonisten Wardell Grey.

Etter en periode der han vekslet mellom Los Angeles, New York og fengselsopphold, var han sommeren 1962 med på Herbie Hancocks debutplate, Takin’ Off på Blue Note. En produktiv sommer medførte også fire samtidige Blue Note-album i eget navn, Doin’ Allright, Dexter Callin’, Go! og A Swingin’ Affair.

Men i stedet for å fortsette denne rekka, dro han til Europa på tampen av 1962, og etablerte seg med hovedbase i København. Det første opptaket av Dexter Gordon i Europa er et NRK-opptak fra november 1962, gjort i forbindelse med at Gordon spilte en uke på jazzklubben Metropol i Oslo.

Historien om og musikken fra LTD vil bli løftet fram i kveldens første sett, med en samtale mellom saksofonist Hanna Paulsberg og jazzskribler Johan Hauknes. Kveldens andre sett vil være en konsert med Hanna Paulsbergs hyllest til LTD, med hennes egen kvartett.

Paulsbergs posisjon i dag som en av Norges ledende tenorsaksofonister er udiskutabel. Med sitt genuine og varme uttrykk har Hanna Paulsberg det siste tiåret markert seg som en viktig stemme på den norske jazzscenen. For fem år siden organiserte Hanna Paulsberg en hyllest av Dexter Gordon i forbindelse med Kongsberg jazzfestival. Konserten ble blant annet fulgt opp med en stor hyllest, sammen med Karin Krog, for Oslo jazzfestival i Universitetets aula i 2021.

Nå kommer hun til Victoria med pianist Jørn Øien, Trygve W. Fiske på bass og Erik Nylander på trommer, og selvfølgelig med Paulsberg på tenorsaksofon. Med Paulsbergs stjernelag er vi garantert en minnerik kveld.

Foto: Tore Sætre / Wikimedia

Oslo Jazz Circle har holdt på siden 1948. De siste årene har de holdt møtene sine hos oss. Her får du gjennom musikk og foredrag innblikk i jazzhistorien via engasjerte kuratorer. Åpent for alle!

Advarsel: Arrangementsbildet er en fotomontasje. Bildet er digitalt endret.
Det er ikke lov å laste ned fotomontasjen eller bruke den i andre sammenhenger.
• Dexter Gordon og Sonny Stitt i Alexandrakjelleren, august 1963. Foto: Jon-Helge Indbjør ©Romsdalsmuseet. Bildet er brukt med tillatelse fra Romsdalsmuseet, kun tillatt brukt i forbindelse med Oslo Jazz Circles og Nasjonal jazzscenes arrangement «Vi å’n Dexter».
• Hanna Paulsberg under JazzFest Trondheim i 2018. Foto: JazzFest/Arne Hauge
• Montasje: Francesco Saggio ©Oslo Jazz Circle & Francesco Saggio

Pris:
250/200/150

Dørene åpner kl 18.30 - kr 250/200/150 for ikke-medlemmer. Medlemmer av Oslo Jazz Circle og innehavere av sesongkort for høsten 2023 ved Nasjonal jazzscene går inn gratis.

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev