Fredag 25. jan 2019 kl. 19:30

Bokanté

Bærum Kulturhus / Bærum kulturhus
Sandvika

Afroamerikanskeuropeisk jazz- og verdensmusikkfest
Afroamerikanskeuropeisk fest og fandenivoldskhet. Møt Bokanté – åtte musikere fra fire kontinenter som har tatt kunsten å mikse stilarter til et nytt, høyere nivå. For aller første gang opptrer de med dette Norge. Kun i Kristiansand og Sandvika.

Direkte oversatt fra kreolsk betyr Bokanté utveksling. Og det er i høyeste grad utveksling medlemmene i kollektivet Bokanté holder på med. Med Snarky Puppy-leder Michael League og Guadeloupe-oppvokste nå Montreal-boende vokalist Malika Tirolien i spissen er det et band som trekker veksler på afrikansk melodikk og rytme, karibisk fortellertradisjon og nordamerikansk gitardrevet låtskriving.

Med tekster på kreolsk og fransk, slide-gitarspill rotfestet i Americana, perkusjon med klart afrikansk tilsnitt og til tider store orkestrale ambisjoner er det her et musikalsk kollektiv som bidrar med fornyelse for det litt forslitte begrepet world-music.

Med sine åtte musikere fra fire kontinenter byr Bokanté på mye godt: gitarene trakteres av Michael League, Chris McQueen, og Bob Lanzetti (alle fra Snarky Puppy), pedal og lap steel håndteres på framifrå vis av Roosevelt Collier (Lee Boys, Karl Denson), og perkusjonen drives fram av solide utøvere som Jamey Haddad (Paul Simon, Sting), André Ferrari (Väsen) og Keita Ogawa (Banda Magda, Yo-Yo Ma). Over det hele ligger altså den kreolsk/franske vokalen til Malika Tirolien – summen av dette er ganske så unikt.

Lekker og rytmesterk slide-gitar som veksler med vokalen, båret fram av tablåer av perkusjon som aldri er statisk. Orkestralt energifylt og fargerikt, med et lydbilde som virkelig kan klassifiseres som nyskapende. Det er deilig slentrende intrikat og så til de grader tiltalende gjennomtenkt det League og Tirolien koker i hop sammen med resten av Bokanté.

Bokanté har turnert verden rundt det siste året og har rukket å spille på viktige arenaer som WOMAD, North Sea Jazz Festival, Montreal Jazz Festival og Newport Jazz Festival. Med to kritikerroste album i bagasjen, «Strange Circles» (2017) og «What Heat» (2018) og mye livespilling innabords er det et selvsikkert og inspirerende kollektiv som setter kursen mot nord i januar 2019.

“One of the best surprises of the year was a blistering set by the newly-formed international ensemble Bokanté…. Percussion and guitar-heavy (including lap and pedal steel), the band’s unusual instrumentation, evocative compositions (check Strange Circles) and searing energy made this one of the festival’s most memorable concerts” – Jazz Times

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev