Nyhet

Adventsjazzen 2023

Julen lyser opp når jazzen tar over mørket i adventstida. Jul på Sunnmørsk feirer 10 år med turne og ny plate, det blir kosmisk jul på Cafeteatret, Starlight Big Band på Dokkhuset, og en hel del juleoriginaler og -klassikere i det langstrakte land.

Rett før advent, 2. desember, var solopianist Craig Taborn innom Nasjonal jazzscene for å geleide Oslo-folket inn i adventsjazzen. Og første dag i advent fikk publikum varma føttene sine med Feetwarmers på Ringve Museum i Trondheim, som har holdt julejazzen gående siden 1992.

Siste jul på sunnmørsk
Jul på Sunnmørsk takker for seg. Samtidig feirer de 10 år, har gitt ut albumet «Nokre ler og nokre gret» og drar på turne til Oslo, Trondheim, Langevåg, Fosnavåg, Sykkylven, Volda, Ålesund og Brattvåg. – Både gamle klassikera i ny drakt og splitter nye original-julelåta. På sunnmørsk såklart, forteller bassisten i bandet Martin Morland.
– Det blir nok litt vemodig sida det e vår siste turne, fortsetter Morland og byr på gode minner fra tidligere turne: – …då pianisten avslutta soloen sin på ei uptempo-låt med å ta et langt løp heilt ned i enden av piano, og så langt at han knakk pianokrakken… også då trommisen fekk ei gardin over heile sej midt under en trommesolo.
Men hvordan feires egentlig en sunnmørsk jul? – Det finns det like mange svar på som det finns sunnmøringa, mener Martin Morland.
Dette er altså siste året du kan få med deg Jul på Sunnmørsk. Fest gardinene og sikre pianokrakken så blir det nok en god jul i år og.

Adventsjazz landet rundt
Her lister vi opp noe av det som skjer. Det er viktig å nevne at utdraget som ligger under er langt fra fullkomment, og du burde ta en titt innom lokale, regionale og nasjonale arrangører for mer jazz i julekalenderen din.

6. desember
Vi begynner reisen på vestlandet med Voss Jazzklubb som presenterer den norsk/danske trioen med Andreas Røysum, Christian Meaas Svendsen og Kresten Osgood, som har med seg New Yorker, multiinstrumentalist og legende Daniel Carter, 6. desember.

7. desember
Natalie Aldema har med seg en sekstett som spiller julelåter på Asker Jazzklubb. Fra kjente låter av Ella Fitzgerald, Frank Sinatra & Eartha Kitt.
Og i Bodø, på AdLib kan du høre «En veiviser til fremtiden for norsk musikk» som Audun Vinger tidligere har beskrevet Nothing Personal som.

11. desember
Det blir kosmisk jul i år når Nordic Black Theatre, Cafeteatret lar Cosmic Swing Orchestra og Tor Haugerud lete etter polarstjernen, mens Starlight Big Band spiller på Dokkhuset.

15. desember
Hilde Louise Asbjørnsen har alt solgt ut julekonserten på Nasjonal jazzscene, men det blir ekstrakonsert samme dag. Det blir en ny vri på kjente og ukjente, amerikanske og norske julelåter. På Cosmopolite byr The Source på en interkontinental jul, både 15 og 16. desember.

16. desember
Tønsberg jazzklubb har fått et eget «Swingcompagniet» til å rikke danseføttene med juleklassikere. Og Sandefjordjazz byr på julejazz med bandet som ble etablert i 1979 «da Knut på Trommer var knapt 15 år», nemlig Røshness Jazzband.
Juleklassikere, Tom Waitz og Joni Mitchell svever inn på AdLib (Sinus) når Bodø Big Band spiller julekonsert med Soetkin Baptist på vokal, Sveinar Aase på tangenter og Roger Johansen som musikalsk leder.

Fra forsiden

Nyhet

Nominasjoner til Spellemann offentliggjort

Malstrøm, Bendik Giske, Anja Lauvdal og Harald Lassen er nominerte til Spellemann 2023 i kategorien jazz. Lilja, Erland Dahlen, Marius Neset og Stian Westerhus er blant andre spellemann-nominerte.

Meld deg på vårt nyhetsbrev