Nyhet

Priser til Eilertsen og Halse

På åpningsdagen av Kongsberg Jazzfestival ble Henriette Eilertsen tildelt festivalens store musikerpris. Tuva Halse ble mottaker av #huninvesterer-stipendet.

Fløytist Henriette Eilertsen ble tildelt Kongsberg Jazzfestivals musikerpris for 2024 under åpningen av festivalen onsdag kveld. Prisen som er på kr 200 000, blir delt ut til musikere som har markert seg sterkt på den norske jazzscenen. For første gang i prisens historie har prisvinneren fløyte som hovedinstrument, og Henriette Eilertsen var den første som tok en bachelorgrad i jazzfløyte. Hun har i løpet av få år etablert seg som en tydelig stemme på den norske og skandinaviske jazz- og improscenen. Ikke bare er hun en fremragende musiker, men har også markert seg som bandleder og organisator, uttaler festivalen i sin begrunnelse for prisen.
Eilertsen har sin egen trio som brakdebuterte med soloplaten «Poems for Flute» i 2021. Den ble svært positivt mottatt og fikk også en Spellemannsnominasjon. Platen hun lagde sammen med bandet «Master Oogway» året etter, ble også Spellemannsnominert.

– Henriette Eilertsen er en sentral musiker i flere band, og det er verdt å merke seg hvor etterspurt hun er når musikerkolleger skal presentere sine bestillingsverk og prosjekter, sier festivalsjef Ragnhild Menes. På Kongsberg medvirket hun på Anja Lauvdal og Thomas Strønens prisvinnerverk i 2022 og 2023 og hun er også ofte å høre med Trondheim Jazzorkester. Som årets prisvinner blir returnerer Eilertsen til neste års festival for å gjøre flere prisvinner-konserter.

Stipend til Halse

Festivalsjef Menes og stipendmottaker Tuva Halse. Foto: Thomas Hegna/Kongsberg Jazzfestival

Litt tidligere på ettermiddagen ble fiolinisten og komponisten Tuva Halse tildelt #huninvesterer-stipendet for 2024. Utviklingsstipendet er på kr 100 000 og blir delt ut til kvinnelige musikere i etableringsfasen.

– Det er en glede å gi en så personlig, talentfull og ambisiøs musiker en anerkjennende støtte på veien videre. Vi gleder oss til å høre henne på festivalen neste år, sier festivalsjef Ragnhild Menes.

Tuva Halse har sin bakgrunn fra det kreative jazzmiljøet i Trondheim. Hun har i utgangspunktet en klassisk bakgrunn, og i brytningene mellom den klassiske musikken og den musikken hun møtte på jazzutdanninga ved NTNU, har hun utviklet et høyst personlig uttrykk. Tuva spiller fiolin, og etter at hun hørte Ola Kvernberg, skjønte hun at hun måtte lære seg «jazzspråket» også, forteller festivalen.

Halse har allerede etablert seg med tre egne band. Tre forskjellige band – men alle med et tydelig og personlig stempel: Nordisk jazz og nordisk folkemusikk med en eim av klassisk musikk preger det meste av det hun gjør. Dette sier mye om hennes ambisjoner om å finne en nisje som er hennes og de platene hun har gitt ut, har fått svært positiv mottakelse, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Fra forsiden

Nyheter

Årets unge jazzmusikere 2024 er kåret

Det var Sondre Moshagen Lightning Trio som stakk av med seieren under Jazzintro-finalen på Moldejazz onsdag 17. juli. Komposisjoner av høy klasse med mye rytmisk autoritet, og med melodiske og harmoniske ideer som gir trioen en egenartet identitet, sier juryen blant annet i sin begrunnelse.

Moldejazz - dag 1

Fordeler og ulemper med store orkestre

FESTIVAL: Bill Frisell Trio møter Trondheimssolistene og Luftforsvarets Musikkorps, I Like To Sleep lager sitt drømme-jazzorkester og Christian McBride swinger seg gjennom praten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev