Ukas Jazzprofil

UKAS JAZZPROFIL: Susanna Wallumrød

Susanna Wallumrød er plateaktuell med kritikerroste Baudelaire & Orchestra, og har både sangbok og nye utgivelser på gang på plateselskapet SusannaSonata. Tirsdag 15. august arrangerer Susanna en masterclass om musikkrettigheter der hun deler erfaringer og kunnskap fra mange år i platebransjen.

I spalten Ukas Jazzprofil presenterer Jazzinorge.no en aktuell musiker, arrangør, storband eller annen jazzaktør. Har du tips, send oss gjerne en epost.

Susanna Wallumrød

Hei Susanna, hvordan har du det om dagen?
– Jeg har det fint takk, kanskje litt i overkant travelt med mange baller i lufta. Men det er jo gøy også, og ikke bare slitsomt, hehe.

Enda et kritikerrost album ute. Baudelaire & Orchestra. En forlengelse av låtene fra Baudelaire & Piano, men denne gang med Kringkastingsorkesteret, Stina Stjern og Anita Kaasbøll. Vil du fortelle om musikken?
– Ja, det har vært en glede å arbeide med å utbrodere musikken min for fullt orkester, kassettspillere og vokal. Selve musikken er veldig syngbar, og til og med dansbar..? Jeg danser hvertfall. Diktene som jeg har tonesatt er fulle av store og gripende bilder, så jeg opplever det som at låtene endelig har fått slå ut i full blomst i orkester-drakt.

Går det an å høre dette live snart?
– Det er et godt spørsmål! Jeg jobber med å få til no morsomme greier, men jeg kan ikke dele detaljene enda, så det får komme etterhvert. Det første som skjer live er at jeg skal spille Gunvor Hofmo-prosjektet mitt i duo med Harald Lassen, både i Trondheim og Oslo (Nasjonal jazzscene 7.oktober).

Plateselskapet ditt SusannaSonata har gitt ut musikk siden 2011. Hvilke prosjekter jobber du med nå?
– Jeg jobber med en ny egen plate som ikke kommer på en stund, men jeg har også to andre plater på trappene, som ikke er med meg. På tide å gi ut noen andres musikk igjen, det er i det eksperimentelle landskapet, som jeg liker veldig godt.

Du har vært med i platebransjen i mange år, både bak spakene og som utøvende artist. Nå har du satt i gang en «masterclass». Kan du fortelle oss om hva dette går ut på?
– Ja, jeg har fått ånden over meg i forhold til å dele og videreformidle den kunnskapen jeg har opparbeidet meg gjennom dyrekjøpte erfaringer. Så dette er en slags masterclass  jeg skulle ønske jeg kunne tatt selv, for tyve år siden. Jeg skal snakke om ulike musikkrettigheter, og platekontrakter, hva som kan være lurt å tenke på i det lange løp og gi folk muligheten til å stå stødigere i forhandlinger etc. Det er spennende!
(Info om og påmelding til masterclass her)

Er det noen andre planer fremover du vil dele med oss?
– Ja, jeg skal gi ut en ny sangbok – Jeg vil hjem til menneskene – Susanna synger Gunvor Hofmo Sangbok. Fra før har jeg utgitt Baudelaire & Piano sangbok.

Skal du dra på noen spennende konserter som du kunne anbefalt?
– Det er flere ting jeg kan tenke meg å høre på Oslo Jazzfestival denne uka blant annet Christian Winthers Urfuglen på Blå. Alle bør jo scanne programmet og få med seg et par konserter.

Og hva hører du på for tiden? Har du en plate du synes folk burde høre på?
– Jeg hører på Bonnie ‘Prince’ Billy sin nye plate som kom ut på fredag, Keeping Secrets Will Destroy You. Den er veldig fin!

Fra forsiden

Nyheter

Årets unge jazzmusikere 2024 er kåret

Det var Sondre Moshagen Lightning Trio som stakk av med seieren under Jazzintro-finalen på Moldejazz onsdag 17. juli. Komposisjoner av høy klasse med mye rytmisk autoritet, og med melodiske og harmoniske ideer som gir trioen en egenartet identitet, sier juryen blant annet i sin begrunnelse.

Moldejazz 2024 - dag 2

Jacob Colliers første møte med Molde blandakor

FESTIVAL: Det britiske unikumet Jacob Collier er seg selv lik foran et ekstatisk og fullstappet Bjørnsonhus, Bill Frisell Trio og Immanuel Wilkins lister seg inn og ut av øyeblikket, og det åndelige i jazzen dyrkes av Jimetta Rose & The Voices of Creation og Irreversible Entanglements.

Meld deg på vårt nyhetsbrev