Torsdag 23. nov 2023 kl. 19:00

Amadou & Mariam

Cosmopolite / Cosmopolite
Oslo

– Et flott og særegent arbeid med kraftfulle vokaler – THE GUARDIAN om «La Confusion»

Det blinde ekteparet og artistduoen Amadou & Mariam fra Mali fant hverandre gjennom musikken. Amadou Bagayoko var allerede en av Malis mest ettertraktede gitarister da han møtte Mariam på instituttet for de unge blinde i Bamako. Mariam Doumbia ble hans favorittstudent, og som den begavede låtskriveren hun var ble hun Amadous motivasjon for å hjelpe henne med å lage arrangementer til tekstene hun skrev. Selv sier Amadou om Mariam:

«Hennes vakre stemme og sangtekster rørte meg, den reflekterte tristheten og hykleriet i samfunnet som behandler funksjonshemmede mennesker dårlig. Jeg sa til henne: Musikk er en god måte å oppdage at vi har en plass i samfunnet!»

Etter at duoen fant hverandre har suksessprosjektene stått for tur. I år feirer de 30 år som artistduo. Det store internasjonale gjennombruddet skjedde med «Dimanche à Bamako» som ble produsert av Manu Chao. Albumet «Welcome to Mali» ble nominert til Grammy og noen år senere opptrådte de for Barack Obama da han vant Nobels Fredspris i 2009.

Amadou & Mariam har utviklet et lydbilde som blander tradisjonsmusikk fra Mali med gitarrock, Syrisk fiolin, Kubansk trompet, egyptisk ney, indisk tablas og perkusjon fra Dogonmusikken. Denne unike kombinasjonen utgjør duoens «afroblues».

Etter noen år uten utgivelser er duoen tilbake med albumet «La Confusion». Albumet handler, som tittelen tilsier, om forvirringen og kaoset i dagens politiske situasjon i Mali. Kupp, voldelige opprør og islamister som har tatt over nordlige deler av Mali og bannlyst musikk har preget deres hjemland i en lengre periode.

– Den malinesiske duoen konfronterer landets opptøyer med et album av skimrende afro pop som oppfordrer til håp og oppløftning – PITCHFORK

Om utgivelsen sier Amadou: «Vi har ventet på den beste tiden til å komme tilbake med ny musikk og vi har lagret opp masse energi til å fremføre live!» Amadou kaller albumet en «Et afrikansk pop-album» og mener at for hvert album så må sangene høres annerledes ut: «Vi må alltid fortsette med å endre fargene på musikken vår!»

– Drivende, funky – THE GUARDIAN

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev