Nyhet

70 år med jazzklubb i Molde

Storyville Jazz Club er er en av landets aller eldste jazzklubber. I år kan de markere hele 70 år med kontinuerlig drift.

Storyville Jazz Club i Molde har lange tradisjoner og en rik historie å se tilbake på. Klubben ble stiftet i 1953 og har hatt kontinuerlig drift siden den gang. Fredag 27. oktober markerer klubben jubileet med en middag med drøyt hundre gjester, blant annet medlemmer, æresmedlemmer, støttespillere, samarbeidspartnere, ordfører og varaordfører. Lørdag får publikum en solid dose jazz, først med Svein Olav Herstad Trio kl 13 og deretter Jazzfest på kvelden med Lilja, Arild Andersen Group og Molde Jazzensemble med Peter Wergeni.

Fra fiasko til suksess som jazzby
Det var 27. januar 1953 at de tre unge jazzentusiastene Otto Christian «Kikkan» Sættem, Størk Halstensen og Rolf Huseby tok initiativet til å stifte Storyville Jazz Club. Bak seg hadde Molde flere fiaskoer som jazzby, skriver klubbens selv i et jubileumshefte fra 1973. To jazzklubber hadde tidligere «avgått ved en rask og stille død», og det samme hadde skjedd flere jazzorkestre. Så etableringen av en ny klubb møtte skepsis både i lokalmiljøet og -pressen. Men etter den aller første ordentlige konserten, med Egil Monn-Iversen kvartett med Per Aspelin, ble tonen en annen. Klubben fikk seg etterhvert et fast lokale og medlemsoppslutningen økte bra. Senere samme år var Storyville med å stifte Norsk Jazzforbund, sammen med flere andre jazzklubber. Klubben var også initiativtaker til å etablere Molde internasjonale jazzfestival i 1961. Sammen med Moldejazz har Storyville Jazz Club hatt stor betydning for utviklingen av Molde som jazzby. I 2012 flyttet Storyville sammen med Moldejazz inn i byens nye storstue, Plassen. Her har klubben fått fast tilholdssted på en scene med gode fasiliteter både for publikum og musikere.

Viktig rekrutteringsarena
Storyville har har opp igjennom årene presentert både norske og internasjonale størrelser, og har blitt et yndet spillested for musikere på turné. Klubben har også vært dyktige på å gi plass til og løfte fram lokale musikere. Storyville har fokus på å presentere unge talenter spesielt, og har således vært sentral i rekrutteringen av de mange jazzmusikerne som har sitt opphav fra Molde og omegn. Flere meriterte musikere har «vokst opp» i klubben i rosenes by. Samarbeid med ulike aktører om seminarer og prosjekter som involverer barn og ungdom, har også vært med på å la unge stemmer bli hørt. I tillegg har Storyville gitt et konserttilbud til de aller yngste ved å arrangere barne- og familiekonserter.

I 2014 ble Storyville Jazz Club tildelt prisen Årets Jazzklubb av Norsk jazzforum. I begrunnelsen for prisen sier Norsk jazzforum blant annet at Storyville er en levende klubb i stadig utvikling som gjennom en oppdatert og kvalitetsbevisst programmering når ut til stadig nye publikumsgrupper.

Fra forsiden

Nattjazz - 25. mai 2024

Jazzens nasjonalsang

Friluftsjazz, samtidskunst, folkelig nysgjerrighet og trombone på pissoaret. Les Audun Vingers andre reisebrev fra Nattjazz her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev