Nyheter

Jazzintro-duell på Stavanger Jazzforum

Andre runde av Jazzintro 2024 går av stabelen på Stavanger Jazzforum torsdag 29. februar. Da spiller det to bandene Lightning Trio og tuvahalseband om finaleplass på Moldejazz der Årets unge jazzmusikere 2024 skal kåres.

Denne uka går andre runde av årets Jazzintro av stabelen, denne gangen på Stavanger Jazzforum. Blant hundre søkere er åtte unge, lovende band plukket ut til å spille på noen av landets største jazzklubber i lanseringsprogrammet Jazzintro.  Den første runden ble arrangert i forrige uke på Bergen Jazzforum. Når Lightning Trio og tuvahalseband møtes til duell torsdag, skal den andre finaleplassen avgjøres.

– Første runde imponerte juryen med musikere på skyhøyt nivå, og nå gleder vi oss til en ny runde med to spennende band. Publikum får høre den energiske pianotrioen Lightning trio samt et band med fiolinist Tuva Halse i spissen, forteller prosjektleder Aleksander Haugen.

En rekke av landets fremste jazzmusikere har tidlig i sine karrierer deltatt i Jazzintro. Lanseringsprogrammet har blitt en prestisjetung visning- og introduksjonsarena for unge, profesjonelle musikere. Bandet som til slutt blir kåret til Årets unge jazzmusikere 2024 vil i tillegg til tittel få en festivalturné og et tilrettelagt mentorprogram.

Innledende klubbkonserter
Jazzintro har fire innledende runder på klubber rundt om i landet, hvor to og to band spiller om finaleplass på Moldejazz i juli. Den første runden av Jazzintro ble arrangert på Bergen Jazzforum 22. februar, og der var det Schemes som trakk det lengste strået.  På Stavanger Jazzforum 29. februar møtes Lightning Trio og tuvahalseband, deretter vil SUPERSPREDER og Coincidences spiller på Dokkhuset i Trondheim 17. mars, og siste innledende runde blir med Bliss Quintet og Philip Granly Trio på Nasjonal jazzscene i Oslo 3. april.  Juryen, som består av profilerte norske jazzmusikere, sender ett band fra hver av rundene videre til finalen under Moldejazz. I 2024 består juryen av Ellen Brekken, Dag Arnesen, Eldbjørg Raknes og Jakop Janssønn.

Lanseringspakke med festivalturné og mentorprogram
Drøyt tjuefem år etter det hele startet, er Jazzintro lansert i en noe endret utgave. Flere samarbeidspartnere har kommet inn, de innledende rundene er lagt til nye arenaer, og lanseringspakke og -turné har fått nye rammer.  Fem av landets største jazzfestivaler har vært samarbeidspartnere siden starten. Nå er festivalsamarbeidet utvidet ytterligere med flere av de store festivalene, der Årets unge jazzmusikere vil være på plakaten under festivalsesongen 2025.
Som tidligere vil Norsk jazzforum legge opp en mentorordning for Årets unge jazzmusikere. Denne lages i samarbeid med musikerne selv etter ønsker og behov, og kan inneholde blant annet møter med bransjeaktører for en introduksjon til livet som profesjonell musiker, tilrettelegging av møteplasser og nettverksbygging samt opplegg for kunstnerisk utvikling.

Lightning Trio
Sondre Moshagen (Vinstra) – piano, Kertu Aer (Estland) – kontrabass, Steinar Heide Bø (Trondheim)- trommer
Lightning Trio er en energisk pianotrio, som med lyriske melodier, vakre harmonier og rytmisk driv utfordrer lytterne. Trioen utforsker et spekter av stiler og uttrykk gjennom egne komposisjoner, fra 80-tallets popmusikk og intens modaljazz, til 1900-tallets klassiske kunstmusikk. Samspillet preges av spilleglede og nysgjerrighet, som gir rom for uventede og kreative løsninger som oppstår i øyeblikket. Musikerne møttes ved jazzlinja i Trondheim høsten 2022, og er kjent fra band som PESH, ASQ og When I Return.

tuvahalseband
Tuva Halse (Molde) – fiolin, synth og vokal, Sara Fjeldvær (Hitra/Trondheim) – vokal, Emil Storløkken Åse (Trondheim) – gitar, Oda Steinkopf (Stanghelle) – bass, Øyvind Leite (Trondheim) – trommer
Tuvahalseband er et kollektiv unge musikere med base i Trondheim og Oslo, som spiller komposisjonene og tekstene til fiolinist Tuva Halse. Med en raffinert blanding av nordisk jazz, pop og klassisk kunstmusikk, presenterer de låter som bringer assosiasjoner vel så mye til Kvernberg som til Bach. Ensemblet befinner seg i en lydverden hvor det elektroniske møter det akustiske, og hvor det og kalde og introverte møter det ekspressive og energiske. Tekst og improvisasjon er sentrale elementer i komposisjonene, som strekker seg fra det melankolske til det lekende – fra det melodiske til det åpne. Bandet møttes på Jazzlinja i Trondheim i 2020 og slipper til høsten sitt debutalbum «nemesis/cruel».

 

Samarbeidspartnere Jazzintro 2024:
Bergen Jazzforum, Nasjonal jazzscene, Stavanger Jazzforum, Dokkhuset Scene, Moldejazz, Nordlysfestivalen, Bodø Jazz Open, Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz, Kongsberg Jazzfestival, Oslo Jazzfestival og Sildajazz. Jazzintro er støttet av Sparebankstiftelsen DNB.

 

Fra forsiden

Moldejazz 2024 - dag 3 og 4

Folkefesten og jazzen møtes i kveldssola

FESTIVAL: Moldejazz på onsdag og torsdag går fra sur vind til godvær, Jaap Blonk fascinerer både ute og inne, Lightning Trio, Bliss Quintet, Schemes og Coincidences møtes i Jazzintro-finalen, Bill Frisell finner vrengpedalen og den store og den lille festivalen møtes på takterrassen i ellevetiden om kvelden.

Nyhet

Molderosen 2024 til Audun Vinger

Jazznytt-redaktør Audun Vinger ble i dag hedret med Moldejazz' utmerkelse Molderosen. Komiteen uttaler i sin begrunnelse at Vinger har opparbeidet seg en velfortjent status som en av landets aller fremste formidler av ulike kulturformer, der stor kunnskap om historie går parallelt med dypdykk om nye trender og fremtidig utvikling.

Meld deg på vårt nyhetsbrev