Nyhet

Graver musikalsk gruve i Kongsbergs historie

I sjarmerende omgivelser i Høens Garasje skal kunstnerduoen Håvard Aufles og Fredrik Høyer hylle lokal identitet og kjærlighet til by og bygd. Bestillingsverket er laget i anledning Kongsberg Jazzfestivals 60-årsmarkering og byens 400-årsjubileum.

I 2024 feirer Kongsberg by sitt 400-årsjubileum, samtidig som det er 60 år siden noen karer etter øving i Kongsberg Våpenfabrikks musikkorps bestemte seg for å lage jazzfestival i gruvebyen. Dette historiske bakteppet legger grunnlaget for at kunstnerduoen Håvard Aufles og Fredrik Høyer gir seg i kast med et vell av historiske og mytiske referanser for å grave ut en ny gruve i Kongsbergs historie.

– Dette blir garantert en unik opplevelse for publikum. Fredrik Høyer og Håvard Aufles er to sterke stemmer som vi gleder oss til å høre sammen for første gang i dette jubileumsprosjektet, sier festivalsjef Ragnhild Menes i en pressemelding.

Poeten Fredrik Høyer, opprinnelig fra Drammen, har skrevet et langt dikt som handler om kjærligheten til stedet, til byen og bygda man kommer fra, som både er nostalgisk og romantisk, og stadig i endring, i takt med samfunnet og verden. En hyllest av lokal identitet, et glimt-i-øyet-kritikk av småbymentalitet – men mest av alt handler det om folka man er glad i, forteller festivalen. Håvard Aufles, musiker med Kongsberg-bakgrunn og mottaker av Kongsberg Jazzfestivals rekrutteringspris i 2016, står for musikken. Hans musikalske idéer til teksten fremføres sammen med de improviserende musikerne Joel Ring og Lars Ove Fossheim.

Forestillingen holdes på et særdeles utradisjonelt spillested, i lokalet til en dedikert samler av eldre biler, flipperspill, pølsekiosker og alt som rommer en god historie.

Fredrik Høyer – tekst/slampoesi, Håvard Aufles – komposisjon/tangenter, Lars Ove Fossheim – gitar, Joel Ring – cello, bass

Bestillingsverket «SÅ LANG TID TAR 400 ÅR» fremføres lørdag 6. juli 2024 i Høens garasje. Les mer her.

Fra forsiden

Moldejazz 2024 - dag 3 og 4

Folkefesten og jazzen møtes i kveldssola

FESTIVAL: Moldejazz på onsdag og torsdag går fra sur vind til godvær, Jaap Blonk fascinerer både ute og inne, Lightning Trio, Bliss Quintet, Schemes og Coincidences møtes i Jazzintro-finalen, Bill Frisell finner vrengpedalen og den store og den lille festivalen møtes på takterrassen i ellevetiden om kvelden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev