Nyhet

Feiring av den internasjonale jazzdagen

Søndag 30. april er den internasjonale jazzdagen. Allerede fredag formiddag arrangeres «internasjonal jazzprat» på Caféteatret i Oslo, og de neste dagene markeres jazzdagen med konserter og arrangement flere steder.

OK World, Nordic Black Theatre, Oslo Jazzfestival, Nasjonal jazzscene, Kampenjazz, Østnorsk Jazzsenter, Samspill International Music Network, Uhørt og Konsertforeninga er blant arrangørene og samarbeidspartnerne i Norge som sørger for at den internasjonale jazzdagen blir feiret med konserter og panelsamtale. Her er en oversikt over en del av det som skjer:

 

 

Cafeteatret:
Fra høsten 2023 må internasjonale studenter betale for å studere i Norge. Av de som er kunst studenter utenfor EØS som velger å bli, risikerer å miste oppholdstillatelse grunnet krav til inntekt som gjerne ligger over det en kunstners lønn tilsvarer ved etablering. Temaet tas opp på fredag 28. april kl 11:00 med «International Jazz prat» på Cafeteatret. Audun Vinger (redaktør for Jazznytt) er moderator, Astrid Kvalbein (rektor på Norges musikkhøgskole) og Shannon Mowday (musiker, komponist, pedagog og studentrepresentant fra KHIO) i panel, og salen kan også delta.
Og på selve dagen (søndag) spiller Yeisy Rojas og Torbjørn Kvamme kl 13:00.
Etterfulgt av POING og Maja S.K. Ratkje på kvelden kl 20:00.

Nasjonal jazzscene:
Bli med OK sessions på en musikalsk reise gjennom middelhavet, lørdag 29. april kl 20:00.
Røe er en gresk/norsk vokalist/perkusjonist og Kirollos er en egyptisk vokalist, til sammen utgjør de Røe/Kirollos, med Bendik Pedersen på piano og Hassan Albadri på oud.
Videre går turen fra Kairo til Mekka med «The Orient Express» som spiller arabisk musikk, jazz, hip hop og elektronisk. Besetning: Saleh Mahfoud, Hassan Al badri, Jamal Safi, David Jonathan Brüggemann, Omri Abramov, Khalid Laouam, Alf Høines og Udi Shlomo.Arrangementet er et samarbeid mellom OK World, Nordic Black Theatre, Oslo Jazzfestival, Nasjonal jazzscene, Kampenjazz, Østnorsk Jazzsenter, Samspill International Music Network, og Konsertforeninga. I henhold til UNESCOs mandat fokuseres det på unge utøvere og internasjonalt samarbeid.

Uhørt:
Gratis arrangement på søndag 30. april fra kl 20:00. Artister som spiller: Haakon Graf (Norge), Bruna Santana (Brasil), Khalid Laaouman kvartett (Marokko), Gaute Storsve trío (Norge), Geir Langslet og Christine Meyer (Norge), Kiko Hernandez (Cuba), Frid Brune Nordheim og Odd Einar Nordheim (Norge), Jessica Mushosi (Kongo), Marlen Tjøsvoll (Norge), Anna Skjelbred (Norge), Yeisy Rojas (Cuba), Klara Høeg (Norge).

Globalt:
I tillegg til den nasjonale markeringen er det også et globalt arrangement søndag 30. april: «All-Star Global Concert» kl 22:00. Den strømmes fra unesco.org, jazzday.com, i tillegg til jazzday sine egne youtube og facebook kanaler.
Herbie Hancock vil geleide lytterne med på musikalske fremføringer fra Beijing, Kina; Beirut, Libanon; Casablanca, Marokko; Johannesburg, Sør-Afrika; Marondera, Zimbabwe; Paris, Frankrike; Rio de Janeiro, Brazil; Wien, Østerike; og Fairbanks, Honolulu, New York, San Francisco og Washington, DC, USA.

I november 2011 ble det vedtatt av FN at 30. april skulle være den internasjonale jazzdagen.
«Dagen markeres for å fremheve jazz som kulturuttrykk, og som kan bidra til å styrke fredsarbeid, samarbeid, enhet og dialog mellom mennesker… I tillegg ønsker UNESCO å framheve fordelene med bruk av jazz som et pedagogisk verktøy. Myndigheter, sivilsamfunn, undervisningsinstitusjoner og private oppfordres til å bruke musikk som verktøy for å skape inkluderende samfunn.»
, UNESCO.

Fra forsiden

Konsert

Ungjazzfest på Victoria

Helgen 15. og 16. juni markerer et hundretalls ungjazzere at det er ti år siden etableringen av Østnorsk jazzsenters første regionale ungdomsjazzorkester.

Nyhet

Festivalidyll i skogen

Motvind i Middelalderskogen byr på store navn innen jazz og impro så vel som marokkansk gnawa, indisk klassisk musikk, norsk folkemusikk og dans ut i de sene nattetimer. Joe McPhee er årets Artist i Residence under festivalen som arrangeres 21. - 23. juni.

Meld deg på vårt nyhetsbrev