Fredag 06. mar 2020 kl. 19:30

Norse Myths

Bærum Kulturhus / Bærum kulturhus
Sandvika

The Scottish National Jazz Orchestra & Arild Andersen Trio.

Norrøne myter er i fokus når Scottish National Jazz Orchestra (SNJO) ledet av Tommy Smith slår seg sammen med de norske jazzlegendene Arild Andersen på kontrabass og Thomas Strønen på perkusjon. «Norse Myths» er et helt nytt og storslått verk som trekker de lange historiske linjene i søken etter ny musikk.

Nordisk jazz har mange helter – blant de fremste finner vi bassist Arild Andersen og trommis Thomas Strønen. De to, som representerer to forskjellige norske jazzgenerasjoner, er anerkjent som utøvere på konstant søken etter nye uttrykk.

Sammen med SNJO og Tommy Smith tar Andersen og Strønen for seg norrøne myter, forteller nye og eldgamle historier og utforsker sammen det store potensialet som ligger i musikkens symbolikk. I «Norse Myths» løper den musikalske fantasien løpsk mens Thor svinger hammeren sin og Odins torden gjaller over Valhall. Vi møter Odin, hans hustru Frigg, Thor og Loke – alle sammen enigmatiske og litt motstridende personligheter som gir verket masser av karakter. De mytiske figurene fungerer godt som basis for musikalsk utforsking.

Utforsking av norrøne temaer er ikke nytt i skandinavisk jazzsammenheng – det som er nytt her er at et internasjonalt toppensemble er med på ferden. At det nettopp er Scottish National Jazz Orchestra som tar jobben er da også naturlig. Skotsk folkemusikk henter mye tematikk fra Norrøn mytologi, og forbindelsen mellom de to landene blir enda mer tydelig etter hvert som storbandet, Tommy Smith, Arild Andersen og Thomas Strønen graver seg ned i de gamle mytene.

SNJO er anerkjent som et av Europas ledende ensembler og turnerer utrettelig i inn- og utland med et bredt spekter av musikalske prosjekter. Kunstnerisk leder og dirigent Tommy Smith er på sin side en av Storbritannias mest kjente jazzutøvere og høster lovord verden over som arrangør og dirigent.

Arild Andersen og hans umiskjennelige kontrabasstone har vært et av norsk jazz’ sterkeste kjennetegn. Som utøver og komponist har han vært en av den norske jazzscenens mest sentrale – det skulle være nok å nevne samarbeid med Jan Garbarek, Masqualero, Terje Rypdal, George Russell, David Darling og ikoniske plater som «Afric Pepperbird», «Sart», «Sagn» og «Aero» for å understreke hans standing.

Thomas Strønen er topptrent motbakkeløper og lett i kroppen. I jazzsammenheng er han derimot en tungvekter. Som en prima representant for norske toppmusikere uteksaminert fra jazzlinja ved NTNU har Strønen vært aktiv i sentrale band som Food, Maria Kannegaard Trio, Mats Eilertsen Trio, The Living Room, Parish. I tillegg til å være en framifrå trommis er han også en respektert komponist med en lang rekke bestillingsverk bak seg.

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev