«Sun Moee» cover
SkyDive Trio
«Sun Moee»
Hubro/Musikkoperatørene

All makt til melodien (nesten)

Gitarist Thomas T. Dahl skinner i SkyDive Trios demokratiske melodimusisering.

SkyDive Trio er gitarist Thomas T. Dahl, bassist Mats Eilertsen og trommeslager Olavi Louhivuori. Om det skulle låte kjent, skyldes det muligens at trioen også utgjør tre femdeler av Eilertsens «SkyDive» der Tore Brunborg og Alexi Tuomarila er de to andre, og tre sjudeler av Eilertsens Rubicon der Eirik Hegdal, Trygve Seim, Rob Waring og Harmen Fraanje fikser resten av brøken.
Brøk til side er «Sun Moee» både en intens og engasjerende tittellåt (Dahl) og et ubeskjemmet melodimasserende gitartrioalbum som lever et godt liv i ekkoet av Bill Frisell, Pat Metheny og innimellom Terje Rypdal og Peter Green. Thomas T. Dahl (som har skrevet tre av låtene, mens Eilertsen (3) og Louhivuori (1) står for resten av originalmaterialet) er albumets dominerende stemme med sine ulike klangtemperamenter, sikre melodiske sporsans og krystallinsk ryddige fraseringer, men Eilertsen og Louhivuori fyller også store roller på kreativt og særs fingerspissfølsomt vis i den innholdsrike triomusiseringen. Følgelig får aldri «Sun Moee» bli noen form for «solist med komp»-album, og aller minst med den avsluttende «Four Words», Louhivuoris klangskulpturelle stykke som enten kan oppfattes som et brudd med resten av platerepertoaret eller som en svært interessant utvidelse av trioens gjennomgående tonale og time-baserte uttrykk.

Det sier noe om denne trioens skaperkraft at coverversjonen av Portisheads «Sour Times» kanskje er albumets minst interessante innslag og som sådan gjerne kunne ha veket plassen for mer originalmateriale. Uansett er «Sun Moee» et album som er lett å like, og et håndverksprodukt med all den iboende autoriteten som hefter ved uanstrengt mestermusisering. Selv i de forløpene der mesterskapets inspirasjonskilder kan synes å sveve faretruende nær, er det vanskelig å føle annet enn glede over prestasjonene fra denne trioen.

Terje Mosnes

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Pepperfuglens vingeslag

Utdrag fra ny bok om Afric Pepperbird, forfatter Jan Omdahl om albumet, gåten Garbarek og funnet av Belonging-testpressen, Jovan Pavlovics trekkspillnyvinninger, fem år med Fieh og julekonsertsesongen er i gang.

Nyhet

Trippel-slipp fra KongsbergJazz

Prisvinner Thomas Strønen med bestillingsverket "Et ørlite beat", Joel Ross 'Parables' og Trondheim Jazz Orchestra & GURLS er første slipp fra Kongsberg Jazzfestival 2023.

Meld deg på vårt nyhetsbrev