Nyhet

Stubøprisen til Eivind Valnes

Jazzpianist Eivind Valnes ble torsdag tildelt Stubøprisen 2023 under Festspillene i Nord-Norge. Valnes har i flere tiår vært en sentral aktør i nordnorsk jazzmiljø og en viktig pedagog i utviklingen av nye jazztalenter i landsdelen, uttaler styret for Thorgeir Stubøs minnefond.

Pianisten Eivind Valnes (61), bosatt i Sørreisa, ble torsdag tildelt Stubøprisen 2023, nordnorsk jazz´ høyeste utmerkelse, under Festspillene i Nord-Norge. Prisen deles ut hvert annet år til en person som gjør eller har gjort en særlig innsats for jazzmiljøet i Nord-Norge. Idéen bak Thorgeir Stubøs minnefond er å hedre en stor jazzmusiker og samtidig stimulere nordnorsk kultur.

I en pressemelding uttaler styret for Thorgeir Stubøs minnefond blant annet følgende som begrunnelse for tildelingen: Valnes har i flere tiår vært en sentral aktør i nordnorsk jazzmiljø og en viktig pedagog i utviklingen av nye jazztalenter i landsdelen. Valnes’ høye kunstneriske nivå er dokumentert gjennom en rekke CD-utgivelser der han medvirker med ulike artister, både nasjonale og internasjonale. Han kan vise til omfattende pedagogisk virksomhet ved ulike institusjoner. Valnes har bl.a. undervist på masternivå og bachelornivå ved Musikkonservatoriet UiT, der han er ansatt som førsteamanuensis. Man skal lete lenge i landsdelen for å finne en mer allsidig utøver. Men jazz står hans hjerte nærmest. En viktig side av Valnes sitt kunstneriske virke er prosjektene med musikk av Arvid Hanssen og med nordnorsk visekunst i fokus. Som en dyktig støttespiller og sessionmusiker, har Eivind Valnes over lang tid bidratt til kulturlivet i landsdelen på flere plan. Han er en verdig mottaker av Stubøprisen 2023.

Om minnefondet:
Da gitaristen Thorgeir Stubø fra Narvik døde i 1986, bare 43 år gammel, mistet jazzen en av sine fineste utøvere og tradisjonsbærere. Stubø bidro til for alvor å plassere Nord-Norge på jazzens verdenskart. Thorgeir Stubøs minnefond ble opprettet i 1987.

Tidligere prisvinnere:
saksofonisten Kjell Bartholdsen (1989)
saksofonisten Henning Gravrok (1991)
vokalisten Marit Sandvik (1993)
gitaristen Øystein Norvoll (1995)
pianisten Jan Gunnar Hoff (1997)
trommeslageren Trond Sverre Hansen (1999)
bassisten Konrad Kaspersen (2001)
trombonisten Øystein B. Blix (2003)
trompeteren Tore Johansen (2005)
gitaristen Hallgeir Pedersen (2007)
trommeslageren Finn Sletten (2009)
musikkjournalisten og forfatteren Jan Ditlev Hansen (2011)
jazzmusikeren og organisatoren Tim Challman (2013)
bassisten Oddmund J. Finnseth (2015)
jazzgitaristen og komponisten Håvard Stubø (2017)
trommeslageren og komponisten Roger Johansen (2019)
trombonisten og jazzmusikeren Arvid Martinsen (2021)

Fra forsiden

Soddjazz - 26. og 27. april 2024

Det er den Straumen

FESTIVAL: Dra til Inderøya og Soddjazz for en smak av en annen virkelighet.

Now's the time

NTT: Jazzjam House Rules

Tullkattesnutene tar med barn ut i verden, Audun Ellingsen knipser klingende jazzmynt, ferske videoer, bookingnyheter og konsertinntrykk pluss et Jazznytt-intervju med Amalie Dahl!

Meld deg på vårt nyhetsbrev