Nyhet

Med Virgo Sun i Fasching og Gävle

I midten av mai deltok Mona Krogstad på Nordic Jazz Comets sammen med sin kvartett. – Lærerikt og gøy, forteller Krogstad etter gjennomførte workshops og konserter.

Det årlige arrangementet Nordic Jazz Comets samler unge musikere fra Norden på seminarer, nettverkstreff og konserter. Denne gangen var det lagt til Stockholm og Gävle under Svensk Jazz sitt landsmøte og jazzfest. Saksofonist Mona Krogstad deltok som norsk representant med sin kvartett.

Hvordan var oppholdet på årets Nordic Jazz Comets (NJC)?
– Nordic Jazz Comets var lærerikt og gøy. En utvekslingsplattform hvor man blir kjent med unge jazzmusikere fra hele Norden, både gjennom musikken, sosialt, diskusjoner og workshops. I år var opplegget på Fasching i Stockholm hvor vi fikk møte ulike musikere med sine fokusområder, blant andre kontrabassist Svante Söderqvist som snakket om å bidra til en mer bærekraftig fremtid gjennom å reise miljøvennlig.
Vi ble kjent med de andre deltakerne gjennom gode samtaler blant annet om erfaringer og utfordringer som jazzmusiker i dag, og det var fint å få et ordentlig innblikk i hvordan kulturlivet funker på for eksempel Island, og utveksle idéer om hvordan vi kan få til kule samarbeid på tvers av landegrensene.

Du spilte der med kvartetten din, hvilke låter spilte dere? Og er det lagt opp til noe fremover med kvartetten?
– Det stemmer. Vi spilte låter fra debutalbumet Virgo Sun, som ble sluppet på Øra Fonogram i september i fjor. Låtene jeg skriver er ofte basert på melodiøse, melankolske tema, riff og akkord skjema, med mye lek og improvisasjon. Og vi har endelig fått vinyl, så de fikk endelig bli med i kofferten på denne turen. I sommer skal vi spille på blant annet Mandaljazz og Edinburgh Jazzfestival, og det er planlagt flere konserter til høsten. Jeg holder også på å skrive ny musikk til kvartetten, som forhåpentligvis blir til en plate nr. 2.


Mona Krogstad Quartet på scenen i Gävle Konserthus. Fra venstre: Mona Krogstad, Veslemøy Narvesen og Erik Grønnesby. Foto: Privat.

Sist gang var du også med på Nordic Jazz Comets. Den gang med JUNO. Om jeg har forstått det riktig så var årets utgave en fortsettelse av fjorårets fokus på miljøvennlig og bærekraftig turnering. Hvordan var det i år sammenlignet med sist gang?
– Ja, det er helt riktig. I fjor var vi i København med JUNO, og spilte Nordic Jazz Comet-konsert på Jazzhus Montmartre. Fjorårets tema var bærekraftig utvikling og frivillighet, hvor vi møtte flere organisasjoner som snakket om hvordan de jobber i kunst- og kultursektoren i Danmark. Blant andre møtte vi en av grunnleggerne til «The Emergency Relief Orchestra», Peter Kibsgaard, som fortalte om på hvilken måte musikk kan hjelpe sårbare mennesker i krise, og hvordan de strukturerer orkesteret sitt. I år som i fjor vil jeg si at NJC har vært veldig inspirerende, da man møter musikere som deler sin historie og forteller om sin drivkraft.

Er det et program du tror kan gagne flere musikere? Hvilke deler av programmet var det du fant mest nyttig og hvorfor?
– Absolutt. Det er alltid fint å møte likesinnede, diskutere viktige tema og dele erfaringer. Vi er jo tross alt den nye generasjonen jazzmusikere som kan være med å påvirke hvordan vi vil at fremtiden skal se ut. På NJC i fjor fikk vi i JUNO kontakt med en dansk booking-agent som likte musikken vår, og booket danmarksturné til oss høsten 2022, noe som var veldig stas. Vi fikk også kontakter i Finland, og skal kanskje på en tur dit i løpet av det neste året. Det artigste er jo å spille konserter og komme i kontakt med arrangører og potensielle spillesteder.


God stemning mellom finske og norske jazz comets: Maja Mannila og Veslemøy Narvesen. Foto: Privat.

Har du møtt noen nye bransjeaktører som du har knyttet kontakt med?
– Ja. Kvartetten spilte konsert i Gävle Konserthus, hvor Svensk Jazz hadde sin årlige samling – så vi møtte mange jazzklubber i Sverige som likte musikken vår og ville gjerne ha besøk av oss. Det var også journalister og mediefolk til stede, blant annet Orkesterjournalen som fikk med seg en vinyl og ville skrive om plata vår, så det er jo hyggelig.

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Hva har du i rasleposen NÅ da, Hans Hulbækmo?

Stort perkusjonsportrett med solodebutant Hans Hulbækmo, Hilde Louise Asbjørnsen om storband, swing og Stardust-suksess, punktvis gjennomgang med Erik Honoré, videodebut fra Henriette Eilertsen, strøtanker fra uka som gikk og mye annet.

Stian Westerhus m/Erland Dahlen – Victoria, Nasjonal jazzscene – 27. september 2023

Rocker jazzscenen med avantgarde

Stian Westerhus lar feeling og eksperiment bli to sider av samme sak.

Meld deg på vårt nyhetsbrev