Nyhet

Paal Nilssen-Love fikk Tore Nordviks Musikkpris

Trommeslageren og jazzambassadøren, Paal Nilssen-Love har mottatt Tore Nordviks Musikkpris på 150 000 kr.
– Årets prisvinner Paal Nilssen-Love har også allerede satt spor etter seg, og vil med sin omfattende dedikasjon og aktivitet prege norsk musikkliv i mange år fremover, sier styreleder i Creos vederlagsfond, Cathrine Nyheim.

Saken ble først publisert på Creos nettside 12. desember 2023.

Tore Nordviks musikkpris går til enkeltmusikere eller ensembler av høy kunstnerisk kvalitet, som har bemerket seg i norsk musikkliv. Prisen er oppkalt etter tidligere forbundsleder for Norsk musikerforbund (nå Creo).
– Han har et enormt musikalsk spenn, og en stor rikdom i sitt musikalske uttrykk. Han er en søkende musiker i stadig utvikling, og jeg er spent på å høre hvor musikken tar ham videre, forteller styreleder for vederlagsfondet, Cathrine Nyheim om Paal Nilssen-Love.


Paal Nilssen-Love med prisen. Foto: Presse.

Juryens begrunnelse:
Vinneren er en musiker som er dedikert til musikken og som alltid har vist frem både ydmykhet og nysgjerrighet i det å formidle og skape.
Allerede som 18-åring dukket vinneren opp i ensembler med velrennomerte musikere, og fra 1994 ble det studier i musikk ved jazzlinja (NTNU) i Trondheim. I denne perioden etablerte prisvinneren bandet «Element» – et band som satte prisvinneren på det norske jazzkartet.
Etter å ha jobbet i en rekke prosjekter ga han ut sin første solo-plate i 2001 – dette var det samme året der han spilte sammen med bassisten Arild Andersen og gitaristen Pat Metheny på Moldejazz.
Prisvinneren er på mange måter født inn i jazzen. Han er født i Molde og hans foreldre drev en jazzklubb i Stavanger da han vokste opp.
Prisvinneren har et nært forhold til festivaler. Sammen med Maja Ratkje og Lasse Marhaug startet han i 2002 festivalen «All Ears», og to år senere var han en av tre unge jazzmusikere som skulle lanseres i Europa, som en del av det Utenriksdepartement-støttede treårige Norwegian Jazz Launch Europe.
All Ears er en festival som prisvinneren faktisk aldri har spilt på, men dette er blitt en festival som favner improvisasjonens kunst, der en rekke store internasjonale og nasjonale musikere har deltatt gjennom de drøye 20 årene festivalen har eksistert.
Verd å merke seg er også han har virket som leder av Kongsberg Jazzfestival og har selv bidratt med musikk til veletablerte festivaler som nyMusikks «Only Connect» og Oslo Jazzfestival.
Prisvinneren er også aktuell med Large Unit – et stort ensemble han har klart å turnere verden rundt med, med musikere fra Etiopia og Brasil. Sommeren 2023 turnerte han også med saxofon-legenden David Murray.
Man kan trygt si at prisvinneren er en av de virkelig store trommeslagerne ikke bare i Norge, men også i utlandet.
Vinneren har tidligere mottatt Buddyprisen i 2006 og Jazzprisen 2023 i klassen jazzambassadøren og har også vært nominert til Spellemannprisen flere ganger.
I dag er det Tore Nordviks musikkpris han tildeles. Og juryen gjentar gjerne Pat Metheneys ord fra 2001; «He is simply one of the best new musicians I’ve heard during the latest years».
Sånn er det i dag også  – 22 år senere – med en som fortsatt brenner for musikken og som alltid er nysgjerrig!
En stor gratulasjon til Paal Nilssen-Love!

Fra forsiden

Moldejazz - dag 1

Fordeler og ulemper med store orkestre

FESTIVAL: Bill Frisell Trio møter Trondheimssolistene og Luftforsvarets Musikkorps, I Like To Sleep lager sitt drømme-jazzorkester og Christian McBride swinger seg gjennom praten.

Nyheter

Årets unge jazzmusikere kåres på Moldejazz

Noen av landets mest lovende, unge musikere møtes i Jazzintro-finalen under Moldejazz onsdag 17. juli. Fire band skal spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024, samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og et tilrettelagt mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev