Nyhet

Jan Ole Otnæs tildelt Kongens fortjenstmedalje

Lørdag kveld ble avtroppende direktør for Nasjonal jazzscene, Jan Ole Otnæs, tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for norsk jazz- og kulturliv gjennom 50 år.

Jan Ole Otnæs har vært en helt sentral aktør og formidler av norsk jazz, både i Norge og internasjonalt, i over fem tiår. I en alder av 72 år gikk han i forrige uke av med pensjon som direktør for Nasjonal jazzscene, og lørdag 2. september ble han hedret med en festaften på Victoria scene i Oslo. Til stede var jazzaktører og samarbeidspartnere fra både inn- og utland, musikere og venner.  Statsforvalter i Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland, var på plass for et helt spesielt oppdrag, nemlig overrekkelse av Kongens fortjenstmedalje.


Statsforvalter i Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland, overrekker Kongens fortjenstmedalje. Foto: Francesco Saggio

Det var styreleder i Nasjonal jazzscene, Svein Bjørkås, som tok initiativet til å søke om Kongens fortjenstmedalje til Otnæs. En lang rekke aktører i norsk jazz støttet opp med egne anbefalinger.
Gjennom sine verv og stillinger, har han vært sentral i arbeidet med å forme det norske jazzfeltets organisasjoner og infrastruktur. Han har også vært en viktig bidragsyter til utviklingen av norsk kulturpolitikk på musikkområdet. Viktigst er likevel hans utallige bidrag til å gi publikum over hele landet tilgang til – ofte magiske – konsertopplevelser i små og store formater med norske og internasjonale musikere, skriver Nasjonal jazzscene i sin anbefaling.

Styreleder i Nasjonal jazzscene, Svein Bjørkås. Foto: Francesco Saggio

Norsk jazzforum støttet søknaden med blant annet følgende begrunnelse: Otnæs’ store internasjonale nettverk, blant annet fra han tid som festivalsjef for Moldejazz og som styremedlem og så -leder i Europe Jazz Network, har vært vesentlig for å løfte og synliggjøre norsk jazz i utlandet. Han nyter stor respekt internasjonalt og dette kommer det norske jazzmiljøet til gode. Otnæs er genuint opptatt av musikken, bruker ofte anledningen til å fremme norsk jazz og er en enestående ambassadør.
Jan Ole Otnæs har alltid en åpen dør. Han er sjenerøs og en brobygger, deler gjerne av sin unike kunnskap og kompetanse, og bidrar med råd til musikere, arrangører og andre aktører i jazz- og kulturlivet. Han er høyt verdsatt både av musikere og av kolleger i jazzmiljøet.

Kvelden i bilder:

Alle foto: Francesco Saggio

Musikalske hyllester:
Trondheim Jazzorkester med spesialkomponert fanfare til Jan Ole Otnæs. Foto: Francesco Saggio


Trondheim Jazzorkester. Foto: Francesco Saggio


Arild Andersen. Foto: Francesco Saggio


Bugge Wesseltoft. Foto: Francesco Saggio


Gard Nilssen. Foto: Francesco Saggio


Hedvig Mollestad. Foto: Francesco Saggio


Bugge Wesseltoft, Maciej Obara og Ole Morten Vågan. Foto: Francesco Saggio


Eirik Hegdal. Foto: Francesco Saggio


Ole Morten Vågan. Foto: Francesco Saggio


Solveig Slettahjell. Foto: Francesco Saggio


Bugge Wesseltoft, Arild Andersen og Gard Nilssen. Foto: Francesco Saggio

Festtaler:

Audun Vinger, Jazznytt. Foto: Francesco Saggio

Preben von der Lippe, Kulturdirektoratet. Foto: Francesco Saggio

Ragnhild Menes, Norsk jazzforum og Kongsberg Jazzfestival. Foto: Francesco Saggio

Sverre Lunde, Oslo Jazz Circle. Foto: Francesco Saggio


Valgerd Svarstad Haugland, Statsforvalter Oslo og Viken. Foto: Francesco Saggio


Videohilsen fra Bill Frisell. Foto: Francesco Saggio


Videohilsen fra Charles Lloyd. Foto: Francesco Saggio

Les også Terje Mosnes’ portrettintervju med Jan Ole Otnæs her. 

Fra forsiden

Nyhet

Graver musikalsk gruve i Kongsbergs historie

I sjarmerende omgivelser i Høens Garasje skal kunstnerduoen Håvard Aufles og Fredrik Høyer hylle lokal identitet og kjærlighet til by og bygd. Bestillingsverket er laget i anledning Kongsberg Jazzfestivals 60-årsmarkering og byens 400-årsjubileum.

Nyhet

Jaap Blonk på nygammel grunn i Molde

I år finner Moldejazz tilbake til gamle spillesteder, og multikunstner Jaap Blonk skal opptre på to av disse, ved steinhytta på Hjertøya og kunstsenteret på Plassen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev