«Regnbueponniens Significante Påskesang» cover
Significant Time with Hayden Powell & André Roligheten
«Regnbueponniens Significante Påskesang»
Periskop/Musikkoperatørene

Signifikant samarbeid

PLATE: Fjorårets MaiJazz-suksess videreført på plate.

Mens oljestrømmen stilner, pumper Stavanger og det omkringliggende Vestlandet en stadig sterkere strøm av talent inn i norsk jazz. Et ferskt eksempel er trompeteren Simon Kiil Halvorsens fine debutalbum «Scripted Conversations», og enda ferskere er albumet «Regnbueponniens Significante Påskesang» fra kvartetten Significant Time med gjestene Hayden Powell og André Roligheten.

Significant Time er sanger/instrumentalvokalist Signe Irene Stangborli Time, pianist Øyvind Gjelsten Dale, bassist Fredrik Luhr Dietrichson og trommeslager Raymond Storaunet Lavik –  musikere som er godt i gang med å sprenge seg ut av Rogalands «lokale hemmeligheter»-kategori. Til 2015-festivalen bestilte MaiJazz en konsert av den lovende kvartetten, og med trompeteren Hayden Powell og saksofonisten André Roligheten som gjester kvitterte Significant Time med fynd og klem. Det skjedde først på en i ettertid høyt lovsunget MaiJazz-konsert, så i Propeller Studio et halvt år seinere, og nå er altså «Regnbueponniens Significante Påskesang» her, utgitt på Hayden Powells plateselskap Periskop.

Sikker
Time har signert fire av låtene på plata, Dale de resterende fem pluss samtlige arrangementer. Materialet er stemningsmessig variert, men i all hovedsak melodibasert med rom for improvisasjon, og melodilinjene såpass originale at det stort sett vil trøble seg til for plystreglade når Times på et par unntak nær ordløse stemmebruk formidler dem. Som både melodisyngende og improviserende instrumentalvokalist opererer hun sikkert og smidig i de høyere toneleiene, fint avstemt i forhold til de ulike instrumentale omgivelsene som arrangør Dale setter opp, og hun virker å mestre ulike tempi og stemninger med samme uanstrengte trygghet.

Homogent
Å utvide en godt samspilt kvartett med to blåsere er et grep som nødvendigvis må by på noen utfordringer. Trompet og saksofoner/bassklarinett er i utgangspunktet ganske dominerende elementer i et lydbilde, men arrangøren (og den utmerket pianisten) Dale har funnet fram til løsninger som funker og som gir «sekstetten» et homogent uttrykk og langt på vei en identitet som er mindre ad hoc-preget enn rimelig ville vært. Når albumet nå utkommer på Powells selskap, må det være lov å håpe at samarbeidet ikke avrundes med utgivelsen, men at det snarere har gitt de seks involverte lyst til å ta det et steg videre.

Terje Mosnes

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Pepperfuglens vingeslag

Utdrag fra ny bok om Afric Pepperbird, forfatter Jan Omdahl om albumet, gåten Garbarek og funnet av Belonging-testpressen, Jovan Pavlovics trekkspillnyvinninger, fem år med Fieh og julekonsertsesongen er i gang.

Nyhet

Trippel-slipp fra KongsbergJazz

Prisvinner Thomas Strønen med bestillingsverket "Et ørlite beat", Joel Ross 'Parables' og Trondheim Jazz Orchestra & GURLS er første slipp fra Kongsberg Jazzfestival 2023.

Meld deg på vårt nyhetsbrev