Nyhet

Mandaljazz slår på stortromma

Fredag 12. april feirer Mandaljazz 10-årsjubileum på Cosmopolite i Oslo. Festkvelden byr på blant annet konserter med Henriette Eilertsen, Andreas Røysum Ensemble og Paal Nilssen-Love, pluss noen heftige overraskelser.

Det har gått ti år siden tre unge jazzentusiaster fikk idéen om å dra i gang festival i hjembyen for å gjenopplive den magiske stemningen de husket fra den nedlagte jazzfestivalen i Mandal. Det ble en suksess, og Mandaljazz har siden markert seg i festivalfloraen med sin entusiasme, kreativitet og ikke minst kvalitet. Sommerens jubileumsprogram er intet unntak. Men først skal jubileet markeres med festkveld på Cosmopolite i Oslo. Mandaljazz har invitert Andreas Røysum til å ta over slottet på Torshov og lage en eksplosiv jubileumsfest. På programmet står Paal Nilssen-Love Gong-A-Licious, Henriette Eilertsen solo, Øyvind Brække Poesioase samt Andreas Røysum med sitt ensemble i tillegg til Party-ensembleutgaven med blant andre Sofie Tollefsbøl. Og det loves gjester og overraskelser. Vi tok en prat med festivalsjef Eirik Kristensen.


Festivalsjef Eirik Kristensen sammen med Cosmopolites Marthe Heggenhougen og Miloud Guiderk. Foto: Julie Brundtland Løvseth

Strålende program Andreas Røysum har satt sammen til jubileumskvelden på Cosmopolite. Hvorfor var det nettopp Røysum som fikk oppdraget med å kuratere kvelden?
– Fordi Andreas er inkarnasjonen av hva Mandaljazz står for. Den mannen er jo en festival i seg selv, og har lagt sin elsk på oss, og vi har skikkelig sansen for hans prosjekter. Både ensemblene, Motvind Kulturlag og Motvind i Middelalderskogen. Hvem bedre til å hyre til å trekke i trådene på noe sånt, sier Kristensen, og kan avsløre en av overraskelsene kvelden har å by på:
– Ja, jeg kan røpe at det kommer et svært kor og gjester med Røysum. Han har blitt utfordra til å skrive noe for kor, for å få en enda feitere sound, og det har han gjort. Blir veldig spennende. Tøyen Trimkor heter de og er en utrolig kul gjeng. Og så er det Paal Nilssen-Love på trommer også.


Andreas Røysum. Foto: Peter Gannushkin

Og hva kan vi glede oss til under jubileumsutgaven av Mandaljazz i sommer?
– Vi har slått på stortromma og brukt opp alle pengene vi har. Man bør glede seg ekstra til Bixiga 70, som er et afrobeatband fra Bixiga i Brasil, med 12-13 dødskule musikere. Sist de var på Nasjonal jazzscene leverte de en ekstatisk konsert for et fullstappa Victoria og konserten gikk ned i historiebøkene som en av de villeste i Oslo World sin historie. De kommer nå til Mandaljazz midt mellom to jobber, så vi sponser en dyr flyreise. Men det svir med eurokursen altså!! De var forøvrig i Oslo i november i år også. Der var jeg ikke. Men tror det er de eneste gangene de har vært i Norge så det blir spesielt, og totalt i tråd med vår ånd. Men man må også glede seg til Vs. Doom, som er et svært ensemble som drives av den noe ukjente dansk-emiratiske Michael Rexen. Han bor i en stråhytte i Christiania og har gang i alle mulige rare prosjekter, hvorav Vs. Doom er hans «svære band». De har vært i Mandal en gang tidligere og ble da så godt likt at folk har mast om å få dem tilbake. Det er en brokete gjeng av Danmarks hippeste musikere, globetrottere, fritenkere, og totalt crazy bananas bra show på scenen. Rexen har evnen til å få deg til å følge med som ingen andre. Du bilr sugd inn i hans univers om du vil det eller ei! De avslutter festivalen.


Henriette Eilertsen spiller på jubileumskvelden på Cosmopolite. Foto: Dorota Koperska

Dere er dyktige på samarbeide med og involvere lokale bedrifter. Og nå er det redesign-linja på Skap folkehøyskole som lager merch til jubileet?
– Ja, helt riktig! De redesigner ting, og vi er opptatt av gjenbruk, og når vi har en folkehøyskole i byen så er ingenting mer naturlig enn å samarbeide med dem. Men det har tatt litt tid få få det på plass, fordi ting skal jo matche litt med timeplanene til skolen, og Mandaljazz foregår jo dessverre utenfor skoleåret deres. Men derfor inviterer vi dem også til å komme tilbake til byen på festivalen og jobbe frivillig mot gratis overnatting, noe mange av dem gjorde i fjor og skal gjøre i år. Det er veldig viktig for oss å involvere så mange som mulig i festivalen generelt. Mandaljazz er en organisme, og ikke en top-down-styrt kulturarrangør med en administrasjon som fører skuta. Vi vil at det skal være en bølgende masse av ideer, påfunn og drakraft i alle de som er involvert i festivalen på en eller annen måte. Det var forøvrig på den måten vi også begynte med matservering og starta restaurant, og åpna bar. Fordi noen frivillige kom over et tomt lokale og så «dro det» liksom bare i den retningen.

Mandaljazz er en nydelig liten perle av en festival. For de som enda ikke har besøkt festivalen, fortell hvorfor de må oppleve Mandaljazz.
– Takk! Fordi Mandaljazz har en stemning som du føler når du er der! Det er såpass lite at du føler at du er på leirskole med de andre, men stort nok til at du kan være der alene også. Og fordi vi lager et program som gjør at du blir glad resten av sommeren!

Mer om Mandaljazz-programmet og billettkjøper.

Fra forsiden

Nyhet

Pris til Jazznytt

Jazznytt er tildelt Norsk Tidsskriftforenings pris for språk og formidling. - Med sikker smak for hva som vil fengsle leserne og en gåtefull evne til å forvandle skribentenes skisser til genuint innsiktsfulle bidrag til den offentlige samtalen får Jazznytt prisen for språk og formidling, uttaler juryen.

Nyhet

Fra Sarpsborg til Kardamili i 10 år

Til en liten landsby i Hellas reiser over hundre musikere for å spille 83 konserter i regi av tre norske jazzklubber, 17. - 26. mai. Kardamili International Jazz Festival feirer nå sitt tiende år, og noen av artistene som er med og markerer jubileet er Natalie Aldema Trio, Supercharger Duo og Feast For Fools.

Meld deg på vårt nyhetsbrev