Fredag 13. mai 2011 kl. 19:00

Manu Katché Quartet

Maijazz / Stavangeren
Stavanger
Trommemagiker med sterk kvartett

Manu Katché er en av klodens aller hippeste trommelslagere – uansett sjanger. Bare spør Peter Gabriel, Sting eller Joni Mitchell. Katché har spilt med dem og en hel haug andre popstjerner. Men Katché har også en vel så solid jazzbakgrunn. Han spiller for eksempel på fire av platene til Jan Garbarek og har samarbeidet med artister som Youssou N’Dour, Maria João og Manu Dibango.

Dette er tredje gang denne fransk-afrikanske trommeslageren besøker Stavanger med sitt band. På MaiJazz presenter han sitt siste plateprosjekt Third Round, som er hans tredje utgivelse på ECM. Alle gode ting er tre, noe som musikkjournalister både her hjemme og ute vet å sette pris på: «Manu Katché lager fint lydspor til etterlengtede vårtegn” – skriver Dagens Næringsliv og «Tredje skøyterunde er den vanskelegaste på 1500-meteren. Med nytt band står Katché løpet ut med Third Round,» konkluderer Roald Helgheim i Dagsavisen.

Katché byr på vakker og melodisk instrumentalmusikk som er lett å like både for førstegangs jazztilhørere og ihuga jazzfrelste. Musikken har sterke og åpne temaer hvor det både er rom for musikerne til å briljere samtidig som musikken er sjelfull og sensitiv.

På alle utgivelsene har han hatt med ledende norske jazzmusikere. På den første, «Neigbourhood» (2005), var Jan Garbarek med, og på oppfølgeren «Playground» (2007) var det Mathias Eick og Trygve Seim som satte tydelige spor. Denne gangen medvirker blant annet Tore Brunborg. Hans særegne tone og saksofonspill har fått en sentral plass i soundet i Manu Katché sitt band. Foruten Brunborg består bandet av de to franske musikerne Laurent Vererey på bass og Alfio Origlio på tangenter.

Som trommeslager ligger Katchés styrke i evnen til å legge ned en gyngende groove, for så å pynte på den med cymbaler på en original måte. Selv har han uttalt følgende: «Jeg har lenge ment at trommer bør brukes som et melodisk instrument på samme måte som et piano er det. Jeg har en stil som ikke følger de tradisjonelle stiene, kanskje av respekt for min bakgrunn som klassisk perkusjonist.”

Det er stor grunn til å glede seg til konserten i Stavangeren.

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev