Nyhet

JAM’ing i Molde

Etter fem års planlegging er forprosjektet til et nasjonalt formidlingssenter for jazz i Molde klart. Navnet JAM er på plass, og nå jobbes det med finansieringen og lokaler.

Få norske byer har en så sentral plass i norsk jazzhistorien som Molde. Her ligger Norges eldste jazzfestival, og det er med det som bakteppe at regionale kultur- og næringsaktører, inkludert Moldejazz, i flere år har jobbet med å få etablert landets første jazz-museum nettopp her. Tidligere Moldejazz-sjef og nå direktør for Romsdalsmuseet, Hans-Olav Solli, leder prosjektet, og kan nå begeistret fortelle om skissene til et interaktivt formidlingssenter.


Slik kan det bli. Illustrasjon hentet fra forprosjektet laget av SixSides.


Illustrasjon: SixSides

I formidlingssenteret som har fått navnet JAM, skal norsk jazz presenteres gjennom utstillinger, black box for konserter, strømming og foredrag samt fleksible arealer til workshop og ulike prosjekter. Totalt 500 kvadratmeter skal fylles med interaktivt innhold, og her skal det være noe både for jazznerden og for folk flest.

– Samspill blir gjennomgangsmelodien for opplevelsene, mens lyd blir et gjennomgående formidlingsgrep. Det er både veldig spennende og utfordrende. Det skal selvsagt være lyd og puls, samtidig må det avgrenses på en god måte. Innhold skal bli presentert gjennom tekst, lyd, film, bilder og gjenstander, sier Solli i et intervju med Romsdals Budstikke.


Hans-Olav Solli. Foto: Romsdalsmuseet/Johnny Bratseth

Navnet JAM er et akronym for jazzmuseum, og undertittel blir Nasjonalt jazzformidlingssenter. Solli forteller videre til Romsdals Budstikke at det er gjort et grundig arbeid i prosessen med å finne navn: – Det fungerer godt på både norsk og engelsk, og sier mye om hva jazzmusikk er. Vi håper det kan bli et begrep; at vi skal møtes på «JAM», sier Solli.

Jobber med finansiering
Solli forteller videre at prosjektet har fått positive signaler fra bevilgende myndigheter, fra flere statsråder og en enstemmig Familie- og kulturkomité i Stortinget. Selskapet SixSides har i sitt forprosjekt estimert kostnadene for innholdsdelen av det nye formidlingssenteret til 26 millioner kroner, med slingringsmonn på 10-20 prosent. Nå starter jobben med å forankre prosjektet hos politikere regionalt og lokalt før det sendes søknad til Kulturdepartementet.

Workshop for innholdskonseptet i oktober 2023, fra venstre rundt bordet: Line Herud – kreativ leder (SixSides), Thomas Nesse – teknisk ansvarlig (Back), Øyvind Aasgård – arbeidsgruppa, Fimke Pijfers – Moldejazz-frivillig, Tommy Modalsli – prosjektleder (SixSides), Sissel Guttormsen – arbeidsgruppa, Jan Ole Otnæs – arbeidsgruppa, Lars-Petter Garen – interaksjonsdesigner (Back), Sander Arnesen – utstillingsarkitekt (SixSides). Foto: Hans Olav Solli

Fra forsiden

Moldejazz 2024 - dag 3 og 4

Folkefesten og jazzen møtes i kveldssola

FESTIVAL: Moldejazz på onsdag og torsdag går fra sur vind til godvær, Jaap Blonk fascinerer både ute og inne, Lightning Trio, Bliss Quintet, Schemes og Coincidences møtes i Jazzintro-finalen, Bill Frisell finner vrengpedalen og den store og den lille festivalen møtes på takterrassen i ellevetiden om kvelden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev