Nyhet

Jaap Blonk på nygammel grunn i Molde

I år finner Moldejazz tilbake til gamle spillesteder, og multikunstner Jaap Blonk skal opptre på to av disse, ved steinhytta på Hjertøya og kunstsenteret på Plassen.

– Det er med stor glede vi inviterer til de første av en serie nye spillsteder under Moldejazz sommeren 2024. Skjønt nye er ikke helt riktig. Vi henter nemlig opp spillsteder som har vært brukt gjennom Moldejazz sin lange hsitorie. Noe gammelt, noe nytt, forteller festivalsjef Magnus Lunay i en pressemelding i dag.
Moldejazz ønsker med dette å løfte frem noe av den spennende og helt unike festivalhistorikken, og slik synliggjøre Molde som festivaldestinasjon. Det er samarbeidet med festivalens generalsponsor Sparebank 1 SMN som muliggjør prosjektene som nå slippes, forteller festivalen videre.Først ut er den nederlandske komponisten, vokalisten, poeten og visuelle kunstneren Jaap Blonk som skal opptre på to av årets nye spillsteder, Hjertøya og kunstsenteret på Plassen. På idylliske Hjertøya presenteres det dadaistiske verket Die Ursonate og på Kunstsenteret får publikum oppleve Dr. Voxoid’s Next Move. I tillegg dukker Jaap Blonk opp som gjest hos Audun Vingers festivalakademi samme dag.

Die Ursonate på Hjertøya
På 1930-tallet tilbrakte den verdenskjente tyske avantgardekunstneren Kurt Schwitters (1887 – 1948) mye tid i Molde. På Hjertøya bodde og arbeidet han i en liten steinhytte – et tidligere sauefjøs – og her skrev han det dadaistiske verket Die Ursonate, som fremdeles fremføres på scener verden over. Mannen som muligens, utenom Schwitters selv, har bidratt mest til å gjøre Ursonate verdenskjent er nettopp nederlenderen Jaap Blonk. Under Moldejazz fremføres Ursonate utenfor steinhytta Scwitters bodde i på Hjertøya. Dette blir første gang verket oppføres i sin helhet i Molde. Der de fleste fremfører Ursonate som en tekstopplesning, gjør Blonk den til en engasjerende teaterforestilling som både visuelt og tekstlig er uhyre engasjerende, forteller Moldejazz.
Konserten er gratis, men det må kjøpes båtbillett ut til Hjertøya – det er også mulighet å komme seg ut til øya med eget fremkomstmiddel.

Dr. Voxoid’s Next Mov på kunstsenteret
Litt senere på dagen vil Jaap Blonk fremføre Dr. Voxoid’s Next Move i Kunstsenteret på Plassen. Konserten vil spilles midt i festivalkunstner Kristine Sandøys utstilling og er et samarbeid mellom Moldejazz og Møre og Romsdal kunstsenter.
I Kunstsenteret vil publikum få oppleve Jaap Blonks nåværende stemme- og elektronikkforestilling. Konserten er i konstant utvikling, med nye elementer som stadig legges til. Han foretrekker å velge et spesifikt innhold «på stedet», og kan til og med endre det underveis i forestillingen. Verket består av lydpoesi, stykker på oppdiktede språk og språket Onderland som er en versjon av Nederlandsk, fonetiske etyder, live lydlandskap og improvisasjoner for solo stemme og live elektronisk musikk. Den som kommer får se hva innholdet blir, men at det blir en opplevelse det kan vi love.
Konserten er gratis er det førstemann til mølla da det er er begrenset plass.

Mer om Moldejazz-programmet her.

 

Fra forsiden

Konsert

Ungjazzfest på Victoria

Helgen 15. og 16. juni markerer et hundretalls ungjazzere at det er ti år siden etableringen av Østnorsk jazzsenters første regionale ungdomsjazzorkester.

Nyhet

Festivalidyll i skogen

Motvind i Middelalderskogen byr på store navn innen jazz og impro så vel som marokkansk gnawa, indisk klassisk musikk, norsk folkemusikk og dans ut i de sene nattetimer. Joe McPhee er årets Artist i Residence under festivalen som arrangeres 21. - 23. juni.

Meld deg på vårt nyhetsbrev