Lørdag 26. feb 2022 kl. 14:00

Jazzkafé / CD-RELEASE – «Baritone» med Harald Bergersen

Lillestrøm Jazzklubb / Scene 5 - Lillestrøm Kultursenter
Lillestrøm

Det blir CD-SLIPP denne lørdagen! Nestoren og veteranen innen norsk jazz – Harald Bergersen – med rykende ferskt album; «BARYTONE».

Da en gruppe yngre musikere inviterte Harald til en jamsession under koronavirusets «stillhet», tok han med seg barytonesaxen sin. Den påfølgende veien til innspillingsstudioet var veldig kort. Sammen med trommeslager Torstein Ellingsen, bassist Fredrik Nilsen og gitarist Bård Helgerud, hver av dem med stor musikalsk erfaring, ble CD’n «Baritone» laget – med vakre toner som skaper en virkelig hyggelig atmosfære og stemning. Vi gleder oss stort til denne jazzkafeen og cd-releasen som bandet har valgt å legge til Lillestrøm !
Når vi snakker om levende legender i norsk jazz, så er det umulig å unngå og ta med Harald Bergersen. Han han er fortsatt like musikalsk sprek og oppegående – 84 år ung ! Helt siden slutten av 50-tallet har vært med på svært mye i norsk jazz. Harald Bergersen, født i 1937, er en av dagens jazzmusikere med lengst aktivitet på høyt nivå og en nestor innenfor norsk jazz, saxofonist, klarinettist og fløytist – aktiv innenfor jazz og klassisk musikk. Han spilte med Kjell Karlsens orkester fra 1959-64, med Radiostorbandet fra 1964-90, ledet egen kvintett sammen med trompeteren Bernt Steen 1963-83. Spilt i Stabsmusikken i 1963-66, Oslo Blåsekvintett 1963-71, Oslo Filharmoniske Orkester 1966-68, Kringkastingsorkesteret 1970-77, og mer til … Han har gjennom årene både gitt ut egen musikk og bidratt på andre musikeres og orkesteres innspillinger.
Harald Bergersen har spilt og spiller alle mulige saksofoner og klarinetter, men denne gangen er det barytonsaksofonen som får lov å spille hovedrolla. Bakgrunnen for innspillinga er at under coronaperioden tok ei gruppe «ungkalver» initiativet til private jammer for å holde seg sjøl i gang.
Trommeslager Torstein Ellingsen, gitarist Bård Helgerud og bassist Fredrik Nilsen inviterte med seg Harald og med beviset både i hånda og i høyttalerne så er det det åpenbart at det både var hyggelig og at søt musikk oppstod. Dette må det jo lages plate av blei det raskt slått fast og heldigvis var veien fra idé til Musikkloftet i Asker kort og i løpet av tre junidager i fjor blei ei Bergersen- og ei Helgerud-låt samt kjente og litt mindre kjente melodier fra standardskatten og dalstrøka bortenfor som «Undecided» og «Chelsea Bridge» og barytonheltene Lars Gullins «Merlin» og Gerry Mulligans «A Ballad» bevart for evigheten.
Det har ført til nesten 50 minutter med stilsikker og inderlig musikk med røtter i mainstream- og bebopuniverset. Her er det absolutt ingen aldersmotsetninger og alle fire stortrives åpenbart både i disse musikalske dalstrøkene og med hverandre. Her flyttes det ikke en eneste musikalsk merkestein; her skapes det utelukkende varm og ekte jazzmusikk med en klart definert ener og som det swinger av fra start til mål.

Her er mer info fra plateselskapet;
Harald Bergersen er som nevnt en av dagens jazzmusikere med lengst aktivitet på høyt nivå. Født i 1937, profesjonell musiker siden han var 18 år, begynte han med klarinett som hovedinstrument, men spilte også bassklarinett, fløyte og alt/baryton/sopransaksofon. En ‘mild’ musiker inspirert av Stan Getz, forestill deg hans store overraskelse da han en desembernatt i 1959 spilte på en restaurant i Oslo – ingen ringere enn Getz selv kom for å lytte! Harald spilte for moro skyld med Kjell Karlsens kjente storband (1959–60), men spilte som profesjonell musiker med Oslo Blåsekvintett/Blåsesolister (1963–73), Oslo Filharmoniske Orkester (1966–68) og Kringkastingsorkesteret (1970). –77). Som klarinettist ble han kjent med europeisk samtidsmusikk, og var medlem av Ny Musikk (Ny Musikk) sitt Ensemble i elleve år (1977–88). Fra 1977 underviste han ved Norges musikkhøgskole.
Hans forbindelse med jazz fortsatte selvfølgelig; han spilte i 26 år i det nasjonale Radio Big Band (1964–90), først som tenorspiller og fra 1966 som hovedalt. I 14 år (1969–83) ledet han sin berømte bop-kvintett sammen med trompetisten Bernt Steen. Han ledet også sin egen kvartett, og bidro på mange innspillinger og konserter med andre band. I 1985 spilte han inn det første albumet under eget navn, LP-en Joy Spring, sammen med trompetist Atle Hammer. Fra 1991 utvidet han stilen og ble medlem av det tradisjonelle Big Chief Jazz Band. I 2001 ble han presentert i Oslo Jazz Circles CD-serie Portrait of a Norwegian jazz artist med innspillinger av egne kvartetter (1973–78) – på tenorsax.
I 2013 kjøpte han en ny barytonsaks. Harald liker å jobbe med forskjellige farger – nyter forandring. Da en gruppe yngre musikere inviterte ham til en jamsession under koronavirusets «stillhet», tok han med seg barytonen sin. Den påfølgende veien til innspillingsstudioet var veldig kort. Sammen med trommeslager Torstein Ellingsen (f. 1966), bassist Fredrik Nilsen (f. 1968) og gitarist Bård Helgerud (f. 1982), hver av dem med stor musikalsk erfaring, ble CDen «Baritone» laget – med vakre toner som skaper en virkelig hyggelig atmosfære og stemning.

KUN 12 MIN. MED TOG FRA OSLO S TIL LILLESTRØM !

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev